NaslovnicaVijestiVAR u Ligi prvaka - da li je položio ispit? Evo šta...

VAR u Ligi prvaka – da li je položio ispit? Evo šta kaže prvi sudac UEFA

VAR u Ligi prvaka premijerno je ‘lansiran’ na utakmicama osmine finala elitnog europskog natjecanja, a najviše prašine podigao je poništen gol Ajaxu protiv Reala.

VAR u Ligi prvaka

Prvi čovjek sudac u Europskoj nogometnoj uniji, Roberto Rosetti, rekao je da se sistem VAR savršeno pokazao na svim stadionima u prvim utakmicama osmine finala Lige prvaka.

VAR je prvi put uveden u elitno takmičenje, a na prvim utakmicama je korišćen prilikom sumnjivih situacija oko zaleđa ili penala.

“Zadovoljan sam načinom na koji je VAR uveden. Tehnologija je radila savršeno, a sudački timovi su bili na izuzetno visokom nivou”, istakao je Rosetti.

Najviše pažnje na prvim utakmicama osmine finala privukla je situacija iz duela između Ajaxa i Reala u Amsterdamu. Pregledanjem snimaka utvrđeno je da je gol domaćeg tima ispravno poništen, pošto se Dušan Tadić našao u zaleđu kada je Nicolás Tagliafico uspio da savlada golmana kraljevskog kluba.

Vladajuće tijelo europskog nogometa je podržalo odluku da gol bude poništen, ali se povelo pitanje zašto je mnogo vremena bilo potrebno da se ona donese. Zbog pregledanja snimka, nastavak utakmice je kasnio tri minuta, a Rosetti je obećao da će se raditi na unaprijeđenju efikasnosti sistema.

“Najvažnije je da je sudac donio ispravnu odluku. Preciznost je važnija od brzine. Moramo da uzmemo u obzir da je situacija bila izuzetno kompleksna, da je trebalo pregledati dva moguća zaleđa, a sudac je morao da razmotri i ometanje napadača”, naglasio je Rosetti.

Rosetti je istakao i da su bile još dvije situacije tokom prvih utakmica osmine finala kada je konsultovan VAR, ali nije bilo potrebe za intervenciju. U pitanju je igranje rukom igrača Porta u kaznenom prostoru tokom utakmice sa Romom, kao i kasno pokazano zaleđe Paris Saint Germainu u duelu sa Manchester Unitedom.

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!