Najava ženskog Svjetskog prvenstva u rukometu

Svjetsko prvenstvo za žene ove godine se održava u Njemačkoj u 6 gradova te i ove godine Njemačka i ljubitelji ženskog rukometa moći će vidjeti 24 najbolje ekipe koje su se plasirale na Svjetsko prvenstvo. 24 ekipe smještene su u 4 grupe po 6 timova gdje dalje u drugi krug prolaze njih 4, pa da ne dužim dalje, dole ispod ponešto i svašta o svim reprezentacijama pojedinačno pa da krenemo.
žensko svjetsko prvenstvo u rukometu 2017

Grupa A – Francuska, Rumunjska, Španjolska, Slovenija, Angola, Paragvaj

Grupa A - Svjetsko rukometno prvenstvo (18_08 30_11_17)

(Koeficijenti 30.11.2017. u 18:12 CET)

Francuska – Od 1997 Francuska nije propustila nijedno prvenstvo, ali nikako da naprave neki veći rezultat. Ova Francuska ima potencijala, tu su godinama starosjediteljice Pineau i Lacrabere uz igračice naravno tipa Leynaud na golu, Dembele, Ayglon, Niombla. Većeg izostanka nema, jedino eto može se spomenuti Glauser na golu, ali tu je fantastična Leynaud koja vrhunski brani u Vardaru u zadnje vrijeme a i u pripremnim utakmicama gdje je Francuska igrala vrhunski, odlično je branila. Od Francuske treba opet očekivati sporu igru sa jako malo golova, jer to je njihov recept za pobjede, Pineau i Lacrabere je strašan pucački dvojac i od njih se očekuje baš dosta na ovome prvenstvu. Francuska ne bi trebala imati problema proći grupu, pa ćemo vidjeti šta će dalje.

Rumunjska – Rumunjska je na posljednjem europskom završila peta, tek prije toga treća na svjetskom, ali žele korak više i žele jednu od prve dvije medalje. Ambros Martin spada u red najboljih trenera u ženskom rukometu a Rumunjska ima Neagu, ponajbolju igračicu u ženskom rukometu. Neagu je veliki lider ove reprezentacije i kada nju ne ide u napadu Rumunjska ima problema. Nema tu više ni tandemskog dvojca na golu – Ungureanu/Munteanu koje su bezbroj puta znale spašavati reprezentaciju Rumunjske pogotovo ova prva. Sada su tu na golu mlade snage Denisa Dedu iz Siofoka i Dumanska iz Craiovie. Od igračica vrijedna pomena tu su jos Buceschi, Geiger, Szucs no ova reprezentacija koja je dosta podmlađena dolaskom Martina će baš puno ovisiti o Neagu te bi ona trebala igrati vanzemaljski ili dobiti pomoć saigračica da bi ušle u finale, nažalost, ja ih tamo ne vidim barem ne ovo prvenstvo, ali ovu grupu bi morale proći.

Španjolska – One su ove godine spoj iskusnih reprezentacija sa dužim stažom u repki i nekim novim igračicama koje su odigrale jako malo mečeva u reprezentaciji. Nositeljice igre Španjolske, nekoliko godina unazad su i dalje tu tipa Carmen Martin, Barbosa, Pena, Chavez i Navarro. No za ovo prvenstvo nema bitne Mangue i Aguilar koje su također sa ovima gore bile jako bitne u oba smjera španjolske reprezentacije. Njihova igra godinama unazad je čvrsta odbrana sa dobrim vratarima na golu i pokušaj davanja što lakših golova iz kontri i polukontri. Posljednjih godina ova reprezentacija nema nekih rezultata kiksale su i na Svjetskom i na Europskom prvenstvu dok su na Olimpijskim igrama uzele 6 mjesto. Po meni ce proći grupu pa ćemo vidjeti kako će i šta dalje.

Slovenija – Reprezentacija koja baš baš dugo nije igrala na Svjetskom prvenstvu ja mislim čak od 2005 da nemaju nastup na SP-u. Za ovo prvenstvo su imale dosta problema sa povredama pa tako da nećemo vidjeti Barbaru Lazović, Tamaru Mavsar, Misu Marincek. Tri jako bitne možda uz Anu Gros i Neli Irman najbitnije igračice ove slovenske reprezentacije. Mnogo se očekuje od Gros koja zadnjih 2 godine igra na svjetskom nivou i zabija strašne golove i ona bi trebala biti lider ove reprezentacije. Slovenija sa Bergarom je na sve načine tražila dozvolu da Omoregi bugarkinja dobije pravo nastupa za Sloveniju, ali to se sada nije desilo pa ćemo vidjeti šta će biti u budućnosti. Da je Slovenija full mislim da bi prošla grupu, a ovako mislim da ćemo vidjeti borbu do samog kraja recimo sa Angolom.

Angola – Angola je godinama unazad iznenadila nekim partijama na OI I SP. Ove godine će po nekom mom mišljenju teško to, jer su ostali bez dvije bitne igračice – vratarku Teresu Almeidu i ponajbolju igračicu i šuterku Nataliu Bernardo. Vratarka se povrijedila tako da je Angola u priprema izgledala preloše u odbrani, sa samo jednom vratarkom i mislim da na ovom prvenstvu neće biti hit kao što su to bile prethodni par nastupa na OI i SP. Jednostavno bez te gore dvije ova Angola nije ista kao prethodnih godina.

Paragvaj – Ovdje se najmanje i treba pričati, jer po meni Paragvaj će ovdje završiti na posljednjem mjestu bez ikakve šanse za pobjedom. Ovo im je 3 Svjetsko, prethodna dva su završile na 23 i 21 mjestu, a ove godine spadaju u red najlošijih reprezentacija na prvenstvu. Po meni i njima je ovo izenanđenje sto su na SP, uzele su 3 mjesto na Panameričkim igrama, gdje su u borbi za 3 mjesto iznenađujuce pobjedili Urugvaj. Njihov nivo igre je po meni amaterski ne mogu one zaprijetiti nijednoj od ovih gore reprezentacija u grupi i po meni bi bilo sve osim svih poraza Paragvaja u grupi veliko izenanđenje, igrački kadar neću spominjati, jer nije ni bitan toliko, jer vjerovatno niko nikad nije čuo za te klubove i te igračice.

Grupa B – Mađarska, Norveška, Švedska, Češka, Poljska, Argentina

Grupa B - Svjetsko rukometno prvenstvo (18_08 30_11_17)

(Koeficijenti 30.11.2017. u 18:12 CET)

Mađarska – Ni Mađarska nema nekog rezultata baš baš godinama unazad, ali će pod palicom Kima Rasmusena probati ove godine napraviti nešto. I ove godine Kim se susreo sa nekoliko problema u biranju igračica za sastav pa tako jako bitne Zita Szucsánszki i Tomori su u rezervnom timu, jer ne žele riskirati, jer su već duže povrijeđene no ako vide da mogu uskočit će da pomognu, no za to su male šanse. I ove godine je dosta upitan ovaj sastav Mađarske gdje bi liderica ekipe trebala biti Anita Gorbicz uz Schatzl i Aniko Kovacic. Nema tu ni golmanskog duo sa prošlog EP-a – Kiss/Szikora kao ni bitne Planete koja je dugo već povrijeđena. Mađarska će sa ovim sastavom imati jako veliku borbu, morat će dati svoj maximum ukoliko žele veći rezultat pa čak i proći grupu, jer Poljska i Češka su opasne kad se podcijene.

Norveška – Prvi kandidat za zlato pa u kakvom god da sastavu dolazi. One su u ženskom rukometu osvojile sve što se može i jako teško će ko uraditi šta su one sve uradile u ženskom rukometu. Osvojile su i zadnje Svjetsko i Europsko, jedino su podbacile na Oi, gdje su zavrsile kao trecoplasirane. Dolaze opet moćne sa igračicama kao što su Loke, Mork, Herrem, Kurtovic, Oftedal, Lunde, Grimsbo. Jednostavno ne treba pisati ko nije došao već ko je došao, jer Norveška po svijetu ima jako velik broj kvalitetnih igračica da uvijek neka mora otpasti. Zajedništvo, isti trener već dugo godina unazad daje rezultate i Norveška je velesila u ženskom rukometu. Sa svih pozicija imate opasnost kada one napadaju ili kada se brane gdje su na golu jedna Lunde ili jedna Grimsbo. Imalo ko prati rukomet zna kakve su gore nabrojane igračice i po meni one u ovom sastavu su prve favoritkinje prvenstva bez razmišljanja.

Svedska – Ni one zadnjih par godina nemaju neki rezultat iako imaju vrhunske igračice u svome sastavu. Švedska dolazi u jako dobrom sastavu. gdje ima svjetsku zvijezdu u vidu Gullden a onda su tu igračice tipa Sand, Hagman, Roberts, Bundsen, Alm. Jedino što nema Blohm zbog povrede. Imale su one i unazad godinama sličan sastav, ali nešto nije išlo. Grupu po meni prolaze, a za dalje isto imam mišljenje da mogu daleko dogurati, ali da pogađam sada dokle, ne želim. Napadački vrlo moćna reprezentacija po meni. Vidjet ćemo šta i kako dalje ali sa njima nikada ne znaš, Gullden ako odigra dobro i bude imala pomoć od saigračica ići će one daleko.

Češka – Češka nakon propuštanja SP-a 2015 je tu opet na velikim vratima i vidjet ćemo šta mogu na ovome prvenstvu. Glavne kotačice bi trebale biti Jana Knedlikova iz Gyora i Iveta Luzomova iz THC-a koja je najbolji strijelac lige prvaka i igra u vrhunskoj formi. Od njih dvije će dosta ovisiti igra Češke i ako one podbace Češka nema šanse. Ostale igračice uglavnom su iz domaće lige i Češka po meni ima šanse da prode ovu grupu sto bi za njih sigurno bio odličan rezultat.

Poljska – Poljska je dobila wildcard za ovo prvenstvo, jer u kvalifikacijama ih je izbacila reprezentacija Rusije. Na prethodnim prvenstvima Poljska je igrala odlično, podbacila je na Europskom, ali tu su igrale baš oslabljenje ne igranjem nekih prebitnih igračica. Ova reprezentacija što je prijaveljna za ovo prvenstvo je spoj iskusnih igračica u reprezentaciji i nekih novih koji su skupile par nastupa tek. Glavne violine u igri Poljske bi trebale biti Kudlacz-Gloc i Kinga Achruk. U prijateljskim duelima pred Svjetsko su igrale odlično dobile i Rumunjke i Brazilke i mislim da Poljska itekako ima lijepih šansi da prođe ovu grupu pa i da dogura daleko ako joj se otvori put do što boljeg plasmana, jer Gloc i Achruk su igračice sa velikim iskustvom i igranjem bitnih mečeva, te ova Poljska uopšte nije za potcijeniti kao na lanjskom EP gdje su igrale oslabljenjeno.

Argentina – Reprezentacija koja gotovo ne propusta Svjetsko prvenstvo, jer na panameričkim igrama nemaju neku konkurenciju i tamo uvijek uzmu zlato ili budu u top 3 što je dovoljno za Svjetsko prvenstvo. Upale su u jako tešku grupu i mislim da su gotovo bez šanse, jer one godinama imaju problem napadačke igre, te se baziraju na utakmicu sa malo golova sa jakom odbranom. Igračice su uglavnom iz domaće lige. Luciano Salvado bi trebala biti nosioc igre argentinskog napada barem prema prikazanom iz pripremnog dijela.

Grupa C – Danska, Rusija, Crna Gora, Brazil, Japan, Tunis

Grupa C - Svjetsko rukometno prvenstvo (18_08 30_11_17)

(Koeficijenti 30.11.2017. u 18:12 CET)

Danska – Nemaju ni oni nekog većeg rezultata godinama unazad, iako spadaju u red ponajboljih reprezentacija u ženskom rukometu, ali takav je sport. Nadolazeća zvijezda Danskog rukometa – Anne Mette Hansen se teže povrijedila i propušsta ovo prvenstvo, pa bi Danska koja ima silu vrhunski rukometašica trebala hajmo reći ovisiti o Stini Jorgensen koja je tamo alfa i omega bila prethodnih prvenstva, bar što se igre u napadu tiče. Ali Danska i pored Stine ima vrhunske igračice u odličnim klubovima tipa Line Jorgensen, Kristina Kristiansen, Maria Fisker, Sandra Toft. Imaju respekabilnu ekipicu, vidjet ćemo šta mogu sa njima se baš nikada ne zna, ali mislim da u ovoj konkurenciji u grupi imaju šansu za proći dalje pa kako se dalje put otvori i kako budu igrale prije svega Stine pa onda ostale igračice, možda Danska iznenadi pa dogura do samog kraja.

Rusija – Ruskinje na svoje prvo okupljanje uvijek pozovu velik broj igračica, pa je teško reći ko fali ko ne fali, za finalni roster je to ok i Trefilov vjerovatno najbolje zna ko mu treba ko ne. Sastav kod Ruskinja nikad nije ni blizu isti kao na prethodnim igrama. Od igračica koje su pozvane za SP treba izdvojiti Ilinu, Vyakhirevu, Managarovu. Nema Kuznestove koja je odustala od poziva zbog povrede koju je imala. Tefilov zna svoj posao najbolje, dugo je kod Ruskinja i vjerujem da je izabrao najbolje što može. Rusija ne bi trebala imati problema u ovoj grupi, a za dalje će same da vide.

Crna Gora – Eh šta reći za Crnogorke. Adžić je smijenjen minut pred pripreme zbog nekih nesuglasica. Zamjenio ga je Johanson koji je pozvao Bulatović i Radičević koje nisu igrale neko vrijeme kod Adžića, jer je bio neki sukob između njih Dolaskom ove dvije, Crna Gora je drastično jača i sa njih dvije Crna Gora može imati fino Svjetsko prvenstvo. U Crnoj Gori se dosta očekuje od Jaukovic koja ima strašan šut i ona bi uz Bulatović trebala predvoditi bekovske šuterke. Crna Gora itekako ima šanse u ovoj grupi i ja ih dalje vidim.

Brazil – Brazil gotovo uvijek najprije krene sa pripremama za Svjetsko prvenstvo. Brazilke su davno doletjele na Europsko tlo gdje su odigrale par pripremnih utakmica. Brazil nakon osvajanja SP 2013, sledeće prvenstvo nije igrao najbolje, ispao brzo dok su na OI ispale u četvrtini finala. Imaju brazilke odličan sastav sa dosta igračica koje igraju u Europi, a tu treba svakako istaknuti jednu Amorim, Paulo Belo, Pessoa, Rocha, Arenhart. U ovoj grupi su po meni one jače od Japana i Tunisa, a mogle bi igrati za 3 mjesto recimo po meni sa Crnom Gorom. Nisu se baš proslavile na par prijateljskih utakmica gdje su recimo izgubile neke mečeve neočekivano.

Japan – Jako teško šta pisati, jer je teško doci do informacija o igračicama koje će nastupiti na ovome prvenstvu. Nije Japan nikada igrao neku pretjerano bitnu ulogu u ženskom rukometu na Svjetskim prvenstvima, uvijek su se vrtile od 14-20 mjesta, pa tako nekako i sada očekujem. Upale su u jako tešku gupu, gdje mislim da nemaju šta tražiti dalje za prolaz, jer ove gore nabrojane selekcije su sve kvalitetnije od njih, borba između njih i Tunisa za 5 mjesto mi je nekako najrealnije, a isto tako Japan uvijek ima problema sa visinom svojih igračica, jer su sve itekako male za rukomet.

Tunis – Za Tunis je recimo dosta lakše naći podatke nego li za Japan. Reprezentacija koja ne igra bitnu ulogu u ženskom rukometu na Svjetskim prvenstvima. Ovdje su zahvaljući 2 mjestu, odnosno srebru na Afričkom prvenstvu, gdje one uglavnom dođu do finala i izgube od Angole. Glavne igračice su svakako Mouna Chebbah i Ines Khouildi dok se od reprezentacije izgleda oprostila legendardna Raja Toumi. Od ostalih igračica treba spomenuti igračice koje igraju još u Europi, a to su Echraf Abdallah, Takoua Chabchoub, Manel Kouki, Fatma Sfar. Mislim da kako sam gore rekao borba za 5 mjesto sa Japanom.

Grupa D – Njemačka, Holandija, Srbija, Južna Koreja, Kina, Kamerun

Grupa D - Svjetsko rukometno prvenstvo (18_08 30_11_17)

(Koeficijenti 30.11.2017. u 18:12 CET)

Njemacka – Domaćin Svjetskog prvenstva koji godinama nije napravio neki veći rezultat u ženskom rukometu. Imaju veliki broj kvalitetnih igračica, čak 28 igračica je bilo na prvom ciklusu okupljanja reprezentacije. Bigler je jako čudan trener, istina Njemačka je domaćin, ali on još nije odlučio sastav za Svjetsko prvenstvo. No svakako treba spomenuti neke igračice tipa Woltering, Lang, Naidzinavicius ,Huber, Smits, Anne Muller, Kramarczyk. Zaista da ne nabrajam više odličan skup igračica, plus domaćice su ovog SP-a moraju dogurati daleko jednostavno, grupu bi trebali proći, jer ako ništa jače su i od Koreje, Kine i Kameruna dok bi sa Srbijom po meni trebali voditi bitku za poziciju broj 2.

Nizozemska – Drugi favorit po meni za osvajanje Svjetskog prvenstva, odma iza Norveške. Jednostavno vrhunski roster sa vrhunskom trenericom i Nizozemska godinama unazad se probija ka dominaciji u ženskom rukometu. Helle Thomsen spada u red najboljih trenera svijeta u ženskom rukometu i sa ovom Holandijom jednostavno mora dominirati i osvajati medalje. Nizozemska gotovo kao i lani isti sastav gdje u prvi red spadaju igračice tipa Groot, Wester, Abbingh, Polman, a onda i Broch, Snelder, Heijden. Visser je trudna i Olphen je povrijeđena i to su jedine dvije u nedostatku. No i sa ovim sastavom ovo je ponajbolja reprezentacija na ovome turniru izuzmemo li Norvešku. Jednostavno ovu grupu sa ovakvim imenima moraju uzeti, a da ne pričam o medalji pa možda čak i zlatnoj, jer je ona na redu.

Srbija – Interesantno je bilo u Srbiji .Vratile su se glavne igračice nakon duže pauze od reprezentacije, a to mislim na Damjanović, Lekić i Cvijić. Sa njima je Srbija moćna i kandidat za jako velik plasman. Tu su naravno i Pop Lazić, Marija Obradović, Krpez Selak i ova Srbija ima moćnu ekipu. Jedini problem je Andrea Lekić koja nije igrala zadnjih mjesec dana u Vardaru zbog povrede, no pozvana je i sigurno će igrati, jer vjerovatno ne osjeća bolove više i spremna je nakon višegodišnje pauze pomoći Srbiji da dogura što dalje. Kao što rekoh po meni borba za 2 mjesto u ovoj grupi sa Njemačkom, jer Srbija ima baš odličan sastav nakon dužeg vremena.

Juzna Koreja – Ponajbolja vaneuropska reprezentacija u ženskom rukometu je Koreja uz Brazil naravno. Koreja dominira u Aziji, tamo su najbolje i ovdje bi trebale proći grupu. Kao i za Japan teško je pronaći roster zbog jezika i tih gluposti. Sve igračice su prethodni godina bile iz domaćeg prvenstva i mislim da je tako i ove godine. Jače su mi od Kine i od Kameruna i vidim ih u drugom krugu i one su baš nezgodne sa svojom brzinom i čudesnom odbranom gdje svima prave probleme.

Kina – Još jedna azijska reprezentacija koja je SP obezbjedila nakon 3 mjesta na Azijskom prvenstvu. Uglavnom su igrale sva Svjetska prvenstva i uvijek su dole oko 20 tih mjesta i tako se čini i da će i ove godine. Trebale bi biti jače od Kameruna i mislim da 5 mjesto u ovoj grupi je nacrtano za kinesku reprezentaciju za koju je isto tako roster jako teško naći.

Kamerun – Posljedna reprezentacija i po meni reprezentacija koja spada u red za najgoru reprezentaciju turnira. Kamerun ima samo jedno Svjetsko iz 2005 godine, ni ove godine sigurno ne bi igrale da Senegal nije diskvafikovan. Osvojile su 3 mjesto na Afričkom tlu za rukometašice i tako se plasirale. Imaju par igračica iz nižih liga Francuske, jednu iz turske prve i mislim da je to sve i da su ostale iz domaće lige koja je na amaterskom nivou. Em uz to sve kasnile su na pripreme, imale problema sa dobijanjem viza i još se ne zna koji roster izlazi na SP. Te neke igračice iz Europe nisu mogle dobiti vizu pa su kasnile u Poljsku, gdje je Kamerun održavao pripreme i mislim da neuigranost, jaka odbrana kod protivnika i lagani golovi na gol iz kontri reprezentaciji Kameruna donosi epitet najlošije reprezentacije ovog prvenstva.

Pobjednik - Svjetsko rukometno prvenstvo za zene (18_08 30_11_17)

(Koeficijenti 30.11.2017. u 18:12 CET)

Autor: forza


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.