NaslovnicaVijestiDuh SP 1970. u Rusiji: Evo kako će izgledati lopta sa kojom...

Duh SP 1970. u Rusiji: Evo kako će izgledati lopta sa kojom će se igrati SP! (FOTO)

Uskoro će biti poznat spisak svih učesnika Svjetskog prvenstva, a otkriveno je i kako će izgledati lopta kojom će se igrati u Rusiji, nasljednik popularne ‘Brazuce’ sa SP 2014. u Brazilu.

lopta

Kako se bliži Svjetsko prvenstvo, poznato je i sve više detalja u vezi s najvećim nogometnim takmičenjem na planeti, a jedan od nezaobilaznih detalja, dekor i zaštitni znak svakog prvenstva, svakako je zvanična lopta sa kojom će se igrati sve utakmice na turniru.

[su_no1forfootball]

Tradicionalno, loptu za Svjetsko prvenstvo proizvodi njemačka kompanija Adidas, dugogodišnji sponzor FIFA, a neka prvenstva su čak ostala upamćena po loptama, što ikonskim, što kontroverznima. Posljednji uradak bila je šarolika Brazuca, lopta sa kojom se igralo Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

Prije nje, pamtimo Jabulani, koji je bio oficijalna lopta Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, na koju su se žalili mnogi igrači i treneri reprezentacija učesnica prvenstva.

Zidane dao neočekivan odgovor na pitanje ko je najbolji trener na svijetu

Sjajna priča: Od prodavača sladoleda do senzacije Premier lige

Svjetsko prvenstvo 2006. godine igralo se loptom nazvanom Teamgeist (timski duh), i to je bila prva lopta koja nije šivana, već su paneli laserski spojeni, pa je tako bila i prva vodootporna lopta u povijesti.

SP 2002. u Južnoj Koreji i Japanu Fevernovom, koja je donijela radikalni zaokret u dizajnu, četiri godine ranije u Francuskoj čuvenom Tricolore, prvom loptom u boji na Svjetskim prvenstvima.

1978. premijerno je predstavljen Tango, jedna od dvije najčuvenije lopte u nogometnoj istoriji, te su narednih 20 godina sve lopte na prvenstvima bile bazirane na dizajnu popularnog Tanga.

[su_glavne_utakmice__koeficijenti]

Međutim, ovogodišnja lopta će oživjeti duh daleke 1970. i Telstara iz Meksika, čuvene crno-bijele ‘bubamare’, vjerovatno najprepoznatljivijeg dizajna neke nogometne lopte, koja je postala sinonim za istu, sa kakvom smo se svi mi igrali nekada u djetinjstvu, ali naravno, u modernizovanom ruhu, kao što je to bio slučaj sa Europskim prvenstvom 2012. i redizajniranim Tangom.

Novi Adidas Telstar 18 će imati samo šest panela, gotovo neprimijetnih, spojenih naprednom tehnologijom, sa 3D teksturom. Naravno, lopta će sadržati logo adidasa, kao i oficijalni logo Svjetskog prvenstva 2018.

lopta

A evo kako su izgledale sve lopte Svjetskih prvenstava od 1930. do 2014. godine (klik na sliku za veću rezoluciju).


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.

Najnovije vijesti

Milan prodaje dva ključna igrača za 200 milijuna eura!

0
Nakon nedavnog poraza Milana od Intera u posljednjem derbiju, uz činjenicu da je Inter tim trijumfom osvojio svoj 20. naslov prvaka u povijesti, žestoko...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!