NaslovnicaVijestiKo je Aleksandar Čeferin - novi predsjednik UEFA-e?

Ko je Aleksandar Čeferin – novi predsjednik UEFA-e?

Novi predsjednik Europske nogometne unije, Slovenac Aleksandar Čeferin, sedmi u povijesti te organizacije, ima 49 godina, po zanimanju je pravnik, a nogometom se bavi tek desetak godina. Na Kongresu UEFA-e Čeferinu su dodijeljena 42 od 55 glasova i uvjerljivo je nadvladao protukandidata Nizozemca Michaela van Praaga.

1596863_w2

Nije bio profesionalni nogometaš, ali je, kako se navodi u njegovoj biografiji, igrao u ligi veterana za klub pravnika Ljubljana. Potječe iz ugledne odvjetničke obitelji, kancelearija Čeferin je najpoznatija u Sloveniji, a on se prije nogometa dokazao kao branitelj u mnogim ekonomskim i političkim slučajevima. U svijet nogometa ušao je 2005. godine kao član Upravnog odbora futsal kluba Svea Lesna Litija, a godinu dana kasnije i u upravu ljubljanske Olimpije.

Od 2011. godine je na čelu Fudbalskog saveza Slovenije, gdje je inzistirao na razvoju omladinskih škola, lokalnih klubova i njihove suradnje sa Savezom. Govori talijanski i engleski jezik, a tijekom kampanje za predsjednika UEFA-e zalagao se za uvođenje regionalne lige.

Čeferin je na čelo UEFA-e izabran do 2019. godine, a na glasovanju dodijeljena 42 od 55 glasova i uvjerljivo nadvladao protukandidata Nizozemca Michaela van Praaga.

Nekadašnji predsjednik Europske nogometne unije Michael Platini obratio se jutros delegatima na Kongresu te organizacije u Ateni, gdje će biti izabran njegov nasljednik, ponovio da mu je savjest čista i najavio nastavak pravne borbe. Platini je morao napustiti funkciju nakon što mu je, zajedno sa Seppom Blaterom, izrečena suspenzija zbog korupcije, odnosno zbog “nelojalne isplate” dva milijuna švicarskih franaka za savjetodavnu ulogu u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA).

[frontpage_news widget=”35136″ name=”Vijesti”]

Najnovije vijesti

Sprema se drugi najveći transfer u povijesti nogometa: PSG i Barcelona...

0
Le Parisien izvještava da će PSG u ljetnom prijelaznom roku pokušati dovesti Laminea Yamala, najveći talent Barcelone koji ima otkupnu klauzulu od milijardu eura. Razumije...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!