NaslovnicaVijestiČeferin: Neophodne promjene u UEFA, regionalna liga odlična ideja

Čeferin: Neophodne promjene u UEFA, regionalna liga odlična ideja

Najveći favorit za novog predsjednika Europske nogometne unije Slovenac Aleksander Čeferin rekao je da su neophodne promjene u UEFA i nove ideje koje bi unaprijedile nogomet, ža šta ima plan, ali i obećao još jaču borbu protiv namještanja utakmica, huliganizma i miješanja politike.

Aleksander Čeferin

Ugledni odvjetnik i predsjednik FS Slovenije u utrci za prvog čovjeka UEFA ima konkurente u Michaelu van Praagu iz Nizozemske i Španjolcu Marii Villaru, ali prema procjenama ima potporu od čak 30 članica UEFA uoči Kongresa u Ateni 14. rujna.

“Teško je reći što će biti u Ateni, za sada izgleda sve dobro. Podrška koju imam je iskrena i u njoj nema nikakvog interesa. Izbori su tajni i sve je moguće. Bitno mi je da sam novi kandidat u UEFA i nemam što ponuditi za protuuslugu. Ostalu dvojicu kandidata javno su podržali do sada samo njihovi savezi “, rekao je Čeferin u intervjuu agenciji Anadolija.

Čeferin ima prednost u odnosu na konkurente jer je spreman provesti reforme, dovede mlađe ljude i unaprijedi najveću europsku nogometnu organizaciju.

“Neophodne su promjene i nove ideje u FIFA i UEFA, mlađi ljudi … Teško je da netko tko je tamo proveo 10 ili 20 godina izuzetno spreman za reforme. Prednost je što sam mlađi, imam nove ideje, a podržavaju me Alijanse iz apsolutno svih dijelova Europe. Nogomet je potrebno jedinstvo, a ne da dvije velike zemlje ratuju tko će preuzeti UEFA “, istaknuo je Čeferin, uz konstataciju da lakše može razumjeti probleme” malih “Saveza jer dolazi iz jednog takvog. On smatra da može u kratkom roku vratiti povjerenje javnosti u UEFA nakon skandala i suspenzije bivšeg predsjednika Michela Platinija zbog sumnjive isplate s Josephom Blatterom od dva milijuna švicarskih franaka.

“Platini je puno napravio za “male” saveze i bio dobar predsjednik UEFA. Slika u medijima, pogotovo oko UEFA, je pretjerana jer nije korumpirana organizacija. UEFA je dobra i kvalitetna organizacija sa potrebom da se neke stvari mijenjaju i onemoguće da se događaju kao u prošlosti “.
Prema njegovim riječima nikada neće dopustiti da se napravi zatvorena Superliga za najveće europske klubove, čija je ideja najbogatijih.

KLADI SE
Što se tiče reprezentativnog nogometa, Čeferin smtra da je sustav od 24 selekcije na Europskom prvenstvu dobra opcija.

“Svidio mi je novi format, iako je dugo natjecanje. “Mali” su imali više mogućnosti da se plasiraju i sa financijskog aspekta dobar potez za UEFA. Ipak, nikada se ne zna što se može dogoditi u budućnosti”. Obećao je odlučniju borbu protiv kladioničarske mafije i borbe protiv huliganizma, poručivši da je potrebno da se napravi odjel za zaštitu nogometa.

“To je bolest svjetskog nogometa. Moramo više bavimo i sigurnosnim aspektom jer je situacija u Europi sve gora. Represija nije jedini sredstvo u borbi s huliganizmom. U cijeloj priči neophodna je suradnja policije i svih zemalja, kako bismo bili uspješni, ne možemo samo UEFA riješiti taj problem. Potreban i rad na promociji protiv rasizma i nacionalizma u svih 55 zemalja članica UEFA “, govori Čeferin.

Na pitanje može li UEFA u potpunosti izbaciti politiku iz nogometa, odgovorio je: “Moramo što više možemo. Ipak, politika je dio našeg života i nitko ne može misliti da je nogomet izoliran. Direktni utjecaj politike u nogometu je nešto protiv čega se moramo boriti i mislim da do sada dosta dobro radimo “, rekao je Čeferin.

On smatra da odlična ideja o formiranju regionalne lige, u kojoj bi sudjelovali klubovi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, iako postoji otpor navijačkih skupina.

“Razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona ne bi bila umjesto nacionalnih liga. Za sada je samo ideja. Oni klubovi koji ne prođu u europskim natjecanjima do nove godine, od tada bi igrali regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu prvaka ili Ligu Europe. Bio bi interes klubovima da igraju u tom natjecanju, svi smo protiv toga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umjesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne nogometne lige u regiji. Mislim da naša ideja nije loša, ali mora biti u organizaciji UEFA “.

Za kraj, Čeferin je dodao da je Brazilac Ronaldo po njegovom mišljenju najbolji nogometaš svih vremena, a trener Carlo Ancelotti.

[frontpage_news widget=”35136″ name=”Vijesti”]

Najnovije vijesti

Sprema se drugi najveći transfer u povijesti nogometa: PSG i Barcelona...

0
Le Parisien izvještava da će PSG u ljetnom prijelaznom roku pokušati dovesti Laminea Yamala, najveći talent Barcelone koji ima otkupnu klauzulu od milijardu eura. Razumije...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!