Naslovnicaeuro2016novosti-euro2016Euro 2016: Vodič za nova pravila

Euro 2016: Vodič za nova pravila

Predstavljamo vam vodič za nova pravila u nogometu koja su se već počela primjenjivati i prije Eura 2016. 95 promjena koje su stupile na snagu 1. lipnja, a nogometni savezi su željeli da se igrači što brže naviknu na nove zakone.

Vodič za nova pravila

Dogovoreno je sa turskim i australijskim nogometnim savezima da se ovi zakoni usvoje kada Engleska bude igrala svoje prijateljske utakmice i tako je i bilo.

Promjene uključuju kraj automatskog crvenog kartona za uskraćivanje gol prilike.

Odbor međunarodnog nogometnog saveza (IFAB) je sastavio popis promjena ranije ove godine nakon 18 mjeseci konzultacija.

Bivši sudac i tehnički direktor IFAB-a, David Elleray je rekao da će revizija napraviti stvari jasnije za igrače, suce i fanove.

“Mi bi trebali imati mnogo više dosljednosti sa tumačenjem pravila širom svijeta, jer smo mnogo jasnije objasnili što će se dogoditi u određenim situacijama.”

“To bi trebalo smanjiti kontraverze i zbunjenost.”

100€ BONUSA ZA IGRAČE IZ HRVATSKE!

200% BONUSA do 40€ za igrače iz Hrvatske, BIH, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Albanije! Dakle ako otvoriš račun i uplatiš 20€ na računu ćeš imati 60€!

Mnoge promjene su dizajnirane kako bi sve bilo jasnije – na primjer nespretno objašnjenje broja igrača potrebnih za susret, kako bi se on odigrao, zamijenjen je jednostavnom rečenicom: “Utakmica ne može započeti ili nastaviti ako bilo koji tim ima manje od sedam igrača.”

Pravilo 1 – Teren na kojem se igra

Logo je dopušten na korner zastavicama (ranije je bilo zabranjeno).

Miks umjetnih i prirodnih površina dozvoljeno za teren na kojem se igra utakmica (ranije je bilo zabranjeno).

Pravilo 2 – Igrači

Ako zamjena, igrač poslan van terena ili sudac omete igru, zbog čega će se igra zaustaviti, to će dovesti do izravnog slobodnog udarca ili penala (ranije je bio indirekt, odnosno neizravni slobodni udarac ili sudačko podbacivanje).

Ako zamjena, službeno lice ili vanjski čimbenik (npr. navijač) zaustavi loptu koja ide u gol, sudac ima pravo primijeniti pravilo prednosti i priznati gol. Do sada je pravilo bilo takvo da se igra mora zaustaviti te da mora biti sudačko podbacivanje lopte na mjestu gdje je bio kontakt lopte i npr. navijača.

Pravilo 3 – Oprema igrača

Igrači koji nose tajice ispod šorca, moraju biti sigurni da su iste boje kao i kod ostalih suigrača i također moraju biti iste boje kao i šorc.

Igrač koji je izašao van terena da zamijeni kopačke se može vratiti na teren samo kada to sudac dopusti.

Pravilo 4 – Sudac

Suci imaju ovlasti da poduzmu akciju od kada uđu na teren za inspekciju prije utakmice, a ne od početka utakmice – što znači da igrači mogu biti kažnjeni i na zagrijavanju. Ali žuti kartoni se mogu davati samo od početka utakmice.

Igrači koje ozljede protivnici koji su potom dobili crveni karton ne moraju napustiti teren zbog liječenja.

[su_betathome5besplatno]

Pravilo 5 – Trajanje utakmice

Vrijeme potrebno da se igrači napiju vode može službeno biti dodano kao sudačka nadoknada na kraju utakmice.

Pravilo 6 – Početak i ponovno pokretanje utakmice

Lopta više ne mora biti udarena prema naprijed pri izvođenju početnog udarca.

Suci ne bi trebali praviti situacije sudačko podbacivanje.

Pravilo 7 – Određivanje ishoda meča

Utakmice koja završava kaznenim udarcima bi se trebala održati pomoću bacanja kovanice, uz uvjet terena ili sigurnosnih razloga. To više nije sudački izbor.

Momčad sa više igrača nego drugi kada kazneni udraci počnu moraju smanjiti broj izvođača tako da imaju isti broj opravdanih igrača.

Pravilo 8 – Ofsajd

Ruke i šake nisu uključene u zaleđe.

Slobodni udarci za ofsajd mogu se izvesti gdje je ofsajd napravljen i gdje je igrač dobio loptu.

[su_bet_at_home_o_la_la]

100€ BONUSA ZA IGRAČE IZ HRVATSKE!

200% BONUSA do 40€ za igrače iz Hrvatske, BIH, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Albanije! Dakle ako otvoriš račun i uplatiš 20€ na računu ćeš imati 60€!

[/su_bet_at_home_o_la_la]

Pravilo 9 – Prekršaji i loše ponašanje

Slobodan ili kazneni udarac se može dodijeliti samo dok je lopta u igri.

Nasilno ponašanje je kažnjivo crvenim kartonom, čak i ako nema kontakta između igrača.

Prekršaj protiv sudaca može rezultirati izravnim slobodnim udarcem ili kaznom.

Pravilo 10 – Slobodni udarci

Kada se napravi prekršaj izvan terena dok je lopta u igri, utakmica se nastavlja iz slobodnog udarca na liniji gdje se dogodio incident.

Pravilo 11 – Kazneni udarac

Igrači koji zastanu nakon što su uzeli zalet prema lopti mogu dobiti žuti karton zbog nesportskog ponašanja. To je dopušteno. Vratari koji izađu ispred linije prije izvedenog penala mogu dobiti žuti karton.

Pravilo 12 – Bacanje auta

Protivnički igrači koji pokušavaju spriječiti izvođenje auta će biti upozoreni ukoliko budu bliže od dva metra od izvođača.

[su_bet365_euro2016_copy]

Zakon 13 – Korneri

Lopta je u igri kada je udarena ili pomaknuta. Ovo pravilo uvedeno je s ciljem kako bi se zaustavilo nesportsko diranje lopte i kod izvođenja kornera, s ciljem dobivanja prednosti.

[frontpage_news widget=”29926″ name=”Vijesti – poveznice (na kraj teksta)”]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!