NaslovnicaVijestiPrije 20 godina su bili prijatelji u Barceloni: Danas, nakon velikih utakmica,...

Prije 20 godina su bili prijatelji u Barceloni: Danas, nakon velikih utakmica, prelijepih poraza i mnogo trofeja, postali su najveći neprijatelji!

To je slika koja prikazuje drugačije vrijeme i iskreno, onu kakvu danas ljudi teško mogu zamisliti; Pep Guardiola i Jose Mourinho, sjedili su rame uz rame kao prijatelji, noseći grb istog kluba.

Prije 20 godina

Bilo je to 16. travnja 2000., slika koja je napravljena prije 20 godina. 29-godišnji Guardiola se bližio kraju svoje pretposljednje sezone u Barceloni, gdje je osvojio šest ligaških naslova i Europski kup 1992. godine.

Mourinho je tada imao 37 godina i bližio se kraju svog vremena u Barci kao dio trenerske postave Louisa van Gaala. Manje od šest mjeseci kasnije, postaje trener Benfice, krenuo je u početak menadžerske karijere u kojoj će se pojaviti veliko rivalstvo sa starim prijateljem Guardiolom.

“Razgovorali smo o stvarima kada smo obojica imali svoje sumnje i razmjenjivali smo ideje, ali ne sjećam se toga kao nečega što je definiralo našu vezu”, rekao je Guardiola jednom prilikom za Mourinha.

“Bio je Robsonov asistent (prije nego što je Van Gaal preuzeo klub 1997. godine), a ja igrač.”

Mourinho se vratio u Portugal kako bi preuzeo Benficu, ali nekoliko mjeseci u toj ulozi Robson mu je prišao sa ponudom da postane njegov pomoćnik u Newcastleu.

“Znao je da mi moja ambicija neće dopustiti da prihvatim ulogu pomoćnog trenera”, rekao je Mourinho u svojoj biografiji. “Rekao mi je da će to biti samo godinu, dvije najviše i da ću na kraju tog vremena biti glavni trener i menadžer kluba.”

“Ali zaboravio je da radim sa njim dugi niz godina i tako sam ga dobro poznavao. Teško ga je zamisliti kao menadžera, gledajući ga sa tribina.”

Ali Mourinhovo vrijeme u Benfici trajalo je nekoliko mjeseci. Podnio je ostavku u prosincu 2000. godine, nakon što je izabran novi predsjednik kluba i nakon što je izjavio da želi angažirati bivšeg igrača kao trenera, dobio je ponuditi Mourinhu novi ugovor nakon pobjede od 3-1 nad Sportingom.

Sljedeća mu je šansa bila u Union de Leira u srpnju 2001. godine, gdje je njegov uspjeh zapazio Porto i on je tamo postao glavni trener u siječnju 2002.

U 2003. godini, Mourinho je vodio Porto do naslova prvaka sa 11 bodova više u odnosu na bivši klub Benficu, istovremeno podižući kup UEFA nakon što je u finalu pobijedio Celtica. Ali, sljedeća sezona je bila ta u kojoj se Mourinho istinski najavio na globalnoj pozornici. Tada je Porto osvojio Ligu prvaka i eliminirao Sir Alex Fergusona iz Manchester Uniteda. Pobjeda na Old Traffordu potaknula je njegovo istrčavanje nakon što je Costinha postigao gol u 89. minuti u toj utakmici.

Naravno, Chelsea je bio sljedeći, a Mourinho se na svojoj uvodnoj konferenciji za novinare predstavio kao ‘Specijalni’. Nakon toga je uslijedila slava u Premier ligi, gdje je primio samo 15 golova u tom procesu, te je uspješno obranio titulu i sljedeće sezone.

No, 2007. godine napustio je klub 20. rujna nakon mukotrpnog starta u Ligi prvaka i prekida odnosa sa vlasnikom Romanom Abramovićem.

Chelsea Jose Mourinho

U tom je trenutku Guardiola napravio prve korake kao menadžer. Odustao je od igranja nogometa u lipnju 2007. godine i vratio se u Barcelonu, odakle je otišao 2001. godine, kao trener B tima.

Toliko je uspješan bio njegov mladi tim Barcelone da je tamo bio samo jednu sezonu prije nego što je 2008. godine zamijenio Franka Rijkaarda na mjestu menadžera seniorskog tima i uveo ih u eru uspjeha bez presedana.

Predvođeni Lionelom Messijem na čelu, Guardiola je vodio Barcelonu do tri naslova La Lige, dvije pobjede Lige prvaka i dvije u Kupu Kralja. S Mourinhom je prvi put igrao 2009. godine, kada je Portugalac bio na čelu Intera.

Barcelona je te godine izborila pobjedu od 2-0 u polufinalu Lige prvaka, a sljedeće sezone Inter ih je pobijedio u grupnoj fazi i opet u polufinalu, nakon čega je Mourinho te godine osvojio treble.

Inter je izgubio u drugoj utakmici od Barcelone sa 1-0, ali su prošli dalje sa konačnih 3-2, ostavljajući Mourinha da pozdravi svoj ‘najljepši poraz’ u karijeri.

Ali sedam mjeseci kasnije, sa Mourinhom, koji je sada bio na čelu Real Madrida, Guardiola je izvršio razornu osvetu. Barcelona je na Nou Campu izvukla pobjedu od 5-0 sa Messijem kao lažnom devetkom.

Tada su 2011. godine, kada su obje ekipe stigle do finala kupa Kralja, dok su zajedno izvučeni u Ligi prvaka, igralo se četiri El Clasica u 18 dana. Prva utakmica je bila najgora, gdje su završili remijem sa 1-1 u La Ligi, dok je Real Madrid tada osvojio kup Kralja sa golom kojeg je Ronaldo postigao u posljednjim minutama susreta. Treći El Clasico, koji se igrao u polufinalu Lige prvaka završio je sa pobjedom Barcelone od 3-1 u obje utakmice.

Najzloglasniji sukob između njih dvojice se dogodio na početku sezone 2011/12, tijekom španjolskog Superkupa, gdje su se hladno pozdravili bez kontakta očima. Svađa je izazvana od strane Marcela, koji je napravio prekršaj nad Cesc Fabregasom, što je završilo sa tim da je Mourinho udario pomoćnika menadžera Barcelone Tito Vilanovu u oko.

To je bilo u kolovozu 2011., da do travnja 2012. godine, ovaj dvojac se posljednji put suočio u španjolskom Superkupu. Mourinho je u posljednjem dvoboju dobio sa 2-1 na Nou Campu, čime je prekinuo niz Barcelone od 55 odigranih utakmica bez poraza. To je bila njegova tek treća pobjeda nad Guardiolom.

Sasstali bi se jednom u sljedeće četiri godine – u finalu UEFA Superkupa 2013. godine, kada se igrala utakmica između Bayerna i Chelseaja. Tada su obje ekipe osvojile europska natjecanja. Bayern je pobijedio 10-9 na penale.

Sljedeći put kada su se susreli, Mourinho je vodio Manchester United, a Guardiola je bio na čelu Manchester Cityja.

Igrali su u šest različitih prilika, Guardiola je pobijedio tri, Mourinho dvije i odigrali su jedan remi prije nego što je Portugalac smijenjen u prosincu 2019. godine.

Otkako je u Tottenhamu, suočili su se samo jednom i Mourinhov klub je i tada bio uspješniji sa 2-0. I dok se ove sezone više ne mogu susresti, nastavit će to raditi nakon pandemije koronavirusa, rivalstvo će buknuti u 2020/21.

U travnju 200. godine, kad su sjedili jedan kraj drugog u Barceloni, tko bi mogao pomisliti da će njihovo rivalstvo postati jedno od najžešćih u posljednjem stoljeću.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!