NaslovnicaVijestiFA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo će se primjenjivati od prvog kola. Ovo je rezultat novog šestogodišnjeg sporazuma engleskog saveza i Premier lige. Nogometni savez priopćio je kako je potpuno ukidanje ponavljanja utakmica s neriješenim ishodom također potaknuto “promjenama u kalendaru zbog proširenja natjecanja pod okriljem UEFA-e”.

Od 2021. godine u kalendaru je dodana Konferencijska liga, a od sljedeće sezone u grupnoj fazi Lige prvaka će sudjelovati 36 klubova, što je četiri više nego dosad. Također, od 2025. FIFA uvodi proširenu verziju Svjetskog klupskog prvenstva, na kojem će sudjelovati 32 kluba.

Engleske momčadi nižeg ranga, koje će se natjecati u kvalifikacijama za prvi krug FA kupa, i dalje će igrati ponovljene utakmice ako dođe do neriješenog rezultata. Klubovi iz Championshipa i Premier lige sudjelovat će u natjecanju od trećeg kola, pri čemu će biti izbjegnuto preklapanje s terminima prvenstvenih utakmica.

FA kup, najstarije nogometno natjecanje na svijetu, osnovano je 1871. godine s ciljem okupljanja najboljih nogometnih momčadi iz Engleske i Walesa jednom godišnje za turnir na ispadanje. Međutim, pojavio se problem kada su Hitchin FC i Crystal Palace odigrali neriješeno u prvoj rundi. Prva odluka bila je da oba kluba odu u drugi krug, no kasnije je odlučeno da će se ipak igrati nova utakmica zbog mnogih neriješenih susreta.

U to vrijeme nije postojalo pravilo o produžecima ili izvođenju penala, što je dovelo do zadržavanja prakse ponavljanja utakmica, čime je FA kup postao jedinstven po tom aspektu.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!