NaslovnicaVijestiNIŠTA NEĆE BITI ISTO: Juventus predložio promjenu pravila u Ligi prvaka!

NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Juventus predložio promjenu pravila u Ligi prvaka!

Monopol Real Madrida u posljednjih nekoliko sezona u Ligi prvaka konačno je prekinut ove sezone, nakon što je ‘kraljeve’ u osmini finala izbacio Ajax.

Promjena pravila Lige prvaka

Među posljednje četiri ekipe su se našli Barcelona, Liverpool, Ajax i Tottenham Hotspur. Ajax takmičenje nije osvojio još od davne 1995. godine, dok Spursi nisu uspjeli proći u polufinale od promjene formata takmičenja.

Za mnoge ljubitelje nogometa, ova sezona Lige prvaka je prava poslastica, s obzirom da se polako prekida monotonija prolaska jednih te istih klubova u posljednje faze takmičenja. Ipak, u početnoj fazi, odnosno u grupnoj fazi mogla se jasno vidjeti razlika između ‘bogatih’ i ‘siromašnih’.

Tako je, na primjer, AEK Atena je ispao iz grupe E bez ijednog osvojenog boda, dok je u prethodnih nekoliko sezona bilo sramotnih rezultata, kao što je na primjer pobjeda Liverpoola protiv Maribora rezultatom 7-0 u sezoni 2017/18. Manchester City je ove sezone ‘uništio’ Schalke istim rezultatom, izjednačivši rekord najveće pobjede u nokaut fazi Lige prvaka.

Međutim, Ligi prvaka na koju smo navikli uskoro bi mogao doći kraj ukoliko uspije plan Juventusa. Naime, kako izvještava The Independent, predsjednik ‘Stare dame’ Andrea Agnelli predložio je ostalim velikanima europskog nogometa da se u potpunosti promijeni Liga prvaka. U izvješću piše kako je poslao pisma sa planovima o osnivanju superlige najvećih klubova na kontinentu.

Prva sezona tog takmičenja trebala bi se održati 2024. godine, a igralo bi se u ligaškom formatu, odnosno klubovi bi ispali iz prvog ranga i promovirali se u isti, baš kao i u nacionalnim ligama. Neki manji klubovi bi tako imali velikih problema da dospiju do najvišeg ranga, osim ako ne ostvare uspjeh na duže staze. Međutim, ova liga bi donijela veći broj utakmica između najvećih klubova na svijetu, što bi odgovaralo i navijačima i sponzorima.

Ukoliko se planovi zaista ostvare, to bi bila najveća promjena u europskom nogometu još od 1992. godine, kada je Liga prvaka doživjela promjenu formata. Ostaje nam da vidimo što ostali velikani misle o svemu tome, kao i sama UEFA.

Najnovije vijesti

Chelsea ga platio 62 milijuna eura. Ove sezone je odigrao samo...

0
Obavještavamo navijače Chelseaja da će 20-godišnji veznjak Romeo Lavia biti odsutan do kraja sezone zbog ozljede. Ova situacija nastavlja dramu oko perspektivnog igrača čiji...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!