NaslovnicaVijestiGirona osigurala Ligu prvaka sljedeće sezone, ali postoji samo jedan problem

Girona osigurala Ligu prvaka sljedeće sezone, ali postoji samo jedan problem

City Group Football, koji posjeduje Manchester City, će biti prisiljen smanjiti svoj udio u španjolskom prvoligašu Gironi kako bi omogućio katalonskom klubu prvi nastup u Ligi prvaka iduće sezone. UEFA je objavila da je ovo nužan korak za osiguravanje sportske pravde. Girona, čiji je 47 posto vlasništva u posjedu City Grupe od 2017. godine će završiti među prvih četiri u španjolskom prvenstvu i time osigurati kvalifikaciju za Ligu prvaka.

Na početku sezone, Girona je vjerovala da se pridržava pravila UEFA-e jer konzorcij iz Emirata nema većinski udio. Međutim, prema pismu UEFA-inog tijela za financijsku kontrolu klubova (CFCB), dovoljno je da subjekt “drži 30 posto ili više kapitala ili glasačkih prava kluba”, ili čak samo 10 posto ako je njegov glavni dioničar.

Da bi Manchester City i Girona zajedno mogli sudjelovati u Ligi prvaka, City Group će morati smanjiti svoj udio u vlasništvu katalonskog kluba do 3. lipnja, što je rok koji je postavila UEFA.

Kako bi se izbjegla brza prodaja dionica, što je općenito ekonomski nepovoljno, pismo CFCB-a klubovima ipak nudi privremenu opciju, ograničenu na nadolazeću sezonu: prijenos dionica u trust fond pod nadzorom UEFA-e, bez prava inspekcije.

Prošle godine, isto pravilo o viševlasništvu klubova rezultiralo je pokretanjem postupaka protiv Toulousea i AC Milana, engleskog kluba Aston Ville, portugalskog kluba Vitorie, te Brightona iz Engleske i Uniona Royal Saint-Gilloise iz Belgije.

Nakon “značajnih promjena” unutar tih klubova s ciljem ograničenja utjecaja njihovih investitora, UEFA je konačno zaključila tri dosjea.

Najnovije vijesti

Zvijezda Manchester Cityja zatražila transfer od Guardiole: Želi veću minutažu i...

0
Julian Alvarez, 24-godišnji argentinski napadač Manchester Cityja i stroj za trofeje, zatražio je od Pepa Guardiole da ga proda. To izvještava Sam Lee, dopisnik...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!