NaslovnicaVijestiKoliko zarade sudije Lige prvaka i nacionalnih prvenstava?

Koliko zarade sudije Lige prvaka i nacionalnih prvenstava?

Jeste li se ikada zapitali koliko zarađuju sudije? Kao što znamo, plata igrača u vrhunskom rangu nogometa je zaista velika, naravno i sudije zarađuju solidan novac iako je to daleko od zarade prosječnog igrača koji nastupa u Ligi prvaka. Nerijetko arbitri završe kao tragičari meča zbog svojih neopravdanih odluka, a mnogi od njih pored nogometa rade još nešto.

Sudije

Sudija koji sudi meč Lige prvaka zradi 4.800 eura, a na to dodamo tri dnevnice po 200 eura koliko sudije provedu u pripremi za utakmicu, a UEFA plaća i 200 eura za troškove puta. U slučaju da sudija bude delegiran na sivm utakmicama Lige prvaka, njegova potencijalna zarada iznosi 63.000 europskih novčanica.

Pored Uefinih takmičenja, gotovo sve sudije sude i u nacionalnim prvenstvima svojih država. Najplaćenije su sudije u Španiji koji dobiju 6.000 eura po utakmici, a na to treba dodati u profesionalne ugovore od 50.000 eura godišnje. Ukoliko nemaju profesionalni ugovor, što je rijedak slučaj, isplaćuje im se mjesečni dodatak za treninge plus taksa za svaku utakmicu.

Na Svjetskom prvenstvu 2014. godine glavne sudije su mjesečno inkasirale čak 36.000 eura, no uzmite u obzir da je Svjetsko prvenstvo najveća nogometna smotra , te da se održava svake četiri godine.

Što se tiče zarada arbitara na ovim prostorima, najviše inkasiraju hrvatski arbitri koji po utakmici dobiju 300 eura (glavni), 150 eura (pomoćni) i 100 eura (glavni). U Crnoj Gori glavni sudija dobije 210 eura, pomoćnik 140 eura, te četvrti 70 eura. Srbijanski nogometni savez za glavnog sudiju po meču isplaćuje 200 eura, za pomoćnog 150e, a za četvrtog nešto više od Crnogoraca – 90 eura.

Kao što smo rekli, mnoge sudije ne žele da se odreknu svojih zanimanja, a primjera radi srpski arbitar Milorad Mažić koji sudi i mečeve Lige prvaka zaposlen je u kompaniji koja se bavi preradom mesa i mesnih proizvoda.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Sprema se drugi najveći transfer u povijesti nogometa: PSG i Barcelona...

0
Le Parisien izvještava da će PSG u ljetnom prijelaznom roku pokušati dovesti Laminea Yamala, najveći talent Barcelone koji ima otkupnu klauzulu od milijardu eura. Razumije...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!