NaslovnicaVijestiMESSI ILI RONALDO? Statistika otkriva, evo tko je imao bolje desetljeće!

MESSI ILI RONALDO? Statistika otkriva, evo tko je imao bolje desetljeće!

Polako se približava kraj još jednom desetljeću u svijetu nogometa, u kojem su apsolutnu dominaciju imali legendarni Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Messi je 2019. godinu završio na sjajan način, postigavši gol u sigurnoj pobjedi Barcelone protiv Alavesa rezultatom 4-1.

Messi uspješniji od Ronalda

I dok se za Messija može reći kako je imao dobar kraj godine, isto se ne može reći za njegovog rivala Ronalda. Portugalski napadač je imao priliku osvojiti prvi trofej u novoj sezoni, ali nije uspio. Lazio je na kraju slavio protiv Juventusa uvjerljivim rezultatom 3-1 u Superkupu Italije.

Ipak, obojica su obilježili proteklih deset godina u nogometu, a otkrivamo vam tko je bio uspješniji gledajući ukupnu statistiku i broj osvojenih trofeja.

Klupski golovi:
Lionel Messi – 522, Cristiano Ronaldo – 478
Messi je bolji što se tiče broja postignutih golova za klub, sa preko 40 golova više od Ronalda, ali unatoč tome, ove cifre su zaista nevjerovatne. Argentinac je u prosjeku postizao 52 gola godišnje, dok je Ronaldo postizao blizu 48 golova na godišnjem nivou.

Klupske asistencije:
Lionel Messi – 205, Cristiano Ronaldo – 140
Iako je početkom desetljeća Cristiano Ronaldo držao korak za Messijem kada su u pitanju asistencije, dijelio ih je sve manje kako je postajao stariji, čemu je doprinijela i njegova promjena pozicije na centralnog napadača.

Klupski trofeji:
Lionel Messi – 23, Cristiano Ronaldo – 17
Messi je i u ovom segmentu bio bolji. Osvojio je ukupno 23 trofeja u dresu Barcelone, uključujući čak sedam La Liga. Ronaldo je, s druge strane, osvojio samo tri ligaške titule (dvije La Lige i jednu Seriju A), ali je bio bolji u Ligi prvaka. Osvojio ju je čak četiri puta (2014, 2016, 2017, 2018), dok je Messi osvojio dvije (2011, 2015).

Reprezentativni golovi:
Lionel Messi – 57, Cristiano Ronaldo – 77
I dok statistika pokazuje kako je Messi bio uspješniji na klupskom nivou, Ronaldo je bio bolji kada je u pitanju reprezentativni nivo. Postigao je čak 77 golova u dresu Portugala, 20 više nego što je Messi postigao za Argentinu.

Reprezentativni trofeji:
Lionel Messi – 0, Cristiano Ronaldo – 2
Ronaldo je bio uspješniji sa reprezentacijom i kada su u pitanju osvojeni trofeji. Pomogao je timu da osvoji Europsko prvenstvo 2016. godine, te Ligu nacija ove godine. S druge strane, Messi je kroz proteklo desetljeće imao niz razočarenja u dresu Argentine. Tri puta je igrao finala velikih takmičenja, 2014. Svjetsko prvenstvo, te Copa Americu 2015. i 2016., ali je oba puta njegov tim poražen.

Zlatne lopte:
Lionel Messi – 5, Cristiano Ronaldo – 4
Što se tiče broja osvojenih Zlatni lopti, obojica su bili izjednačeni sve do ranije ovog mjeseca, kada je Messi osvojio svoju rekordnu šestu Zlatnu loptu, odnosno petu u ovom desetljeću.

Ukupan učinak:
Lionel Messi – 8,62, Cristiano Ronaldo – 8,05
Portal Whoscored je nedavno objavio učinke igrača u ligama i europskim takmičenjima, a Messi je ovdje bolji sa ocjenom 8,62.

Konačna ocjena:
Lionel Messi 5-2 Cristiano Ronaldo
Dakle, uzevši u obzir sve gore navedene kategorije, može se reći da je Messi bio uspješniji od Ronalda u većini njih. Ipak, kao što su i sami nebrojeno puta priznali, jedan drugom su kroz karijeru predstavljali motivaciju, a nadamo se da će se to nastaviti u što većem dijelu sljedećeg desetljeća, s obzirom da im se obojici polako bliži kraj karijera.

Najnovije vijesti

(VIDEO) Ovakvog Salaha još nismo vidjeli. Pogledajte žestoku svađu sa Jurgenom...

0
Napeta atmosfera zavladala je među redovima Liverpoola nakon današnjeg susreta s West Hamom u Londonu, a razlog tome leži u žučnoj raspravi između egipatske...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!