NaslovnicaVijestiEvo koji sportski događaji su obilježili godinu iza nas

Evo koji sportski događaji su obilježili godinu iza nas

Godina iza nas će vjerojatno ostati urezana u sjećanjima mnogih ljudi širom svijeta. Prva pomisao biti će pandemija koronavirusa koja je u potpunosti promijenila naše svakodnevne živote. Pandemija je odložila i najvažnija sportska natjecanja koja su se trebala održati u godini iza nas. Godinu su obilježili i odlasci Kobea Bryanta i Diega Armanda Maradone.

Liverpool je osvojio prvu titulu na Ostrvu nakon dugih 30 godina, Lewis Hamilton se upisao u povijest F1, najveći sportisti su se uključili u borbu protiv rasizma. Ipak, 2020. godina će ostati prekrivena crnim velom.

Mamba mentalitet živjet će zauvijek

Početak 2020. godine obilježila je tragična i prerana smrt košarkaške ikone i idola mnogih, Kobea Bryanta. Jedan od najboljih košarkaša u istoriji tog sporta 26. siječnja/januara poginuo je u padu helikoptera, zajedno sa svojom kćerkom Giannom i sedmero drugih ljudi.

Bryant je bio mnogo više od košarkaša, mnogi košarkaši su odrasli gledajući Mambine čarolije, a on je ovaj svijet napustio prerano – sa svega 41 godinom. Punih 20 godina je igrao u NBA ligi, nastupajući za LA Lakerse s kojima je osvojio pet šampionskih prstenova i čak 18 puta učestvovao na All Star utakmicama.

Pored ovih impresivnih statističkih brojki, Kobe će ostati upamćen i kao jedan od najutjecajnijih sportista svih vremena. Mamba mentalitet će živjeti zauvijek. Njegova želja za uspjehom, naporan rad postali su prava mantra sportistima, naročito mladim, nekim novim ‘Mambama’.

Virus koji je zaustavio planetu i sva sportska natjecanja

Najveća tragedija koja je pogodila planetu Zemlju nakon Drugog svjetskog rata je pandemija koronavirusa. Sve je počelo u ožujku/martu ove godine. Ubrzo su otkazani gotovo svi veliki turniri za 2020. godinu. Olimpijske igre koje su se trebale održati u Tokiju pomjerene su za sledeću godinu, kao i Europsko prvenstvo u nogometu. Takmičenja u gotovo svim sportovima na čitavoj planeti su bila prekinuta.

Ipak, u prosincu/decembru održano je Europsko prvenstvo u rukometu za žene, prvo kontinentalno natjecanje od izbijanja pandemije. U pojedinim sportovima su organizirani tzv. “mjehuri”, turniri na kojima su takmičari, treneri i ostali učesnici bili u režimu karantina, zatvoreni od ostatka svijeta. Upravo na taj način dovršena je NBA liga za prošlu sezonu.

Ubojstvo Afroamerikanca je ujedinilo sportiste širom svijeta

Ubojstvo Georgea Floyda 25. svibnja/maja  kojeg je ubio policajac Derek Chauvin pokrenulo je masovnu lavinu protesta protiv rasmizma, prvo u Americi, a kasnije i diljem svijeta.

Protestima su se pridružili i najbolji sportaši današnjice – LeBron James, Lewis Hamilton, Floyd Mayweather, Naomi Osaka, Marcus Rashford i ostali. Pokret “Black lives matter” je bio način na koji su sportaši iskazivali svoju podršku. Najvidljivija borba protiv rasizma bila je u NBA ligi, a kasnije i u Premiershipu.

Liverpool nakon duge tri decenije prvak Engleske

Ekipa Liverpoola je ove godine prekinula post od dugih 30 godina. Jedan od najnevjerovatnijih kada je u pitanju jedan od najtrofejnijih europskim klubova. Crveni su u “korona godini” do titule došli na dominatan način – osvojili su 99 bodova, čak 18 više od drugoplasiranog Cityja.

Dovoljno je reći da je Liverpool titulu osigurao praktički u martu, kada je korona prekinula nogomet na Otoku. Kloppova momčad je bila veoma efikasna, postigli su 85 golova, a imali su najbolju obranu u ligi – samo 33 primljena pogotka u 38 odigranih susreta. Trofej je podigao Jordan Henderson 22. jula/srpnja nakon pobjede protiv Chelseaja 5-3.

Lewis Hamilton je postavio rekorde koje će teško neko srušiti

Lewis Hamilton ima priliku da postane najbolji vozač kojeg je ova planeta ikada vidjela. Britanac je u godini iza nas osvojio svoju sedmu titulu prvaka u Formuli 1, čime se na vječnoj listi izjednačio sa legendarnim Michaelom Schumacherom. Titula je ovjerena na stazi u Turskoj, a samo tri tjedna ranije Britanac je stigao rekord Schumachera po broju pobjeda (91), i do kraja sezone stigao do nevjerojatne brojke od 95 trijumfa u Formuli 1.

Lewisu je to bila šesta uzastopna titula prvaka svijeta, a već će u narednoj sezoni imati priliku da uđe u povijest ovog sporta kao vozač sa najviše titula.

Bayern stigao do svoje šeste titule prvaka Europe

Njemačka mašinerija predvođena Robertom Lewandowskim osvojila je ovogodišnje izdanje Lige prvaka, po šesti put u svojoj povijesti. Bavarci su bili dominantni nakon dolaska Hansija Flicka na klupu, a godinu su krunisali titulom prvaka Starog kontinenta. Grupnu fazu su završili sa šest pobjeda iz šest utakmica uz gol razliku +19.

U nokaut fazi pali su Chelsea ukupnim rezultatom 7-1 (dvije utakmice), a nakon toga je uslijedio spektakl i pobjeda protiv Barcelone 8-2. Zbog pandemije koronavirusom, igrala se jedna utakmica. Lyon je savladan u polufinalu 0-3, a u finalu PSG 0-1.

Robert Lewandowski je sezonu završio sa 55 pogodaka.

Novak Đoković 2020. godinu završio kao svjetski broj 1

Novak Đoković ozbiljno prijeti da će prestići Rogera Federera po broju tjedana provedenih na samom vrhu ATP liste. Švajcarac je na mjestu broj 1 proveo ukupno 310 tjedana, a srpski tenisač je trenutno na 302 tjedna i vrlo je vjerojatno da će ga prestići.

Đoković je ovu tenisku godinu završio omjerom 41-5, a osvojio je i Australian Open. U finalu Roland Garrosa poražen je od Rafaela Nadala, a sa US Opena diskvalificiran nakon što je slučajno pogodio lopticom linijskog sudiju.

Grande Diego je otišao

Kako je godina počela, tako se i primakla kraju – smrću jednog od najboljih sportista svih vremena, Diega Armanda Maradone. El Pibe je krajem prošlog milenijuma bio prva asocijacija na nogomet. Navijači su mogli da uživaju u njegovoj magiji, lakoći pokreta, driblinzima, asistencijama, golovima…

Od Maradone su se oprostili najveći nogometaši našeg vremena – Pele, Messi, Ronaldo, a svi koji su imali sreće da ga upoznaju tvrde da je zračio posebnom, gotovo božanskom harizmom. Iako je van terena bio daleko od anđela, ostat će upamćen kao srčani borac protiv kapitalizma i globalizma.

Njegov pogodak Englezima na Svjetskom prvenstvu u Maksimu je proglašen za najljepši pogodak u istoriji nogometa, a drugi pogodak – “Božja ruka” je priča za sebe. Sigurno jedan od najupečatljivijih momenata u povijesti najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Kiel savladao Barçu i osvojio titulu prvaka Europe

Kiel je postao rukometni prvak Europe po četvrti put u svojoj povijesti. U finalu su slavili protiv Barçe koja nije uspjela doći do svog desetog naslova. Njemački tim je na Final Fouru u Kolnu fenomenalno odigrao dva susreta, iako su stigli sa najkraćim rosterom. Stefen Weinhold je proglašen igračem utakmice nakon pobjede protiv Katalonaca 28-33.

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!