NaslovnicaDugorocne okladePremiership - najava sezone 2017/2018

Premiership – najava sezone 2017/2018

Premiership najava sezone: Vjerojatno najkvalitetnije nogometno takmičenje na svijetu, Premiership, počinje ovog tjedna, a novu sezonu engleskog prvenstva otvorit će Arsenal i Leicester. Akutelni prvak je Chelsea, ali Premiership kao najkvalitetnija liga na svijetu, svake sezone donosi nova uzbuđenja. U ovom tekstu predstavit ćemo vam sve timove engleskog Premiershipa uoči početka nove sezone.

Premiership najava sezone

Premiership najava sezone

Prvi puta nakon 19 godina Arsenal neće igrati Ligu prvaka. Start prošle sezone bio je obećavajući i malo tko je mogao predvidjeti takav ishod da će Topnici prvenstvo završiti tek na petom mjestu. Uoči prošle sezone Wenger je za Mustafija i Xhaku iskeširao 65 miljuna funti i oni su trebali biti dodatak momčadi za iskorak i napokon ozbiljniju borbu za naslov prvaka. Arsenal na svoj trofej prvaka Premiershipa čeka već 14 godina. Nakon poraza na startu od Liverpoola Arsenal je u idućih 14 kola upisao 10 pobjeda i četiri remija, a nakon 15 kola zaostajali su za budućim prvakom Chelsea samo 3 boda. Druga polovica prosinca je period kada su kola krenula nizbrdo, dva poraza u prvenstvu (Everton i City) bili su početak kalvarije koji je kulminirao još jednim bolnim ispadanjem u 1/8 finala Lige prvaka ukupnim rezultatom 10-2 od Bayerna.

Ono što je najslabija karika ove momčadi par sezona je nedostatak pravog napadača. Uoči prošle sezone doveo je Wenger Pereza iz Deportiva no Španjolac nije ni dobio pravu priliku, Giroud je imao par bljeskova no jednostavno ne može odraditi par dobrih utakmica u kontinuitetu tako da je često Arsenal u napadu igrao sa lažnom devetkom Čilenacem Sanchezom. Za ovu sezonu Wenger je odlučio potrošiti za svoj pojam veliki novac i napokon dovesti pravog napadača koji može osigurati 20+ golova. Lacazette je stigao na Emirates za 53 miljuna eura i najskuplje je pojačanje u povijesti kluba. Lacazette je prerastao francusku ligu u kojoj je postigao ravno 100 golova.

Uz napadača Arsenal je pojačao obranu dovođenjem Kološinca koji je stigao bez odštete. Glavna tema ovog ljeta pitanje je ostanka Alexisa Sancheza. Čileanac je željan trofeja i u drugom dijelu prošle sezone jasno je pokazao želju za odlaskom. Wenger ga ne želi prodati i uvjerava ga da i ovdje može ostvariti svoje ciljeve. Francuz ima vrlo dobru momčad na raspolaganju, a za rezultat bi mu dobro došlo da ih zaobiđu i ozljede. Ako će Sanchez biti sretniji, a Ozil odigra sezonu barem kao prije dvije godine ova momčad ponovno može biti u TOP4. Wenger ima pritisak da napokon uzme naslov no konkurencija je jednostavno prejaka i mislim da će navijači se morati zadovoljiti tek dužom borbom za naslov.

Koeficijent da Arsenal osvaja Premier League: 12,00


Bournemouth je ekipa koju je lako voljeti, posebno ako volite lepršavi nogomet. Nakon što su u sezoni 2015/16 sačuvali prvoligaški opstanak, prošle sezone bila je sezona u kojoj je sredina tablice bila cilj. Eddie Howe je uspio u tome. “Trešnje” su prošlu sezonu završili na dobrom 9.om mjestu sa gol razlikom 55-67. Bilo je tu super zanimljivih utakmica kao npr pobjeda protiv Liverpoola 4-3 ili demoliranje Hulla 6-1. Uz dobre rezultate ima i onih koje bi htijeli zaboraviti. Domaća utakmica protiv Arsenala gdje su prosuli vodstvo od 3-0 i na kraju uzeli samo bod. Ili poraz kod Evertona u utakmici sa kišom golova bilo je 6-3 za “Karamele”.

Jezgra momčadi ostala je ista tako da Eddie Howe može nastaviti raditi pomak u kvaliteti ove momčadi. Artur Boruc dosta je kiksao prošle sezone Howe je  odlučio zamjeniti Poljaka Begovićem. Obranu je pojačao stoperom Nathan Akeom za 20 miljuna funti. Igrač oko kojega su se motali klubovi a najviše je grizao Tottenham je napadač Josh King. Njemu u napadu društvo će raditi  Jermain Defoe. Defoe je zadnje dvije sezone proveo u Sunderlandu u 87 nastupa postigao je 34 golova.

Sunderland je prošle sezone bio očajan završili su na 20.mjestu, a Defoe je maksimalno vukao momčad sa 15 golova (Sunderland je ukupno dao 29). Iako u zrelim godinama u ovako ofezivno orijentiranoj ekipi Defoe će sigurno biti  dobitak za momčad. Ovo je zanimljiva momčad i donese li Begovic sigurnost među vratnicama koja je falila sa Borucom uz malo sreće ovo je ekipa koja može konkurirati i za mjesta koja vode  u europska natjecanja.

Koeficijent da Bournemouth osvaja Premier League: 751,00

Prvi puta nakon 1982-83 Brighton će igrati u najelitnijem razredu engleskog klupskog nogometa. Brighton & Hove Albion svoje utakmice igra na The Amex stadionu koji prima 30750 ljudi. Trener je  58 godišnji Irac Chris Hughton koji je u klub preuzeo na Staru godinu 2014.  Promociju u viši rang zaslužili su 2.pozicijom u Championshipu sa 93 boda. Championship je vrlo zahtjevna liga no klubovi koji osiguraju igranje u Premiershipu bez puno ulaganja u momčad teško mogu preživiti prvu sezonu . Chris Hunghton odlučio je kako će prvoligaški status probati sačuvati uglavnom sa igračima koji su nastup u Premiershipu i osigurali.

U novu sezonu klub ulazi sa tek 3,4 nova igrača. Ovog ljeta tako je najskuplje pojačanje vratar Mathew Ryan. Australac je  stigao iz Valencije. Drugi dio prošle sezone Ryan je bio na posudbi u Genku gdje je branio u 17 utakmica. Najbolji igrač ove momčadi je francusko krilo Anthony Knockaret. Francuz je stigao početkom 2016.godine iz Standard Liege. Prošle sezone proglašen je za najboljeg igrača Championshipa u kojem je postigao je 20 golova. Upravo je Knockaret najveća šansa za Brighton jer Francuz u toj ekipi radi sve, asistira, zabija, osvaja prostor i mnogi stručnjaci čude se kako neki klub iz Pemiershipa nije  ga već kupio . Tek nekoliko igrača ima iskutvo igranja u Premiershipu, a i to su uglavnom bile  sporedne uloge i pred Brightonom je teška sezona. Pred domacim navijačima možda i naprave koje iznanđenje no u maratnskoj trci od 38 kola mislim da ipak neće doci do željenog cilja i opstanka u ligi.

Koeficijent da Brighton & Hove Albion osvaja Premier League: 1501,00

Na Turf Mooru i ove sezone igrati će se Premiership. Burnley je u elitni razred engleskog nogometa došao prošle sezone i osigurao je opstanak. Od ukupnih 40 bodova momčad koju sa klupe vodi Sean Dyche na svome stadionu osvojila je 33 bodova. Samo jedna pobjeda u gostima i ukupno sedam bodova bilo je dovoljno da Burnley sačuva svoje mjesto u eliti. Veliki udarac ponavljanju toga rezultata i ove sezone biti će odlazak talentiranog mladog stopera Rob Keanea koji je otišao u Everton. Prošle sezone vrlo dobro je branio Tom Heaton koji je sačuvao svoju mrežu čistu u 10 utakmica. Burnley je postigao samo 39 golova. Ukupno 19 golova djelo je napadačkog dvojca Vokesa i Graya. Vokes je dao 10 golova i namijestio 3 . Gray je nakon što je bio najbolji napadač Championshipa igrao solidno i u premijernoj sezoni Premiershipa i dao 9 golova i imao također 3 asistencije. Širinu u napadu Dyche želi dobiti dovođenjem iskusnog Waltersa. John Walters ima iskutvo igranja u Premiershipu no 33 godišnji Irac prošle sezone u dresu Stokea nastupao je 24 puta i postigao samo 4 gola.

Cilj ove momčadi je jasan, preživiti ovu sezonu. Do kraja prijaleznog roka želja je zamjena za Keanea. Obrana je bila jači dio momčadi i pitanje je može li Dyche naći stopera kalibra kakav je Keane. Na malenom stadionu kapaciteta 21800 mjesta niti jednom velikanu nece biti lako . Prošla sezona biti će važno iskutvo ovoj momčadi da možda ostvare koji pozitivan rezultat više i u gostima. Upravo zbog tog iskustva dajem im prednost u borbi za opstanak iako je pred njima sezona neizvjesnog ishoda. Dobra stvar je što ćemo ponovno gledati 19 domaćih utakmica ovog simpatičnog kluba.

Koeficijent da Burnely osvaja Premier League: 1001,00

[su_premierleague]

Antonio Conte debitirao je na klupi Chelsea prošle sezone. Nije Talijanu trebalo dugo da pohvati konce i prilagodi se engleskoj ligi. U prvoj sezoni odmah je napravio podvig i osvojio Premiership. Nakon završene sezone očekivalo se kako će Chelsea krenuti u dodatno pojačavanje ove momčadi posebno kada je pred njima i igranje u Ligi Prvaka.

Ljetni period bio je sve samo ne dosadan u klubu. Prekid ljubavi trenera Contea i najboljeg strijelca momčadi Diega Coste, pa inertnost uprave u prvom dijelu transfernog roka, a na kraju i “poraz” u utrci za Lukakuom narušilo je idiličnu situaciju u i oko kluba. Conte je dobio novog napadača u liku Alvaro Morate. Igrač koji je stigao iz Real Madrida nije bio prva želja navijača i sada ima veliki motiv pokazati da je bolji od Lukakua. Ima Španjolac iskustvo igranje i Serie A i La Lige, iskutvo igranje Lige prvaka i biti će zanimljivo vidjeti kako će se snaći u Premiershipu.U momčad je stigao i novi branič Njemac Rudiger iz Rome, a iz Monaca koji je bio hit prošle sezone stigao je Bakayoko. Bez odštte stigao je rezervni golman Willy Caballero.

Što se tiće odlazaka tu je prodaja Matića u Manchester United. Chelsea nije želio prodati igrača izravnom rivalu no želja Matića za pridruživanjem Mourinhu je bila veća. Do kraja transfernog roka ostalo je nekih 20tak dana dovoljno da se neke stvari promjene. Chelsea je dominirao prošle sezone, kostur momčadi je ostao isti, a slučaj Costa poljuljao je idilu. Ova momčad je i dalje kvalitetna i spemna za borbu za naslov no pitanje je ima li ova momčad dovoljnu širinu da može kvalitetno igrati i prvenstvo i utakmice u Europi. Conte ove sezone ima drugačiju sitauciju nego lani no ne sumnjam kako će talijanski stručnjak pronaći balans. Chelsea je ove sezone lovina, konkurencija se pojačala i pred njima je teška borba da obrane naslov prvaka. Po meni u ovu sezonu ipak ne ulaze kao favoriti za osvajanje naslova.

Koeficijent da Chelsea osvaja Premier League: 4,50

Loš  je bio prvi dio prošle sezone za „Orlove“.  Klub se nakon 17 kola i tek 15 bodova zahvalio Alanu Padrewu , a na njegovo  mjesto doveden je dežurni vatrgosac Sam Allardyce koji je majstor u spašavanju klubova od ispadanja. Stigao je 23.prosinca na klupu Orlova i odmah iskeširao 30 miljuna funti za Schluppa, Aanholta i Milivojevica. Nakon nešto lošijeg starta u kojima u pet utakmica nije ostavrio pobjedu krenulo je puno bolje razdbolje, vrhunac je bio serija od šest pobjeda u 8 utakmica. Crystal Palace u tom periodu  je kod kuce dobio Arsenal,  a u gostima srušio i Chelsea i Liverpool.

Nakon odlično odrađenog drugog dijela sezone i osiguranog opstanka Allardyce se povukao sa mjesta trenera na kraju sezone, a klub je za novu sezonu angažirao Nizozemca Frank De Boera. Nizozemac je odličan posao radio u Ajaxu, a ovdje dolazi nakon loše epizode u Interu gdje je otkaz dobio za manje od 3 mjeseca. De Boera je dočekala odmah lijepa vijest jer je ponajbolji igrač momčadi Wilfred Zaha izjavio kako ne želi otići iz kluba. De Boer je doveo dva pojačanja. Sa posudbe iz Chelsea stigao je Loftus-Cheek, a iz Ajaxa je došao branič Jairo Reidwald. Glavni igrači ostali su na okupu tako da De Boer ima dobru sitauciju u svom debiju u Premiershipu. Ovaj klub je za sredinu tablice, prosječna momčad u kojoj se kao nositelji igre i vanserijski talenti nameču Zaha i Benteke. Frank De Boer je dobar trener i dobi li više od 3 mjeseca to će sigurno i pokazati. Zanimljiva momčad koja može srušiti i top momčadi i ja ih vidim oko sredine tablice bez vecih problema oko borbe za  opstanak.

Koeficijent da Crystal Palace osvaja Premier League: 501,00

Bilo je ovo zanimljivo ljeto na Goodison Parku. Prodaja Romelu Lukakua i želja za odlaskom Ross Barkleya nije zatekla nizozemskog stručnjaka. Koeman je znao koje su mu želje i veci dio transfera odradio je i prije početka sezone koja je za Everton krenula najranije od engleskih klubova. “Karamele” su završile prošle sezonu na 7. mjestu ali zbog trijumfa Manchester Uniteda u Europskoj ligi i njihovog igranja Lige Prvaka ove sezone

Everton je dobio šansu u Europi. Ronald Koeman ima jasnu viziju u kojem smjeru želi da ovaj klub ide,a to je rast i borba sa najboljim klubovima u Engleskoj. Veliki će hendikep biti odlazak Lukakua i baš na mjestu napadača Everton nije pronašao igrača koji obećava barem približne brojke kao Belgijac. U klub je došao mladi 23-godišnji vratar Jordan Pickford iz Sunderlanda za 30 miljuna funti. Talentirani stoper iz Burnleya Rob Keane koji je bio u kombinacijama za prelazak u Manchester United na kraju je odabrao rad sa Koemanom.

Ofezivni dio momčadi pojačan je Klassenom iz Ajaxa, a uspio je Koeman u klub dovesti i izvrsnog Sigurdssona iz Swansea. Najzvučniji dolazak je pak povratak u klub Wayne Rooneya. Nije Rooney igrao na visokoj razini u Unitedu zadnjih par sezona i mnogi stručnjaci su skeptični oko dovođenja ovog igrača. Rooney ima motiv pokazati da još može igrati na viskoj razini. Nova devetka u klubu je Sandro Ramirez. Španjolac je igrao dobro u Malagi dao je 14 golova u 30 utakmica. Puno je tu novih igrača i trebati će vremena da to sve sjedne na svoje mjesto no ova momčad na papiru izgleda jako dobro. Odlazak Lukakua veliki je hendikep no s obzirom na uloženo sve ispod 7.mjesta na kraju sezone bila bi loša sezona za “Karamele.”

Koeficijent da Everton osvaja Premier League: 81,00

Huddersfield Town će debitirati u Premiershipu ove sezone. Završili su u Championshipu na 5. poziciji i kroz playoff izborili mjesto koje vodi u Premiership. Trener momčadi je Nijemac David Wagner koji je po načinu vođenja momčadi i filozifiji igre sličan Jurgen Kloppu. Njih dvojica prijatelji su 25 godina a 2015.e Wagner je bio i vjenčani kum Jurgen Kloppu.

Svoje utakmice Huddersfield igra na John Smith stadionu koji ima 24500 mjesta. Huddersfield je ekipa koja je ovog ljeta najviše trgovala u Premiershipu. U momčadi je čak 11 novih igrača. Wagneru je glavni cilj bio pojačati obranu. Momčad je prošle sezone primila 58 golova u 46 odigranih utakmica. Scott Malone branič iz Fulhama došao je za 5 miljuna funti, a iz Kopenhagena stigao je stoper Jorgenesen koji je prošle sezone igrao Ligu Prvaka sa danskim klubom. Pojačao je Wagner i sredinu terena stigao je Mooy iz Citija koji bi sa Hoggom trebao držati defazivni dio veznog reda i pomoći obrani. 5. poziciju u Championshipu momčad je osigurala sa 56 golova to je uvjerljivo najmanje kada se pogledaju postignuti golovi najboljih 6 momčadi Championshipa. Wagner na napadačima nije štedio a najviše se očekuje od Steve Mounie koji je stigao iz Montpelliera za oko 12 miljuna funti. Nešto manje od 5 miljuna funti vrijedio je transfer Depoitrea koji je stigao iz Porta.

Puno je tu novih lica dobra stvar je što je Wagner većinu igrača kupio u ranom dijelu prijelaznog roka pa se momčad vec mogla malo naviknuti. Vidjeti ćemo kako će to izgledati na terenu sa obzirom na puno novaca koje je klub uložio ispadanje u niži rang bio bi neuspjeh.

Koeficijent da Huddersfield Town osvaja Premier League: 2001,00

[su_no1forfootball]

Nakon što su u prošlu sezonu ušli kao prvaci niti najveci pesmisti nisu mogli očekivati takav pad u igri Lisica. Claudio Ranieri očito je “izgubio” svlačionicu i to je presudilo da krajem veljače dobi otkaz, samo 9 mjeseci nakon što je sa tom ekipom ostvario najveći uspjeh u povijesti kluba. Ranieri je momčad ostavio na 17.mjestu samo 21 osvojenim bodom i nizom od pet poraza u prvenstvu. I dok nikako Leicester nije igrao u domaćem prvenstvu igranje u Ligi prvaka bio je kao bijeg iz stvarnosti. Prošli su grupnu fazu pod Ranijerijem i ostvarili obečavajući rezultat kod Seville u 1/8 finala porazom 2-1 nakon čega je Talijan na klupi dobio otkaz. Momčad je preuzeo do tada pomoćnik Ranieriju Craig Shakespeare. Njegovo preuzimanje bio je pozitivni šok za momčad i u preostala 3 mjeseca sezone Leicester je proigrao. u Ligi Prvaka dobili Sevillu pa tijesno ispali od Atletico Madrida. U domaćem prvenstvu pobjegli su iz zone ispadanja i sezonu završili na 12. mjestu. Shakespeare je preuzeo klub koji je bio u nizu od pet poraza, a njegovim dolaskom krenula je serija od pet pobjeda zaredom.

U novu sezonu Leicester ulazi sa ciljem da bude na sredini tablice. U klub je stigao branič Maguire, veznjak Iborra iz Seville i napadač Iheancacho koji je stigao iz Citija. Nigerijac je pokazao talent no u Citiju nije dobio pravu priliku i u tandemu sa Vardyem ovdje bi mogao pokazati što može. Na izlaznim vratima je Mahrez koji je izrazio želju za igranjem u top klubovima Premiershipa. O rezultatu će ovisiti i forma Jamie Vardya. Vardy je bio pravi killer u šampionskoj sezoni, ali prošle sezone dao je samo 13 golova. Shakespeare je pronašao iskru u ovoj momčadi vidjeti cemo koliko će se osjetiti vjerojatni odlazak Mahreza no svejedno ova je momčad sposobna sezonu završiti u gornjem dijelu tablice.

Koeficijent da Leicester City osvaja Premier League: 201,00

Dolazak Jurgena Kloppa na klupu Liverpoola dočekan je sa velikim očekivanjem od strane navijača. U listopadu 2015. Klopp je stigao na Anfield kao “The Normal One”. Nakon dvije odrađene sezone navijači očekuju neki trofej. Klopp je izgubio finale Liga Kupa od Citija na penale 2016. kasnije je sezone izgubio i finale Europa Lige od Seville 3-1. Iz prošle sezone pamtiti će se plasman na 4. mjestu kojim je osiguran nastup u playoffu Lige Prvaka nakon 3 godine posta.

Liverpool je igrao dobro prošle sezone protiv velikih klubova no Nijemac je imao probleme sa klubovima iz donjeg dijela tablice. Sadio Mane pokazao se kao igrač koji je činio razliku u momčadi, sa njim i bez njega igra i rezultati “Redsa” nisu bili isti. Senegalac je stigao iz Southamptona uoči prošle sezone i postigao 13 golova u 27 nastupa. Iako je propustio nekoliko utakmica što zbog ozljede, što zbog Afričkog kupa, Mane je proglašen za najboljeg igrača Liverpoola u sezoni 2016-17. Klopp je uoči ovog prijelaznog roka imao 3 želje. Van Dijk, Keita i Salah. Krilni napadač iz Rome Mohamed Salah jedini je stigao na Anfield. Izvrsni Egipčanin preslio je sa “Čizme” za 42 miljuna eura, a prošle sezone je u dresu Rome u 41 nastup dao 19 golova. Klopp je dodao širinu u defazivnom redu dovođenjem Andre Robertsona koji je iz Hulla stigao za 10 miljuna funti. Liverpool na papiru ima zanimljivu momčad kojoj je najbolji dio napad. Heavy metal nogomet koji je navijačima obećao Jurgen Klopp dolaskom na Anfield polako dolazi do izražaja. Tako su prošle sezone bili 4.najbolji napad lige sa čak 78 golova.

Za ovu sezonu moraju poraditi na malim utakmicama. Liverpool nije izgubio niti jednu utakmicu od top 7 klubova sa 7 pobjeda i pet remija, no zato su izgubili čak šest utakmica od momčadi koje su bile rangirane od 8. pozicije na niže. U drugom dijelu sezone bilo je najviše kikseva, svakako treba istaknuti poraz na domaćem terenu od Swansea 2-3 kao i poraz kod Hulla 2-0 koji je i ispao iz lige. Za ovu sezonu cilj je što bolji nastup u Ligi Prvaka. Što se tiče Premiershipa Klopp je pokazao da može protiv najboljih momčadi i uspije li povezati dvije dobre polusezone ova momčad bez problema može ponovno osigurati najmanje kvalifikacije za Ligu prvaka. Prvi trofej na klupi Redsa mislim da će Klopp ipak morati tražiti kroz kup.

Koeficijent da Liverpool osvaja Premier League: 13,00

Lijepo je biti Pep Guardiola i trener najbogatije momčadi na “Otoku”. Nakon dobro posloženih momčadi u Barceloni i Bayern stigao je u klub koji ima hrpu novaca, dobre igrače, ali ne i momčad. Prva sezona na klupi „Građana“ je prva koju je Guardiola završio bez trofeja. Španjolski starteg uložio je puno novaca uoči prošle sezone da bi k prvenstvo završio na 3.mjestu bez većih šansi za borbom sa Chelsea, u Ligi Prvaka zapeli su od Monaca odmah u 1/8 finala.

Uoči ove sezone Guardiola je jasno poručio kako je ovo drugačija situacija nego u Barceloni i Bayernu i da će mu trebati više vremena da napravi posao koji se očekuje od njega. Šeici su ponovno bili široke ruke i ispunili svaku želju Španjolcu, a to ih je koštalo oko 200 milijuna funti. Guardiola je tako ponovno kupio golmana. Iz Benfice je za ozbiljan novac stigao Ederson. Probijao je trasnferne rekorde Guardiola ovog ljeta nakon što je platio 43 miljuna funti Walkera iz Tottenhama, 5 miljuna više dao je za lijevog beka Mendya. Monaco je dobro profitirao od Citija ovog ljeta jer je za desno krilo Bernarda Silvu iskeširao još 42 milijuna funti. Danilo je bio pod kritikom medija u Realu, a šansu za ponovni uzlet u karijeri dao mu je Guardiola i to je platio 25 miljuna funti. Ispod radara je prošao trasnfer brazilske nade iz Vasco Da Game. Douglas Luiza koji je plaćen 10 miljuna funti. Manchester City mogli smo gledati u pripremnim utakmicama u SAD-u i nakon loše utakmice protiv gradskog rivala, usljedile su dvoje pobjede i dobre partije protiv Real Madrida i Tottenhama. Roster koji Guardiola ima najbolji je u Engleskoj i City je definitivno glavni favorit za osvajanje prvenstva ove sezone.

Nakon što je u dva ljetna transferna roka iskeširao gotovo 500 milijuna funti od Španjolca se očekuje dobar rezultat na klupi Građana. Širina kadra omogućuje da City može biti konkurentan na više frontova jer u ovako bogatoj momčadi teško je zapravo i pronaći idealnih 11. Zdrava konkurencija u momčadi u kojoj svaki igrač mora gristi idealna je situacija za svakog trenera, a vanserijski stručnjak kakav Guardiola sigurno je izvući će iz ove momčadi maksimum. Englesko prvenstvo je nikad jače no City je trenutno glavni favorit i sve osim ne osvajanja prvenstva biti će de facto neuspijeh.

Koeficijent da Manchester City osvaja Premier League: 2,80

Portugalac je dočekan u United kao izbavitelj no u premijernoj sezoni United je prvenstvo završio na tek šestom mjestu, a Jose Mourinho navijače je kupio osvajanjem Europske Lige i tako nakon par godina suše na Old Traffordu ponovno će se igrati Liga Prvaka. Uoči prošle sezone Jose Mourinho doveo je Ibrahimovića, Mhikitarijana, Baillya i najskuplje pojačanje prijelaznog roka Paula Pogbu no u engleskom prvenstvu jednostavno ih je ubijala realziacija koja je bila loša i krivac što United nije osigurao nastup u Ligi Prvaka i kroz prvenstvo. Manchester United je remizirao čak 15 puta prošle sezone, od toga čak 10 na svome travnjaku. Zlatan Ibrahimović bio je više od pola momčadi. Neuništivi Ibra u veteranskim godinama odigrao je izvrsnu sezonu vukao je napad Uniteda i u prvenstvu postigao 17 golova.

Ove sezone napad Manchester Uniteda trebao bi biti još bolji jer nova devetka je izvrsni Belgijac Romelu Lukaku koji je stigao iz Evertona za 75 milijuna funti. Pojačao je Jose Mourinho još i defazivni dio veznog reda sa Matićem koji je stigao iz Chelsea. Konkurencija u zadnjem redu još je zaošternija dolaskom stopera Lindelofa iz Benfice koji je placen 30 milijuna funti. Jose Mourinho postiže sjajne rezultate u drugoj godini svog mandata na klupi, svaki puta bio je prvak u nacionalnom prvenstvu. Uz to osvojio je u toj drugoj sezoni naslov u Ligi Prvaka sa Interom i Portom.

U engleskom prvenstvu konkurencija je strašna nekoliko klubova ima pravo nadati se naslovu prvaka i Mourinho će trebati ponovno izvući maksimum da sačuva svoj savršeni skor u drugoj sezoni. Utakmice na američkoj turneji pokazale su kako i United ima širinu kadra uz vrlo jaku početnu postavu ima tu igrača koji mogu uskočiti u početni sastav bez prevelikog gubljenja na kvaliteti. Kao i u sezoni 2011/12 i ova miriše na mrtvu trku dva Manchestera. City uoči sezone ima epitet favorita, no Mourinho je već jednom rušio favoriziranog Guardiolu u Španjolskoj vidjeti ćemo može li ga srušiti i u Engleskoj?

Koeficijent da Manchester United osvaja Premier League: 4,50

[su_bonus]

Nakon jedne sezone izbivanja u Premiership su se vratile „Svrake“. Rafa Benitez preuzeo je Newcastle u sezoni 2015-16 nakon što je klub dao otkaz bivšem engleskom izborniku Steve McLarenu. Španjolac je došao u klub u nezahvalnom trenutku. Preuzeo je momčad na 19. mjestu sa 24 boda. Sigurna zona bila je udaljena jedan bod. Debitirao je porazom od kasnijih prvaka Leicestera. Benitez je trgnuo momčad završio sezonu sa šest utakmica bez poraza no Sunderland koji je u drugom dijelu sezone preuzeo majstor za spašavanje klubova Sam Allardyce ipak je na kraju sezone imao dva boda više i Newcastle poslao u Championship.

Benitez je odlučio ostati i ekspresno je vratio momčad u Premiership. Newcastle je bio prvak 2.lige sa dva boda više od Brighton & Hove Albiona. Najbolji strijelac momčadi prošle sezone bio je Dwight Gayle sa 23 gola. Napadaču će ovo biti prva sezona u kojoj će biti glavna špica u Premiershipu i vidjeti ćemo hoce li moći na viskoj razini igrati i u Premiershipu. Manjak iskustva napadača ono je što muči ovu momčad. Rafa Benitez tražio je tokom ljeta napadača sa iskustvom no uglavnom je nalazio na odbijenice.Zadnjih dana sve su glasnija šuškanja o Lucas Perezu. Španjolac koji je stigao u Arsenal prošle sezone želja je Beniteza. Benitez uživa podršku navijača no i njemu je posao otežan jer vlasnik kluba Mike Ashley vodi neku svoju štedljivu politiku. Požalio se Benitez kako Jacop Murphy, Atsu, Lejene, Maniquollo samo prinove za odlaske Daryl Murphya, Gibsona,Mbabua…

Dobije li Benitez dva tri zvučna imena koja traži Newcastle bi trebao osigurati opstanak bez vecih problema. Nezadovljni Benitez mogao bi napraviti isto što i u Valenciji 2004. godine kada je nakon osvajanja naslova u La Ligi dao otkaz pred početak nove sezone. Ashley nije omiljen lik i otjera li Beniteza navijači mu to neće tek tako oprostiti. Kojim smjerom će krenuti ova sezona znati ćemo nakon prijelaznog roka.

Koeficijent da Newcastle United osvaja Premier League: 501,00

„Sveci“ su prošlu sezonu završili na 8.mjestu, igrali su i finale kupa no na kraju sezone ipak su zahvalili na suradnji sa trenerom Claude Puelom. Nisu uprava i Puel našli zajednički jezik, tokom cijele sezone bilo je neko nezadovljstvo u zraku tako da odlazak francuskog stručnjaka i nije neko iznenđanje. Četvrti trener na klupi Southamptona u zadnjih pet sezona je Argentinac Mauricio Pellegrino. Prošle sezone radio je u Alvesu koji je završio na devetome mjestu, a igrali su čak i finale španjolskog kupa no izgubili su od Barcelone 3-1. Navijači se nadaju kako će Pellegrino i ovdje ponovno napraviti dobar rezultat.

Glavna tema ovog ljeta u klubu je pitanje ostanka odličnog stopera Van Dijka za kojega je zagrizao Liverpool. Nizozemac je iskazao želju za odlaskom iz kluba i trenutno trenira po posebnom režimu. Pellegrino je izjavio kako nema namjeru prodati igrača no za očekivati je ipak kako će klub biti prisljen pustiti stopera. Nije Pellegrino bio previše aktivan na tržištu i doveo je samo Poljaka Jan Bednareka koji je stigao iz Lech Poznana. Početkom kolovoza završio je još jedan posao a to je dovođenje veznog igrača iz Juventusa Lemine koji je placen oko 20 miljuna funti. U izravnoj borbi sa Stoke City, Argentinac je ipak uspio dovesti vezanjaka na St.Mary. Od zvučnijih odlazaka iz sastava treba spomenuti Jaya Rodrgiueza koji je za 12 miljuna funti preselio u WBA. Ovo je sasvim solidna momčad, kada se riješi trakavica oko Van Dijka biti će još bolja situacija. Ovo je momčad koja će prvenstvo završiti u gornjem dijelu tablice.

Koeficijent da Southampton osvaja Premier League: 251,00

Nakon loše prošle sezone u kojoj su završili na 13. mjestu Stoke ne djeluje kao ekipa koja traži napredak. Prodali su Arnautovića za za 25 miljuna funti, za sitne novce (3 miljuna funti) otišao je Walters u Burnley. Napad nije bio nešto s čime se Hughes može ponositi u 38 utakmica dali su samo 41 gol. Očekivalo se da će na Bet365 stadion sletiti kakav napadač no od toga za sada ništa. Vezni red jači je za iskunog Fletchera a najzvučniji dolazak je Kurt Zoume. Stasati Francuz ovdje će provesti sezonu na posudbi iz Chelsea i probati se nametnuti Conteu za iducu sezonu. Hughes može biti zadovoljan kako mu momčad izgleda u obrani jer Zouma i Shawcross su dobar stoperski par a iza njih je talentirani vratar Jack Butland .

Glavno pitanje je tko će u ovoj momčadi postići golove?. Mark Hughes u ovoj sezoni golove očekuje od Saido Berahino. Napadač je stigao prošlog siječnja iz WBA no nije igrao zapaženu rolu. Ove sezone ipak nakon što prođe ljetne pripreme za očekivati je da Berahino pokaže što zna. U kadru su još Diouf, veteran Crouch i Bojan Krkic. Cilj Stokea je sigurna zona i to ova momčad može osigurati. Obrana djeluje jako dobra, fali malo više kreativnosti u napadu no za ono što Stoke želi a to je opstanak bez strepnje do zadnjega kola ova ekipa to može ostvariti. Prošle sezone završili su na 13. mjestu a slično mjesto predviđam i ove sezone.

Koeficijent da Stoke City osvaja Premier League: 751,00

Dolazak Paul Clementa na klupu Swansea 3.siječnja 2017 bio je najbolji potez uprave kluba. Da se nešto dobro sprema vidjeli smo odmah taj dan jer je Swansea dobio u gostima Crystal Palace sa 2-1. Swansea je bio na poziciji koje vodi u 2. ligu prošle sezone 128 dana. Paul Clement digao je ovu momčad iz mrtvih i u 18 utakmica koje je vodio ostvario je 9 pobjeda.

Nakon turbulentne sezone navijači se nadaju kako će Swansea do sredine tablice doći bez panike. U novu sezonu Clement mora bez najboljeg igrača momčadi Gyfli Sigurdssona. Everton je dugo lovio Sigurdssona i napokon ga ulovio te platio odštetu od oko 50 miljuna funti. Izvrsni Islanđanin bio je motor ove momčadi sa devet golova i 13 asistencija. Pamtiti ce se njegovi golovi na Anfieldu u pobjedi 3-2 kod Liverpoola, kao i važan gol na Old Traffordu kojim je Swansea ostao neporažen u dvoboju sa Manchester Unitedom. Odlazak Sigurdssona teško će pasti i Llorentu. Španjolski napadač dao je 15 golova prošle sezone a dosta je tih golova namjestio Gyfli. Konkurenciju u napadu pojačao je Clement Tammy Abrahamom.

Nakon dobre sezone u Championshipu gdje je u dresu Bristol Citija dao 23 golova u 41 nastupa 19godišnji napadač dobiti će priliku i u Premiershipu pokazati što može. U preostalih 3 tjedna ljetnog prijelaznog roka Clement će pokušati naći zamjenu za Sigurdssona. Solidna je ova momčad i bez Sigurdssona no bez prave zamjene ovo bi moglo biti mučenje oko opstanka, a dođe li u momčad sigrač sličnog kalibra ova momčad je kvalitetna za sredinu tablice.

Koeficijent da Swansea osvaja Premier League: 751,00

[su_watch_live_football]

Dolazak Mauricia Pochettina na klupu Spursa 2014.godine značio je bolje za dane londonsku momčad. Dugo su Spursi bili klub u sjeni Chelsea i Arsenala no dolaskom Argentinca za klub su krenuli bolji dani. Nakon petog mjesta u premijernoj sezoni na klupi Tottenhama, Spursi su se u iduće dvije sezone udomačili u top4. 2015-16 završili su na 3.mjestu, a prošlu sezonu završili su iza Chelsea na 2.mjestu.

Zadnja sezona na White Hart Laneu bila je izvrsna motivacija za “Pijetlove” jer u 19 ligaških domačih utakmica ostvarili su 17 pobjeda i samo dva remija. Tottenham je tako bio jedina momčad koja nije izgubila domaću utakmicu prošle sezone. S onime čime ne mogu biti zadovoljni bila je epizoda u Europi. Tottenham je završio 3. u grupnoj fazi Lige Prvaka, a onda u Europskoj Ligi ispao od Genta u knockout fazi. Tottenham je svoje europske utakmice igrao na Wembleyu, a ove godine igrati će sve domaće utakmice na najvećem stadionu u Engleskoj koji prima 90 000 gledatelja. Wembley je bio domaći teren Spursima u europskim natjecanjima u 4 utakmice ostvarili su samo jednu pobjedu. Uz to su i izgubili utakmicu polufinala FA Cupa od Chelsea na Wembleyu tako da će vrlo vjerojatno trebati vremena da se ekipa privikne na novi privrmeni dom.

Nakon odlične sezone i 2.mjesta očekivalo se kako će Spursi biti agresivniji na tržištu i dodatno pojačati momčad kako bi se mogli upustiti u borbu za naslov prvaka. Daniel Levy vlasnik Spursa povukao je “ručnu” i izjavio kako Spursi neće sudjelovati u ovom transfer ludilu koji traje ovo ljeto. Spursi su prvi dio transfernog roka potrošili braneći se od navale na Kanea, Allija, Diera no Walkera nisu uspijeli zadržati. Na ljetnoj turneji u SAD-u Pochettino je pokazo kako omladinski pogon radi dobro te smo vidjeli par mladih igrača koji su spremni uskočiti u početni sastav. Pochettino izvlači maksmimum iz ove ekipe po meni je ovo ponovno top4 ekipa, za nešto više zbog Wembleya i manjka pojačanja ipak ih ne vidim u samome vrhu.

Koeficijent da Tottenham osvaja Premier League: 11,00

Nastavlja se tradicija kluba iz Londona koji novu sezonu počinje novim trenerom. Slaviša Jokanovic sezone 2014-15 izborio je nastup u Premiershipu no Uprava kluba odlučila je za prvu sezonu u Premiershipu šansu na klupi dati iskusnijem treneru. Quique Sanchez Flores tako je bio trener 2015-16, nakon njega stigao je Walter Mazzari iako Talijan (vlasnik kluba je Talijan Gino Pozzo) ni Mazzari nije izdržao duže od sezone.

“Stršljeni” su sa Talijanom na klupi uspijeli sačuvati prvoligaški status sa 40 bodova i samo 40 postignutih golova. U novu avanturu prežvljivanja krenuti će sa portugalcem Marco Silvom koji je oduševio u svom polugodišnjem mandatu na klupi Hulla. Hull City preuzeo je na zadnjem 20.mjestu stigao je do 18. mjesta i 6 bodova zaostatka za sigurnom zonom. Izvukao je maksimum Portugalac iz limitrine momčadi i isto to očekuje Pozzo od Silve i ove sezone. Jedina svjetla točka ove momčadi je izvrsni napadač Deeney no on sam jednostavno ne može igrati. Deeney je bio jedini igrač koji je dao 10+ golova prošle sezone. Obrana je loša primili su čak 68 golova.

U novu sezonu Silva ulazi sa pojačnim veznim redom stigli su Cleverly te iz Chelsea na posudbu Chalobah. Silva je prošle sezone na domaćem terenu izgubio samo zadnje dvije utakmice kada je vec bilo jasno da nece uhvatiti opstanak. Na klupi Tigrova ukupno u 8 domacih utakmica imao je 5 pobjeda 1 remi i ta dva poraza. Silva je napravio vrlo dobar posao u Hullu vjerujem da može i iz ove ekipe izvuci maksmimum. Portugalac dobrom sezonom možda napravi još veci podvig pa preživi pod Pozzom i duže od jedne sezone.

Koeficijent da Watford osvaja Premier League: 1001,00

Prošlu sezonu WBA je završio u sredini tablice na 10.mjestu. To je solidna pozicija no ipak ostaje gorak okus jer je u zadnjih 8 kola od maksimalnih 24 bodova WBA osvojio samo jedan bod. Kao da je potonula momčad kada su osigurali opstanak i umjesto da se upuste u borbu za izlazak u Europu momčad je ušla u krizu.

Sredinom rujna prošle godine klub je preuzeo kineski vlasnik Guochuan Lai. Nije Kinez tip vlasnika koji će kupovati bez razmišljanja tako da je ovo ljeto stigao tek Jay Rodrgiuez za 15 miljuna funti. Napadač je stigao iz Southamptona a bio je želja Pulisa još prošlog ljeta. Iz momčadi je otišao Daren Fletcher. Veliki je to udarac za momčad, ali i za Pulisa koji je Škotu dao kapetansku traku vec nakon par utakmica u dresu WBA. Fletcher se priključio Stoke Citiju nakon što mu je istekao ugovor. Salomon Rondon igrač je koji je zadužen za golove. Nije to bila sezona za pamćenje jer je WBA dao samo 43 gola u cijeloj sezoni. Rondon je također upao u to sivilo i postigao je samo 8 golova, a tokom sezone bio je u nizu od 19 utakmica bez postignuta gola.

Ono što može vesiliti navijače je ostanak stupa obrane Johnny Evansa. Evans se nije uspio nametnuti u Manchester Unitedu no u ovoj momčadi igra važnu ulogu. Pulis se nada kako će do kraja prijelznog roka upsijeti naći stopera jer je trenutno parter Evansu McAuley koji ima 37 godina. Dolazak Rodrigueza trebao bi probuditi ovaj napad i pomoci Rondonu. Navijači su očekivali veću aktivnost na tržištu no čini se kako će ovo biti još jedna prosječna sezona. WBA ulazi u sezonu bez velikih najava te će biti zadovoljni sredinom tablice. Pitanje je hoce li nedostatak ambicija zadovoljiti navijače.

Koeficijent da WBA osvaja Premier League: 501,00

Slaven Bilić “kupio” je navijače odličnom premijernom sezonom 2015/16 gdje su završili na 7.om mjestu i skupili rekordni broj bodova (62). Prošla sezona koja je trebala biti nastavak uzleta “Čekičara” završila je gotovo tragično. Kraj sezone dočekali su sa 45 bodova što im je bilo dovoljno za 11.mjesto. Loše je ušao u sezonu u West Ham dugo je plesao oko opasne zone pa su i nagađanja oko ostanka Slavena Bilica bila sve glasnija. Dimitri Payet uvjerljivo najbolji igrač momčadi te famozne 2015/16 zatražio je odlazak i gotovo cijelu jesen opsturirao rad Bilica i narušavao mir u svlačionici. Na ruku Biliću nije išla ni selidbasa Upton Parka na Olimpijski stadion na kojem West Ham nikako nije mogao stvoriti pravu domaćinsku atmosferu. Iz svega toga Bilic se izvukao, momčad se ujedinila i u sezoni koja je za zaborav ipak su stigli do sredine tablice.

Ove sezone od Bilića se očekuje rezultat, uprava je imala razumjevanja za prošlu sezonu no u ovoj ipak očekuju slične izvedbe kao u njegovoj prvoj sezoni. West Ham sudeći po kupovinama trebao bi biti jača momčad, sigurna u sredini tablici koja se može upustiti i u borbu za europska natjecanja. Odlično je trgovao Slaven Bilic ovog ljeta. Vratio je Joe Harta u Premiership, a obranu će igrati još jedan bivši član Manchester Citija iskuni Pablo Zabaleta. Bilic se nada kako će sa njima za obrana izgledati bolje. West Ham je prošle sezone primio čak 64 gola. Imao je Bilic posla i sa napadom koji je prošle sezone dao tek 47 golova. Javier Hernandez svakako je najzvučnije pojačanje u redovima londosnke momčadi, a sa krila će mu pomagati i Marko Arnautović. Na papiru ova momčad izgleda solidno, bolje nego prošle sezone. Moje mišljenje je kako bi ova momčad mogla biti u top 10 na kraju sezone.

Koeficijent da West Ham United osvaja Premier League: 351,00

Za kraj, tu su koeficijeni bet365 kladionice za prvaka Premiershipa u narednoj sezoni. Britanski bookmaker kao prvog favorita za osvajanje engleskog šampionata vidi Manchester City na kojeg nudi tečaj 2.80, a drugi favorit je Manchester United, odnosno Chelsea sa koeficijentom 4.50.

KLADI SE NA PREMIERSHIP

Detaljnu analizu Premiershipa za sezonu 2017/2018 napisao je dugogodišnji član foruma SvijetKladjenja, Family Guy.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!