NaslovnicaVijestiHrvatsku čeka težak posao u skupini za Europsko prvenstvo: Što slijedi ako...

Hrvatsku čeka težak posao u skupini za Europsko prvenstvo: Što slijedi ako prođe?

Hrvatska nogometna reprezentacija je u predzadnjoj pripremnoj utakmici prije Europskog prvenstva pobijedila Makedoniju s 3:0. Prije početka turnira, reprezentacija će se još samo susresti s Portugalom. Utakmica će se odigrati na Nacionalnom stadionu u predgrađu Lisabona u subotu s početkom u 18:45 sati.

Hrvatska će na Europskom prvenstvu igrati u skupini s Italijom, Španjolskom i Albanijom. Ždrijeb je izazovan, posebno s obzirom na to da na Euru sudjeluju čak 24 reprezentacije. No, iz šest skupina prolaze i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, pa Hrvatska ima solidne šanse za prolazak u osminu finala. Što onda? Postoje tri scenarija.

Ako Hrvatska osvoji skupinu, zna se samo da će igrati protiv trećeplasirane momčadi. Ta momčad može doći iz skupina A, D, E ili F, ovisno o tome koje će momčadi biti najbolje trećeplasirane u tim skupinama. Utakmica bi se igrala u Kolnu 30. lipnja. To znači da bi Hrvatska već u osmini finala mogla igrati protiv Njemačke, Francuske, Belgije ili Portugala. Međutim, malo je vjerojatno da bi te reprezentacije prošle dalje kao trećeplasirane u svojim skupinama, stoga je vjerojatnija opcija susreta s reprezentacijama poput Mađarske, Škotske, Austrije, Češke ili Rumunjske.

Situacija u kojoj Hrvatska prolazi kao drugoplasirana momčad skupine je najjasnija što se tiče ždrijeba. Jedini protivnik koji bi mogla dobiti je drugoplasirana momčad A skupine, a utakmica bi se odigrala 29. lipnja u Berlinu. U skupini A su Njemačka, Škotska, Mađarska i Švicarska. Njemačka se smatra glavnim favoritom za osvajanje skupine, Škotska se smatra outsiderom, dok se očekuje da će Švicarska i Mađarska voditi borbu za drugo mjesto.

Na kraju, ako Hrvatska završi treća u skupini, ali ima bolji plasman od barem dva druga treća, također će se kvalificirati za osminu finala. Tada će igrati protiv pobjednika skupine E ili F. U prvom scenariju, utakmica će se odigrati 2. srpnja u Münchenu, dok će u drugom slučaju biti odigrana dan ranije u Frankfurtu. U skupini E su Belgija, Slovačka, Rumunjska i Ukrajina. Belgija je favorit u toj skupini, ali nije najlošiji izbor u usporedbi s drugim favoritima drugih skupina. Skupina F obuhvaća Tursku, Češku, Gruziju i Portugal. Ronaldo i njegovi suigrači veliki su favoriti i sve osim njihovog osvajanja skupine bilo bi iznenađenje.

Ždrijeb nakon osmine finala iz ove perspektive je vrlo apstraktan i njegova analiza je nepotrebna. Saznat će se koji dio ždrijeba je jači tek nakon odigravanja grupne faze. Podsjetimo se da je na prvom Euru s 24 reprezentacije, 2016. godine u Francuskoj, Hrvatska imala puno lakši dio ždrijeba.

Najnovije vijesti

Zvijezda Manchester Cityja zatražila transfer od Guardiole: Želi veću minutažu i...

0
Julian Alvarez, 24-godišnji argentinski napadač Manchester Cityja i stroj za trofeje, zatražio je od Pepa Guardiole da ga proda. To izvještava Sam Lee, dopisnik...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!