NaslovnicaVijestiREVOLUCIJA: VAR tehnologija stiže u HNL ligu!

REVOLUCIJA: VAR tehnologija stiže u HNL ligu!

U hrvatsku HNL ligu stiže VAR tehnologija! Detalji bi trebalo da budu precizirani u narednom periodu, ali sve je izvjesnije da revolucionarna tehnologija stiže na hrvatske stadione.

U hrvatski nogomet i HNL ligu, stiže VAR tehnologija. Kako stoje stvari, vjerovatno će novi sistem biti implementiran na nekim utakmicama ove sezone.

Svemu će prethoditi sastanak u Zagrebu, koji je na programu 17. siječnja, a na koji stižu delegacije FIFA i IFABA, tiela zaduženog za određivanje pravila nogometa.

Tu će Hrvatskog nogometni savez dobiti odobrenje za pokretanje procedure uvođenja VAR-a, čiji su troškovi u rasponu od milion do milion i po dolara. Hrvatski nogometni savez je aplicirao za program ‘FIFA Forward’, koji može pokriti i 80 posto izdataka. Ostatak će namiriti Hrvatski nogometni savez.

U slučaju klubova, Savez finansira sve, a ovi će morati samo da omoguće prostoriju za tu svrhu. Pri tome, važno je obezbijediti sigurnost, jer se u nekim državama dogodilo da huligani napadnu VAR sudije, pošto je prostorija bila odmah uz navijačku tribinu.

Svaki stadion morat će da ima i posebnu licencu za VAR, izdatu od strane FIFA, a svi klubovi trebalo bi da daju saglasnost da se uvođenje VAR-a unese i u propozicije takmičenja.

Hrvatske sudije moraće da prođu edukaciju u siječnju, a sudijska komisija navodno već ima listu od 20 arbitara, koji će proći obuku. Istu će imati i sudije na terenu. Edukacija je neophodna, kako bi se izbjegao haos zbog nedosljedne, ili loše primjene VAR-a i prečestog zaustavljanja igre.

VAR će se primjenjivati na svim utakmicama, a ove sezone mogao bi biti testiran u, vrlo vjerovatno, finalu Kupa, ili nekom ligaškom susretu, ako se okupi jedan edukovani sudijski VAR tim.

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!