NaslovnicaVijestiEl Madrileño - najpodcjenjeniji gradski derbi

El Madrileño – najpodcjenjeniji gradski derbi

atletico real

Večeras u 20:45 na Wanda Metropolitano stadionu po prvi puta Atletico će ugostiti svoje ljute gradske rivale – Real Madrid. Prvi ovosezonski ogled rivala iz glavnog grada Španjolske. Ako ćemo gledati trenutnu kvalitetu ovih klubova na osnovi onoga što pokazuju prethodnih godina – ovo nije samo najbolji gradski derbi, nego najbolji derbi uopće. Ove dvije momčadi međusobno su igrali dva finala Lige prvaka, jedno polufinale i jedno četvrtfinale Lige prvaka u zadnje 4 godine.

Usporedbe radi, Realov najveći rival Barcelona u te 4 godine čak 3 puta je ispala u četvrtfinalu, a dva od ta tri puta bilo je od Atletico Madrida. Klubovi iz Engleske imaju još lošiji rezultat – samo jedan klub iz Engleske došao je do polufinala Lige prvaka u te četiri godine. Dakle, jedina momčad koja se može usporediti s ovim je Juventus koji je također igrao dva finala Lige prvaka, baš kao i Atletico.

el madrinelo

Najpodcjenjeniji gradski derbi

Atletico i Real imaju dugu povijest. Atletico je bio Francov klub, a Real Kraljev. Sam diktator Franco simpatizirao je i Real Madrid, no Atletico je bio njegov klub i u Atletico su išli najbolji igrači iz Španjolske, a Real je morao dovoditi ‘legiju stranaca’ – od Puskasa, Raymonda Kope do Alfreda Di Stafana.

Danas njihov derbi nema na važnosti kao recimo derbi Inter Milan ili Liverpool Everton. Njihov rivalitet opao je u prethodna dva desetljeća zbog crnog doba Atletico Madrida. Atletico od 1999. do 2013. nije porazio Reala, pa kakav je to onda derbi? Tada je kormilo preuzeo Diego Simeone koji je našao recept kako dobiti Reala i redovito su slavili, u LaLigi gotovo pa svaku. Simeone je izluđivao trenere Reala koji su čak 7 uzastopnih utakmica u prvenstvu bili bez pobjede.

[su_glavne_utakmice__koeficijenti]

Danas Atletcio Madrid ima momčad od 510 milijuna eura prema portalu transfermarkt, a s druge strane Real Madrid ima momčad od 743 milijuna eura. Real ima najbolji kadar na svijetu, a to dokazuju i nagrade za najbolje timove godine gdje redovito pola momčadi bude iz redova Real Madrida. Simeone je toga i sam svjestan i rekao je jučer na press konferenciji: “Mi igramo protiv najbolje momčadi svijeta. Možda su u krizi, ali i dalje su najbolji.”

I dok u LaLigi Simeone redovito muči Reala, u Ligi prvaka Cristiano Ronaldo i društvo noćna su mora crveno bijele. Zadnje 4 godine jedina momčad koja ih je izbacila bio je Real Madrid. Svi se sjećamo Ramosovog gola u 93. minuti, a onda nakon toga golove su zabili Bale, Marcelo i Ronaldo. Godinu kasnije Chicharito je u 88. minuti srušio Atletica, a već godinu nakon tog Real i Atletico ponovno su igrali finale – ovaj put izgubili su na penale. Prošle godine njihov krvnih bio je Cristiano Ronaldo koji je postigao hat-trick u prvoj utakmici i bilo je teško vratiti se iz toga.

ronaldo el madrinelo

El Madrileño i drugi gradski derbiji

Najpoznatiji gradski derbi je svakako onaj iz Milana gdje je na jednoj strani Inter, a na drugoj Milan. Dva kluba koja godinama nisu vidjela Lige prvaka. Inter je ove sezone jako dobar i izgledaju kao da bi se mogli ozbiljno boriti za naslov, a njihova momčad vrijedi 300 milijuna eura, dok je s druge strane Milan jako loše krenuo u sezonu jer im momčad nije uigrana. Milanova momčad od 341 milijun eura ne izgleda kao da je spremna ove sezone boriti se za naslov, ali znaju igrati jako dobar nogomet, a to smo imali prilike vidjeti u tom gradskom derbiju kada je Inter slavio rezultatom 3-2. Utakmica je bila napeta do zadnjih minuta, ali je svojom individualnom kvalitetom utakmicu presudio Mauro Icardi.

[su_bet365_app]

Liverpool i Everton su zanimljivi rivali, ali njihov nogomet ne može se ni izbliza usporediti s Atletico i Realom. Everton ima zanimljivu povijest i priču, no to je drugorazredni klub u usporedbi s klubovima kojima je glavni cilj sezone osvojiti Ligu prvaka. Tottenham i Arsenal ili Arsenal Chelsea. Zanimljivi su to gradski ogledi u kojima se jedino Chelsea može usporediti s Realom i Atleticom. Tottenham je klub koji je porazio Reala prije nekoliko tjedana, no zadnjih nekoliko godina kvaliteta njihove igra nije ni izbliza bila na rangu Reala. S druge strane Arsenal je klub koji već godinama ispada na prvoj stepenici knock-out faze Lige prvaka, a najveće poniženje je bilo što im je Bayern u dvije utakmice zabio 10 golova. Ove sezone Arsenal čak ni ne igra Ligu prvaka.

Derbi koji je kvalitetom najbliže El Madrileñu je Manchesterski derbi. Prethodnih godina i ta dva kluba imali su problema da uopće izbore Ligu prvaka, ali su jako puno ulagali prethodnih godina. Pod jako puno smatramo da su uložili gotovo 500 milijuna eura u te momčadi. Tako da danas Manchester City ima ponajbolju momčad svijeta koja vrijedi 630 milijuna eura, a Manchester United ima momčad od 593 milijuna eura. Naravno, u usporedbi s Atleticom oni su u momčad uložili puno puno više, pa čak i u usporedbi s Real Madridom.

Derbi Uniteda i Cityja trenutno je kvalitetom ponajbolji derbi svijeta, no svakako je marketing tih dvaju momčadi puno jači nego marketing Atletico Madrida koji usprkos velikim rezultatima nema status kakav zaslužuje i zbog toga je derbi El Madrileño najpodcjenjeniji derbi svijeta.

[su_oglas]


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!