NaslovnicaVijestiKako je Fidel Castro spasio život Maradoni

Kako je Fidel Castro spasio život Maradoni

Argentinska legenda duguje veliku zahvalnost nedavno premiminulom kubanskom vođi Fidelu Castru, koji mu je svojevremeno praktički spasio život.

spasio život

25. novembra prestalo je da kuca srce Fidela Castra, vođe kubanske revolucije. Njegov brat Raul u televizijskoj objavi saopštio je vijest o smrti svoga brata.

Kuba je proglasila dane žalosti do 4. decembra, kada će posmrtni ostaci bivšeg predsjednika biti prevezeni u Santiago.

Iako sve ovo nema mnogo veze sa fudbalom, malo je poznato da je harizmatični kubanski lider, koji je srušio diktatora Batistu da bi uspostavio socijalistički režim 1959, zajedno sa Che Guevarom, odigrao jednu od ključnih uloga u životu Diega Armanda Maradone, prema mnogima najvećeg igrača svih vremena.

Argentinac je prvi put posjetio Kubu 1986, nakon sjajnog izdanja na SP koje je pripalo njegovoj zemlji, po drugi put u istoriji.

Maradona je sreo Castra koji ga je zadivio svojim pričama, te se nekoliko puta vraćao, donoseći predsjedniku dresove na poklon.

Kasnije je njihov odnos postao još bliskiji, Maradona je zapao u probleme sa drogom i bila mu je potrebna hitna hospitalizacija da bi se oporavio. Castro se svom dobrom prijatelju našao na usluzi i ponudio mu pomoć kubanske zdravstvene službe, koja je imala više kvalifikovanih liječnika nego čitava Afrika.

Ovo se ispostavilo kao početak njegovog oporavka, osobe bliske Diegu u to vijeme priznaju da mu je Castro vjerovatno spasio život svojom intervencijom.

Maradona je trenutno u Hrvatskoj gdje gleda finale teniskog Davis Cupa između Hrvatske i Argentine.

“Bio mi je kao otac, Kada se završi tenis,iIdem na Kubu da se oprostim od svog prijatelja. On mi je otvorio vrata Kube kada mi je Argentina svoja zatvarala”, rekao je Maradona.

[frontpage_news widget=”35136″ name=”Vijesti”]

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!