NaslovnicaVijestiKako je Cristiano Ronaldo na nagovor Ancelottija od krila postao napadač?

Kako je Cristiano Ronaldo na nagovor Ancelottija od krila postao napadač?

Cristiano Ronaldo je većinu svoje karijere igrao na poziciju krila, ali kada je u “kraljevski klub” stigao Carlo Ancelotti, promijenio je čak i sistem igre kako bi Portugalac igrao na poziciji napadača.

Italijanski trener Carlo Ancelotti odveo je Real Madrid do desetog naslova prvaka Europe, ali je u tom periodu bio i od ključnog značaja za karijeru petostrukog osvajača Zlatne lopte – Cristiana Ronalda.

U tom periodu, krajem sezone 2013/14 Portugalac je promijenio poziciju i počeo da igra u srcu napada, ispričao je Ancelottijev asistent Paul Clement.

“Kada smo stigli u tim Ronaldo je ponekad već igrao ’devetku’, ali je Carlo došao do ideje da mu to bude stalna pozicija. Odlučio se za taj potez da Cristiano ne bi uvijek morao da prati beka. Ronaldo je razgovarao sa Carlom i tražio je da igra na lijevom krilu, pa da onda prodire u sredinu, šutira, centrira i šalje ključne lopte. Carlo mu je na to samo odgovorio: ’Bitno nam je da ti bude prijatno, a ne da ti bude neprijatno’. To je samo jedan primjer kako je Carlo komunicirao sa velikim igračima. Nije on samo ’lupio šakom o sto’ i rekao: ’Od sada si napadač’. Njemu je bilo dobro da zadrži harmoničan odnos sa Ronaldom”, izjavio je engleski stručnjak.

“Morali smo čitav sistem igre da prilagodimo toj promjeni, pa je u odbrani sistem bio 4-4-2, a Angel Di Maria bi se sklanjao na lijevu stranu da bi Ronaldo igrao ofanzivnije”, dodao je Clement.

“Uvijek ponavljam ono što mi je Carlo rekao: ’Kada imate Ronalda u svom timu, već vodite 1:0.’ Ja sam Ronalda mnogo volio, bio je veoma dobar momak – pametan i pravi biznismen. Bio je komunikativan i njegov karakter je bio ključan za tim. Uvek je pomagao saigračima, to je možda i bitnije od njegove radne etike, koja je zaista izvanredna. Van terena je uvijek bio apsolutno disciplinovan – obraćao je pažnju na odmor, teretanu, treninge snage, ishranu. Nevjerovatan je”, ispričao je tadašnji Ancelottijev pomoćnik.

Ronaldo je u bogatoj karijeri postigao 752 gola do sada, od čega 102 za reprezentaciju, pet za Sporting, 118 za Manchester United, 450 za Real Madrid i 77 za Juventus.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!