NaslovnicaVijestiKako je Chelsea ove sezone potrošio preko 600 milijuna eura i nije...

Kako je Chelsea ove sezone potrošio preko 600 milijuna eura i nije prekršio financijski fair play

Chelsea je ove sezone na transfere potrošio ukupno 611 milijuna eura, a svi su odmah krenuli s protestima i traženjem od UEFA-e da ih kazni zbog kršenja pravila financijskog fair playa.

Chelsea je doveo ukupno 16 igrača, potrošio 543 milijuna više nego što je zaradio kroz transfere i na kraju nije prekršio FFP pravila.

Ukoliko nemate račun u bet365 kladionici, preuzmite sjajan BONUS DOBRODOŠLICE za sve čitatelje „svijetkladjenja.com“ portala od 100% na iznos uplate do 25€!

Ove je sezone londonski klub kupio Enza Fernandeza (121 milijun eura) i srušio rekord Premiershipa, a uz njega su za Plavce potpisali Benoit Badiashile (38), Kalidou Koulibaly (38), Noni Madueke (35), Malo Gusto (30), Carney Chukwuemeka (18), Andrey Santos (12,5), Pierre-Emerick Aubameyang (12), David Datro Fofana (12), Joao Felix (posudba, 11), Gabriel Slonina (9) i Denis Zakaria (posudba, 3).

Prema UEFA-inom FFP-u, klubovi u trogodišnjem razdoblju ne smiju zabilježiti gubitke veće od 60 milijuna eura, dok pravila Premiershipa nalažu da klubovi u istom razdoblju mogu zabilježiti gubitak od 120 milijuna eura.

Zbog pandemije koronavirusa UEFA je počela “gledati kroz prste momčadima”, no unatoč tome Chelsea je zadnje tri godine u minusu za 435 milijuna, ali je i dalje “u plusu” kada je riječ o FFP.

Mnogi su bili iznenađeni kad je Chelsea potpisao pojačanja na sedam i više godina, a upravo je to ključ njihovog ‘zelenog svjetla’ kod UEFA-e po pitanju FFP-a.

Radi se o tome da, prema pravilima UEFA-e, odšteta koja se plaća za svakog igrača raspoređuje se kroz cijeli ugovor koji je igrač potpisao s novim klubom, a to se zove amortizacija.

Fernandez je stigao za 121 milijun eura, a potpisao je ugovor na osam godina. To znači da će se od ove sezone za njegov transfer u Chelsea u FFP računati 15 milijuna godišnje.

Kada se tako zbroji novac koji će Chelsea dati ovogodišnjim pojačanjima u idućoj sezoni dolazi se do iznosa od 95 milijuna.

Samo ove sezone Chelsea je od prodanih igrača zaradio 68 milijuna, a kada se od tih prihoda oduzmu troškovi, Chelsea lagano prelazi FFP od 60 milijuna.

UEFA razmatra mogućnost ograničenja amortizacije na razdoblje od pet godina. To znači da će klubovi i dalje moći potpisivati ​​ugovore na šest, sedam, osam i više godina, ali će im se iznos transfera moći “razvući na maksimalno pet godina”.

Da je to pravilo sada na snazi, Chelsea ne bi plaćao 15 milijuna godišnje za Fernandezov transfer, nego bi taj iznos bio 24 milijuna, a ukupno bi za igrače dovedene ove sezone platio 126 umjesto 95 milijuna, te bi bio na rubu kršenja FFP- a.

Najnovije vijesti

Sprema se drugi najveći transfer u povijesti nogometa: PSG i Barcelona...

0
Le Parisien izvještava da će PSG u ljetnom prijelaznom roku pokušati dovesti Laminea Yamala, najveći talent Barcelone koji ima otkupnu klauzulu od milijardu eura. Razumije...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!