NaslovnicaVijestiFrancuski klubovi na rubu bankrota: Počinje rasprodaja igrača!

Francuski klubovi na rubu bankrota: Počinje rasprodaja igrača!

Izgleda da su klubovi iz Francuske na rubu bankrota, nakon što je propao dogovor sa vlasnikom TV prava, odnosno kompanijom koja ih je imala namjeru preuzeti.

Francuska liga je 2018. godine sklopila ugovor sa španjolskom kompanijom Mediapro, koja se obavezala da će od 2020/21 sezone plaćati 815 milijuna eura po sezoni, što je 3.25 milijardi do 2024. godine dokle i traje taj ugovor.

To je bio drugi najveći ugovor za TV prava na svijetu, odmah nakon Engleske Premier lige, te se činilo da su Francuzi postigli zaista odličan ugovor za budućnost.

Međutim, malo su se zaletjeli, s obzirom da su ušli u dogovor sa kompanijom koja nije dala nikakve finansijske garancije da će se ugovor i ispoštovati. Prije Francuza je Serija A odbila saradnju sa ovom kompanijom, što se činilo pomalo sumnjivim, ali izgleda da Talijani nisu pogriješili.

Problemi sa ovom kompanijom su se već počeli gomilati dosta ranije. Mediapro je u kolovozu prošle godine platila redovnu naknadu od 172 milijuna eura za TV prava, ali su već u listopadu zatražili odgađanje plaćanja.

Naravno, to je Francuska liga i odbila, s obzirom da ih je pogodila velika kriza nakon lockdowna zbog pandemije koronavirusa.

Već je svima bilo jasno kako Mediapro neće ispoštovati svoje obaveze i ugovora od kojeg su klubovi već očekivali finansijsku injekciju kako bi izbjegli bankrot.

Nakon što ih je već pogodila kriza zbog koronavirusa, klubovi su zbog prekida sezone 2019/20 morali isplatiti odrešeni dio novca Canalu Plus, jer se utakmice nisu odigrale.

Francuzi su prekinuli ugovor sa Mediapro kompanijom već u prosincu, a sada su im Španjolci dužni nešto manje od 400 milijuan eura. Klubovi su pokušali tražiti sav novac, ali se kompanija dogovorila sa ligom da će isplatiti tek nešto više od 100 milijuna eura.

Veliki problem je bio što utakmice nisu bile gledane kako je očekivano, tako da je Mediapro morala biti u gubitku. Očekivali su čak 4 milijuna pretplatnika, a njih je bilo samo 600.000. Izgleda da je gledaocima pretplata na francusku ligu bila preskupa.

TV prava je trebao kupiti Canal Plus za 650 milijuna eura, što je bilo premalo, ali bi definitivno spasilo klubove, s obzirom da nisu imali drugog izlaza.

Međutim, ovih dana je Canal Plus obavijestio Francusku ligu da od tog dogovora nema ništa. Mediapro ipak mora prenositi utakmice sve do kraja 5. veljače, a nakon toga više neće biti prijenosa Ligue 1, ako se u međuvremenu ne nađe neko drugo rješenje.

Ovo znači da će francuski klubovi u siječanjskom prijelaznom roku početi prodavati svoje najbolje igrače i to daleko ispod cijene, jer zašto ih uopšte držati u timu ako ih ne možete plaćati.

U problemima je čak i bogati PSG, koji je u pandemiji koronavirusa izgubio oko 125 milijuna eura, dok su nedavno od države tražili pomoć za isplatu plaća klupskim zaposlenicima u koje ne spadaju profesionalni igrači.

Vlasnik Lillea je morao prodati svoj udio u investicijskom fodnu kako bi mogao isplatiti plaće svojim igračima, dok su u mnogo većim problemima manji klubovi kojima je novac od TV prava najveći dio zarade.

Reims će kako stvari stoje prodati svog najboljeg igrača i jednog od najtraženijih napadača u Francuskoj Boulayea Diaa. Za njega su tražili 20 milijuna, međutim, u ovoj situaciji bit će prinuđeni prodati ga za duplo manji novac. Slijedi teško vrijeme za francuski nogomet.

Bet365 kladionica, najveća i najpopularnija online kladionica, ima fantastičnu promociju u kojoj daje 100% bonus dobrodošlice novim igračima. Toplo preporučujemo da odmah otvorite bet365 račun za klađenje i uzmete bonus dobrodošlice.

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!