Najbolji strijelac reprezentacije: Kako lokalne kladionice ‘potkradaju’ kladioničare?

Kao što znate, Europsko prvenstvo je počelo, ruke trljaju ljubitelji nogometa, kladioničara, ali i kladionice, pogotovo lokalne koji će uvijek imati dosta ‘mušterija’ zbog loše razvijene svijesti o tehnologiji i mogućnostima koje internet i online klađenje nudi. Koliko su lokalne kladionice lošiji izbor mislimo da nema potrebe ni govoriti, svako iole ‘pametan’ je to do sada i sam uvidio. U ovom tekstu ćemo vam pokazati samo jedan od niza primjera kako lokalne/zemaljska kladionice gledaju da vas potkradu i na najmanjoj sitnici, koja nerijetko zna biti presudna, i zbog toga, vaš tiket nije dobitan već – gubitan!

lokalne kladionice

Naime, tema o kojoj ćemo se pozabaviti u ovom tekstu jeste najbolji strijelac reprezentacije na šta će se kladiti solidan broj kladioničara. Znate već, zvijezde reprezentacija na njih su najmanje kvote, nekako je logično da Ronaldo bude najbolji strijelac Portugala, zar ne? Koeficijent? Hm, lokalna kladionica (primjera radi) Supersport vam daje koeficijent 1.40 – u redu! Ali, da li znate da vam jedna kladionica daje koeficijent 1.50 na istu opkladu, a jedna kladionica čak i 1.53!

supersportportugal

E, sada sigurno razmišljate “pa i nije to neka razlika, tu je to negdje.” E, da li je baš to zanemarljivo pokazat ćemo vam na banalnom primjeru. Uložit ćemo u Supersportu 200 eura da će Ronaldo biti najbolji strijelac (200×1.40). Zamislimo, vaša opklada je prošla – dobili ste 280 eura! Lijep novac, zar ne, 80 eura za današnje standarde na ovim prostorima i nije zanemarljivo.

Da ste istu opkladu odigrali u kladionici Betfair koja vam na to daje koeficijent 1.53 vaš dobitak bi bio 306.0 eura! Razlika je 26 eura! Zašto bi nekome poklanjali 26 eura?

portugalnajboljistrijelac

Ah, da…. ZABORAVILI SMO POREZ! Kao što znate, lokalne kladionice obavezno imaju porez na klađenje, tako da zaboravite razliku od 26 eura na opkladu za Ronalda, ona je i veća!

Naravno, nije Portugal i Ronaldo jedini primjer. Ima ih još dosta, a o njima ćemo u nastavku teksta. Prije toga želimo da vam skrenemo pažnju na još jednu stvar – da li vam je palo na pamet šta se desi kada jedna reprezentacija ima dva igrača sa istim brojem golova?

Spomenuta kladionica, Supersport će vašu opkladu smatrati kao gubitnu u slučaju da su Ronaldo i Nani imali isti broj golova. Dakle, u slučaju da dva ili više igrača postignu isti broj golova, koji je ujedno i najveći u toj reprezentaciji (tj. da dijele mjesto najboljeg strijelca) većina zemaljskih kladionica će okladu na bilo koga od tih  igrača za najboljeg strijelca reprezentacije smatrati nedobitnom a sami procijenite koliko je to korektno, ili ne… Fora, koju boomakeri lokalnih kladionica koriste, i to od svih svjetskih kladionica možete naći samo na balkanu, jest da su u ponudu, sitnim slovima, uz sve igrače dodali i opciju “više igrača” pa tako možete dobro prognozirati najboljeg strijelca a ne samo ne dobiti okladu, već i izgubiti ulog zbog ne baš korektnih pravila zemaljskih kladionica na ovom tržištu. Evo i kako to izgleda!

Ako više igrača postigne isti najveći broj golova u reprezentaciji dobitna je ponuda VIŠE IGRAČA.

najbolji strijelac eura2016

Da li je takav slučaj i kod online kladionica? Naravno da nije.

U slučaju da Cristiano Ronaldo i Luis Nani imaju isti broj pogotaka Betfair i bet365 kladionica će vaš koeficijent podijeliti sa dva! U našem slučaju 1.53/2=0.76, te ukoliko ste taj par kombinovali sa ostalim vaš listić neće biti gubitan.

Krenimo sa ostalim primjerima gdje se koeficijenti na najboljeg strijelca reprezentacije itekako razlikuju, te, kao što smo rekli, na veći ulog, razlika na dobitku je itekako osjetna.

BELG

Na ovom primjeru je razlika možda i najveća! Koeficijent u Superportu da će Lukaku biti najbolji strijelac Belgije iznosi 2.80, dok kod Bet365 kladionice iznosi 3.25! Razlika je velika! Uzimimo opet za primjer ulog od 200 eura.

Supersport – 2.80×200=560 eura

Bet365 – 3.25×200=650 eura

Da, razlika je 90 eura! Mislimo da nema potrebe dodatno objašnjavati o načinu na koji posluju lokalne kladionice, te kako je lako zavarati kladioničare kod nas.

[su_bet365_euro2016]

supersportnjemacka

Tu je i mala razlika na najboljeg strijelca njemačke reprezentacije – Thomas Muller u Supersportu na 2.20, Bet365 2.25. Na 200 eura je razlika tačno 10 eura. Možda je nekome zanemarljiva razlika, ali postavlja se isto pitanje – zašto bi nekome poklanjali svoj novac, pogotovo zašto bi poklanjali kladionici?

Za kraj, govorit ćemo o opkladi na najboljeg strijelca turnira, gdje naravno, opet postoji razlika u koeficijentu.

najstrijelacsupersport

Ronaldo će biti najbolji strijelac europskog šampionata, svakako jedan do tipovanijih događaja ovog ljeta. Supersport vam daje na to 8.00 koeficijent, a renomirana online kladionica bet365 na istu opkladu nudi tečaj 9.00. Mislimo da više nema potrebe pokazivati razliku na primjeru, ali i ovaj ćemo put.

Supersport – 8.00×200=1600 eura

Bet365 – 9.00×200=1800 eura

Da, 200 vaših eura ide u ruke kladionice, umjesto u vaš džep. Kako god, odluka je na vama, ukoliko ste voljni nastavljati puniti džep lokalne kladionice, a naravno, da ne zaboravimo, i plaćati porez, što je kod lokalnih kladionica neizostavna stvar, slobodno izvolite!

Sa druge strane imate online kladionice sa mnogo boljih tečajevima i, naravno, ni govora o porezu jer online kladionice su uglavnom registrovane u državama gdje nema poreza na klađenja (primjera radi Malta).

Još jedna stvar je bonus koje online kladionice daju za ovo Europsko prvenstvo, što naravno nije slučaj i sa vašom lokalnom kladionicom. Trenutno, jedan od boljih bonusa je bonus BETFAIR kladionice koja vam daje bonus do 200 eura! Tačnije bonus od 100% na vaš prvi depozit!

Što znači, ako u pomenutu britansku kladionicu uplatite 200 eura, na računu ćete imati 400 eura za klađenje! Isto tako, ako uplatite 100 eura, na vašem računu će se naći 200 eura!

Oznake: