Još jedna revolucionarna promijena kuca na vrata Svjetskog prvenstva?!

Kao da širenje prvenstva na 48 timova nije bilo dovoljno, u Južnoj Americi su došli do nove inicijative koja bi promijenila ustaljenu strukturu Svjetskog prvenstva, koja je na snazi još ​​od 1930. godine.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je u više navrata dao naslutiti da je FIFA otvorena za reforme, te da je spreman mijenjati ili eliminirati takmičenja, koja ne donose tržišni uspjeh. U njegovom mandatu je odlučeno da Svjetsko prvenstvo od 2026. godine broji 48 reprezentacija a sada iz Južne Amerike dolazi vijest koja bi u potpunosti promijenila draž Mundiala.

DIDIER DROGBA DAO IZNENAĐUJUĆ ODGOVOR: Evo tko je najbolji defanzivac sa kojim se suočio u karijeri!

Predsjednik južnoameričkog nogometnog saveza CONMEBOL Alejandro Dominguez je uoči uzvrata finala kupa Libertadores govorio o ideji da se svjetsko prvenstvo održava svake dvije, a ne svake četiri godine.

„Nikad ne reci nikad. Zašto? Mi smo uvijek htjeli globalnu ligu naroda i ovoj ideji ćemo uvijek biti naklonjeni te smo FIFA-i  predložili da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine, a ne svake četiri godine. Slabost trenutnog formata je ta što većina igrača tokom karijere samo dva puta zaigra na Mundialu, stoga u toj činjenici vidimo priliku„ rekao je Dominguez, koji vjeruje bi takav koncept također predstavljao ogromne ekonomske prednosti koje bi pozitivno utjecale na razvoj nogometa kao takvog.