NaslovnicaVijestiVELIKE PROMJENE: Od sljedeće sezone se uvode 4 nova nogometna pravila!

VELIKE PROMJENE: Od sljedeće sezone se uvode 4 nova nogometna pravila!

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) najavio je kako će se od sljedeće sezone početi koristiti nekoliko novih nogometnih pravila, koja bi mogla drastično promijeniti igru.

4 nova nogometna pravila

Glavni razlog uvođenja ovih pravila je iskorjenjivanje varanja i ‘krađe’ vremena. Naime, igrači koji izlaze iz igre moći će napustiti teren na bilo kojoj strani, slučajni golovi rukom se neće važiti, ofanzivnim igračima neće biti dozvoljeno da budu u živom zidu, te će i treneri dobijati kartone, otkriva Sky Sports. Bivši sudac Dermot Gallagher, koji je sudio u Premier ligi, u intervjuu za ove engleske novine otkrio je kako će ove promjene utjecati na način igre u vodećim europskim ligama.

1. Slučajni golovi postignuti rukom će biti poništeni
Golovi postignuti nakon što je lopta dodirnula ruku određenog igrača, namjerno ili ne, neće biti važeći. Gallagher je o ovome rekao: “Ovo pravilo će biti važno jer više nećemo vidjeti golove postignute rukom. U 80 posto slučajeva kada lopta dodirne ruku ne bude namjere, te više neće biti rasprava da li je bilo namjere ili ne.”

2. Zamijenjeni igrači mogu izaći na bilo kojem dijelu terena
Kako bi se zaustavila ‘krađa’ vremena, kada određeni igrač bude zamijenjen, više neće morati napustiti igru na sredini terena, već na najbližem dijelu.

3. Bez napadača u živom zidu
Ovo pravilo će zabraniti ofanzivnim igračima da stoje u živom zidu prilikom izvođenja slobodnog udarca, što je taktika koja se sve više primjenjuje posljednjih godina. Oni će morati biti udaljeni minimum jedan metar od živog zida, a svrha ovog pravila je da se prestanu naguravati sa protivničkim defanzivcima.

4. Treneri će dobijati kartone
Trenutno, treneri dobijaju samo verbalna upozorenja zbog lošeg ponašanja, ali ovo pravilo će omogućiti sucima da im daju kartone, baš kao što ih daju i igračima. U slučaju da dobiju crveni karton, imat će utakmicu suspenzije.

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!