NaslovnicaVijestiOBJAVLJENA LISTA: Ovo je 10 najboljih trenera u povijesti Premier lige!

OBJAVLJENA LISTA: Ovo je 10 najboljih trenera u povijesti Premier lige!

Od njenog osnivanja prije 27 godina, u Premier ligi su igrale neke od najvećih legendi u povijesti nogometa. Međutim, pored igrača, tu su slavu stekli i mnogi legendarni treneri.

Najbolji treneri u Premier ligi

Ukupno je u proteklih više od dva desetljeća premierligaše treniralo čak 400 trenera. Međutim, pojedini su taj posao obavljali duže od drugih. Tako je na primjer Arsene Wenger čak 828 utakmica sa klupe predvodio Arsenal, dok su pojedini privremeni treneri, kao što su Mark Bowen i Clive Allen bili tu samo jedan dan.

No, tko je najbolji od svih njih? Portal Givemesport odlučio je napraviti listu 10 najvećih trenera u povijesti najzanimljivije lige na svijetu.

10. Mauricio Pochettino
Iako nema osvojenu niti jednu titulu, mnogo je razloga zbog kojih Pochettino zaslužuje mjesto u top deset ove liste. Argentinski stručnjak je pretvorio Tottenham Hotspur u jedan od najatraktivnijih timova u europskom nogometu. Otkako je stigao u sjeverni London, Spursi su završavali redom na 5., 3., 2. i četvrtom mjestu.

S obzirom da su sredstva koja je imao na raspolaganju daleko manja od drugih klubova iz vrha, ovo je ogroman uspjeh. Iako se na ovoj listi ne računaju uspjesi van Premier lige, Pochettino također zaslužuje i velike zasluge zbog prolaska Tottenhama u prošlosezonsko finale Lige prvaka.

9. Antonio Conte
Naslijediti ekipu koja je sezonu ranije završila na desetom mjestu, promijeniti u potpunosti formaciju i način igre, te osvojiti ligu na kraju sa sedam bodova prednosti je itekako velika stvar. Iako je dobio otkaz sezonu kasnije nakon što su ‘Plavci’ završili na petom mjestu, jako malo je trenera koji su u svojoj debitantskoj sezoni u Premier ligi učinili ono što je učinio Antonio Conte.

8. Kenny Dalglish
Iako će ga mlađi ljubitelji nogometa pamtiti po prilično neuspješnom drugom mandatu u Liverpoolu, Dalglish je u sezoni 1994/95 odveo Blackburn do titule prvaka Premier lige, samo tri godine nakon što ih je uveo u ligu.

Naravno, pored toga je ranije u trenerskoj karijeri predvodio Liverpool do tri titule, ali to je bilo prije ere Premier lige. Međutim, slaviti ispred Fergusonovog Manchester Uniteda sa jednim Blackburnom je uspjeh vrijedan divljenja.

7. Claudio Ranieri
Iako je u svom prvom mandatu, odnosno u četiri sezone u Chelseaju njegov tim završavao dva puta na šestom mjestu, te po jednom na četvrtom i drugom mjestu, ono što je učinio sa Leicester Cityjem tokom sezone 2015/16 ostat će upisano zlatnim slovima u povijest nogometa.

Uprkos tome što je dobio otkaz sredinom sljedeće sezone, definitivno je najzaslužniji za jednu od najljepših priča ikad ispričanih u povijesti ove igre.

6. Jurgen Klopp
Možda nije uspio osvojiti naslov otkako trenira u Premier ligi, ali je bio poprilično blizu sa 97 osvojenih bodova prošle sezone. Taj učinak je treći najbolji u povijesti lige, odnosno odmah iza učinaka Manchester Cityja iz te, te prethodne sezone.

No, ono zbog čega Klop zaslužuje biti na ovoj listi je činjenica da je od poprilično razočaravajućeg Liverpoola stvorio jedan od najboljih timova na kontinentu, te ukoliko ih odvede do titule, mogao bi napredovati još nekoliko pozicija.

5. Rafael Benitez
Benitez je još jedan od trenera koji je sa Liverpoolom stigao jako blizu osvajanja titule, a pored toga je napravio i veliko iznenađenje odvevši ih do titule u Ligi prvaka u svojoj prvoj sezoni u klubu.

U Premier ligi Liverpool je pod njegovim vodstvom završavao na 5., 3., 3., 4., drugom, te sedmom mjestu. Pored toga, u svom drugom mandatu je sa Newcastleom, kojem su mnogi predviđali ispadanje završavao na desetom, te 13. mjestu nakon što ih je vratio u ligu iz Championshipa 2017. godine.

4. Jose Mourinho
Iako se mnogi navijači Manchester Uniteda ne bi složili s ovim, ‘Posebni’ je predvodio Chelsea do dvije uzastopne titule u svoje prve dvije sezone u Premier ligi, nakon čega je u trećoj njegov tim završio na drugom mjestu. Zatim je napustio otok, ali se ubrzo vratio na Stamford Bridge 2013. godine, gdje je sezonu kasnije ponovo osvojio Premier ligu.

Onda je uslijedio težak period za njega, kada je sredinom sezone 2015/16 dobio otkaz u londonskom klubu, da bi sljedeće godine preuzeo klupu Manchester Uniteda. U prvoj sezoni na Old Traffordu, ‘Crveni vragovi’ su pod njegovim vodstvom završili šesti, ali su sezonu kasnije osvojili drugo mjesto, odmah iza nedodirljivevog Manchester Cityja. Nema sumnje kako je Mourinho ostavio dubok trag u Premier ligi, te zasigurno zaslužuje biti u top pet trenera svih vremena.

3. Arsene Wenger
828 premierligaških utakmica na klupi Arsenala, tri titule, te mjesto u top četiri u njegovih prvih 20 sezona na klupi ‘Topnika’, koji su pod njegovim vodstvom cijelu sezonu 2003/04 završili bez ijednog jedinog poraza. Daljni komentari su suvišni.

2. Pep Guardiola
Iako su mnogi smatrali kako neće imati previše uspjeha u Premier ligi, nakon što je Manchester City u njegovoj prvoj sezoni završio na trećem mjestu, Guardiola je dokazao upravo suprotno. Uslijedile su dvije uzastopne titule, a ‘Građani’ su u protekle dvije sezone osvojili ukupno čak 198 bodova.

Upravo tih 100 i 98 osvojenih bodova su dva najbolja učinka u jednoj sezoni u povijesti Premier lige, te pojedini s razlogom ovaj tim Cityja smatraju možda i najboljim u povijesti. Guardiola je potrošio dosta novca kako bi sve to ostvario, ali trošili su i mnogi drugi treneri, ali ni sa približno istim rezultatima kao Španjolac.

1. Sir Alex Ferguson
Tko drugi nego legendarni Fergie? On je na klupi Manchester Uniteda proveo 21 sezonu, te je njegov tim osvojio Premier ligu u čak 13 sezona. Na Old Trafford su dolazila i odlazila velika igračka imena, ali škotski stručnjak je ostajao i iz sezone u sezonu nastavljao impresionirati nogometni svijet. Jednostavno, najbolji trener u povijesti nogometa.

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!