NaslovnicaVijestiPremier League: Nova nogometna pravila

Premier League: Nova nogometna pravila

Sve što trebaš znati o novim nogometnim pravilima u Premier League 2016./2017.

International Football Association Board (IFAB) donio je gotovo 100 izmjena pravila nogometne igre koji će stupiti na snagu po prvi put u engleskoj Premier League u sezoni 2016./2017.

nogometna pravila

Od sada je dozvoljena dodatna, četvrta, izmjena igrača u posljednja tri kruga utakmica FA Cupa ukoliko dođe do produžetaka.

IFAB je nezadovoljan disciplinom i ponašanjem igrača u prijašnjim sezonama koje je okarakterizirano kao neprimjereno te su suci znatno strože upute.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

Najveća promjena pravila odnosi se na odnos igrača prema sucima, gdje će se od sada opomenom, odnosno, žutim kartonom a u težim slučajevima i isključenjem odnosno crvenim kartonom sankcionirati igrača ako:
– na bilo koji način nepoštuje suca
– agresivno reagira na odluke
– unosi se u lice sucu
– trči prema sucu
– prigovara ili gestikulira prema glavnom ili pomoćnim sucima
– fizički dotakne suca, čak i bez “agresivnih” namjera
– bar jedan igrač dobiti će žuti karton ako dva ili više igrača momčadi okruže suca.

Predsjednik Premier League Richard Studamore izjavio je kako će biti znatno više žutih i crvenih kartona ukoliko igrači ne poprave svoje ponašanje na terenu.

NAJAVA SEZONE: PREMIER LEAGUE

Garry Lineker je zadovoljan novim pravilima te je izjavio kako ćemo gledati “ludu kuću” u prvim kolima, dok se igrači ne priviknu na nova pravila.

Sve navedeno trebalo bi rezultirati znatno većim brojem kartona u prvim kolima, nego što je to bilo prijašnjih sezona pa je se pametnim čini uplatiti oklade na više kartona kod bet365 kladionice koja računa i eventualni crveni karton kao dva kartona, te koja nema porez na dobitak.

KLADI SE NA BROJ KARTONA

Najvažnije izmjene pravila nogometne igre

Da li se je promijenilo pravilo zaleđa?

Djelomično. Središnja linija terena je od sada neutralna što znači da navalni igrač može biti u zaleđu samo ako je barem jednim dijelom tijela u protivničkoj polovici terena u trenutku upućivanja lopte.

nova nogometna pravila

Da li igrač može stati prilikom izvođenja kaznenog udarca?

Igrači koji izvode kazneni udarac često, na trenutak, zastanu prilikom izvođenja istog kako bi se golman bacio u jednu strane, te kako bi plasirali loptu u drugu. Prema novim pravilima igrač koji zastane, pa i na trenutak, od trenutka kada krene izvoditi kazneni udarac biti će sankcioniran opomenom, odnosno žutim kartonom, te će biti dosuđen neizravan slobodni udarac za protivničku ekipu. Dakle u navedenom slučaju kazneni udarac se neće ponavljati.

Kako su se promjenila pravila kod početnog udarca?

Prema prijašnjim pravilima prilikom izvođenja početnog udarca lopta je morala biti udarena prema naprijed, u protivničku polovicu, pa su uvijek u izvođenju početnog udarca sudjelovala dva igrača. Od eura2016 početni udarac se može izvesti i prema nazad, pa je čest slučaj da je samo jedan igrač u krugu središnjeg terena.

[su_euro_soccer_bonus]

Da li sudac može isključiti igrača prije početka utakmice?

Da. Prema novim pravilima sudac može isključiti igrača, koji neće moći biti zamjenjen od trenutka vršenja provjere opremen igrača u tunelu, prije izlaska na teren, te do napuštanja istoga. Sudac je i prema starim pravilima imao pravo isključiti igrača prije početka utakmice, međutim on je onda mogao biti zamjenjen, odnosno utakmica je uvijek počinjala sa 11 igrača na svakoj strani, što više ne mora biti slučaj.

Da li igrač mora biti isključen zbog prekršaja za kazneni udarac u izglednoj prilici za postizanje gola?

Prema novim pravilima, u navedenim situacijama, momčadi više neće imati trostruku kaznu koja bi rezultirala isključenjem, kaznenim udarcem te vrlo vjerojatno i pogotkom protiv njih. U situacijama gdje obrambeni igrač skrivi nehotičan, nenamjeran, prekršaj u prilici za postizanje pogotka, isti više neće biti isključen već se dovoljnom kaznom smatra kazneni udarac, te opomena odnosno žuti karton.

U slučajevima namjernih prekršaja ili namjernog igranja lopte rukom na gol liniji ili u izglednoj situaciji za postizanje pogotka, igrač će i dalje biti isključivan.

Premier-League-nova pravila

Da li igrač i dalje mora napustiti teren nakon ukazivanja liječničke pomoći?

U slučaju kada je nad igračem napravljen prekršaj koji je rezultirao opomenom (žutim kartonom) ili isključenjem (crvenim kartonom) igraču nad kojim je napravljen prekršaj liječnička pomoć može se ukazati na terenu te isti ne mora napustiti već odmah, ukoliko je u mogućnosti, može nastaviti igru.

Može li četvrti sudac dozvoliti igraču povratak u igru?

Ako igrač napusti teren kako bi popravio opremu, četvrti sudac može provjeriti dali je oprema i popravljena te dali je sve u skladu sa propisima nogometne igre, te istome može dozvoliti povratak u igru. Ranije je glavni sudac morao pregledati opremu igrača.

Da li može biti dosuđen prekršaj ili kazneni udarac protiv trenera i službenih osoba?

Da. Ukoliko trener, službena osoba ili igrač na klupi uzrokuju prekid igre sudac može dosuditi izravni slobodni udarac, odnosno kazneni udarac protiv ekipe momčadi koja je uzrokovala prekid.

KLADI SE NA PREMIER LEAGUE

Najnovije vijesti

Zlatan Ibrahimović preporučio svog bivšeg suigrača za trenera Milana

0
ZLATAN IBRAHIMOVIĆ (42) je preuzeo ulogu savjetnika za sportska pitanja u Milanu ove sezone. Legendarni švedski centarfor aktivno sudjeluje u oblikovanju sportske politike kluba...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!