NaslovnicaVijestiEvo zbog čega je Manchester City izbačen iz Lige prvaka

Evo zbog čega je Manchester City izbačen iz Lige prvaka

Kao bomba odjeknula je vijest da je Manchester City izbačen iz Lige prvaka na dvije sezone, zbog grubog kršenja UEFA-inog financijskog fair-playa.

“Građani” neće imati pravo u naredne dvije sezone za koje izbore nastup, najvjerovatnije sezone 2020/21 i 2021/22, a moraće da plate i 30 miliona eura kazne. Dakle, City će moći da nastavi takmičenje u ovogodišnjoj Ligi prvaka, gdje će u osmini finala ukrstiti koplja sa Real Madridom.

Kazna se odnosi i na Ligu Europe, a UEFA-ino klupsko vijeće za financijsku kontrolu donijelo je ovu odluku zbog grubog kršenja pravila financijskog fair-playa, odnosno lažnog prikazivanja sponzorstava, što je otkriveno u “procurjelim” emailovima i dokumentima koje je objavio njemački magazin Der Spiegel još u novembru 2018.

Naime, riječ je o tome da je vlasnik Cityja Sheikh Mansour bin Zayed al-Nahyan najvećim dijelom finansirao sponzorstvo Etihad Airwaysa, poznate aviokompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Navidno, sponzorstvo Etihada u sezoni 2015/16 iznosilo je visokih 56.5 miliona funti (80 miliona eura), istragom je otkriveno da je samo 8 miliona funti dolazilo direktno od Etihada, a ostatak od kompanije u vlasništvu Mansoura (Abu Dhabi United Group).

Naravno, iz Manchester Cityja su negirali krivicu za kršenje financijskog fair-playa, a imaju pravo žalbe sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lausanneu, što će vjerovatno i učiniti.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!