NaslovnicaVijestiČernobilj i nogomet, dan kada je sve stalo: Ovako danas izgleda lokalni...

Černobilj i nogomet, dan kada je sve stalo: Ovako danas izgleda lokalni stadion!

Najgora nuklearna katastrofa u povijesti čovječanstva desila se 26.4.1986. u Černobilju, gradiću na sjeveru Ukrajine, nedaleko od Kijeva. Tokom testa na jednom od reaktora, došlo je do ogromne eksplozije, koja je izazvala nevjerovatnu količinu radijacije, koja je zahvatila nekoliko zemalja, a čije se razorne posljedice osjećaju i danas.

Danas, Černobilj, odnosno grad Pripyat, koji je pretrpio najveće posljedice, nenaseljeni su već 33 godine. Zbog enormne radijacije i velike kontaminacije samog tla, podzemnih voda, biljnog i životinjskog svijeta, područje oko Černobilja neće biti uslovno za život preko 20.000 godina.

Nedavno je emitovana posljednja epizoda mini-serije “Chernobyl” u produkciji HBO-a, a koja je za kratko vrijeme stekla veliku popularnost, i vjerodostojno prikazala svijetu nesagledive razmjere i posljedice katastrofe u Černobilju.

[su_no1forfootball]

Grad Pripyat, koji je prije katastrofe brojao skoro 50.000 stanovnika, od kojih je najveći broj bio osoblje zaposlenih u nuklearnoj elektrani i njihove porodice, imao je i svoj nogometni klub – Stroitel Pripyat, koji se takmičio u amaterskim rangovima tadašnjeg SSSR-a, odnosno u 4. ligi Ukrajine.

Zanimljivo, 1. maja 1986. trebalo je da se svečano otvori stadion Avanhard, kapaciteta 5.000 mjesta, na kojem je Stroitel trebalo da igra svoje domaće utakmice, ali zbog nuklearne katastrofe, paradoksalno, stadion je zapravo zatvoren i prije nego što je otvoren.

Stadion u Pripyatu – 360 panorama (LINK)

Više od 3 desetljeća nakon velike nuklearne katastrofe, u napuštenom Pripyatu, koji je kompletno evakuisan dva dana nakon eksplozije, vrijeme kao da je stalo, a prizori iz ‘grada duhova’ djeluju zaista sablasno. Priroda je “preuzela kontrolu”, te je većina područja obrasla gustom vegetacijom, između ostalih, i tada novosagrađeni stadion Avanhard, a koji danas izgleda neprepoznatljivo.

Drvene tribine i betonska konstrukcija je poprilično dotrajala, a teren je prekriven travom i drvećem, kao i većina betonskih površina, i da nema tribina, teško da bi iko mogao pretpostaviti da je tu zapravo bio nogometni stadion.

Zabilježeno je da se FC Mashinostroitel neposredno uoči katastrofe pripremao za utakmicu protiv Stroitela u Pripyatu, u okviru regionalnog kijevskog Kupa, da bi na njihov teren 26.4. sletio helikopter sa zabrinutim funkcionerom, koji im je rekao: “Momci, idite kući, nećete u Pripyat sutra!”

Tačnoo 36 sati nakon nesreće, kompletno stanovništvo grada Pripyata je evakuisano iz tzv. zone isključenja, a nedugo potom osnovan je grad Slavutych, u koji je preseljena većina evakuisanog stanovništva. Lokalni klub iz Pripyata je premješten u isti grad i preimenovan u FC Stroitel Slavutych, a ugašen je 1988. godine, da bi 1994. godine bio osnovan FC Slavutych.

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!