NaslovnicaVijestiLeicesterovo osvajanje Premier lige i još četiri nogometne bajke iz cijele Europe

Leicesterovo osvajanje Premier lige i još četiri nogometne bajke iz cijele Europe

Leicesterovo osvajanje Premier lige i još četiri nogometne bajke iz cijele Europe. Leicesterovo čudo u osvajanju Premier lige samo dvije sezone nakon što su ušli u to takmičenje možda ne možemo uporediti ni sa jednim događajem do sada, ali ipak nogometna povijest ima i druge iznenađujuće bajke iz cijele Europe.

Leicesterovo osvajanje

Od Napolijevog Maradone, Grčkog podviga na Euru 2004 ili Atletico Madridovog uskrsnuća pod vodstvom Diego Simeonea. Od Super Dpeora koji je osvojio La Ligu 2000. godine do Borussije Dortmund u Bundesligi sa Jurgen Kloppom.

Diego Maradona – Napoli

Povijest Napolija se ne bi mogla razumjeti bez Diego Armando maradone, a karijera broja 10 nema smisla bez južno talijanske momčadi. Ipak, ljubitelji argentinske legende kao najboljeg igrača u nogometnoj povijesti tvrde da Lionel Messi, na primjer, ne bi ni postigao taj veliki uspjeh u Barceloni bez pomoći Andres Inieste, Xavi Hernandeza i ostalih suigrača. Maradona je to uspio u Napoliju.

Argentinac, zapravo, nije uspio podići trofej La Lige tijekom dvije sezone na Nou Campu, jer je bio onemogućen ozljedama, ali se iscrpno vraća nakon što je završio transfer vrijedan 6.9 milijuna funti iz Katalonskog kluba u Napoli 1984. godine u dobi od 24. On je stigao u tim, koji nije imao trofej lige u svom kabinetu, a tijekom vremena tamo do 1991. godine on im je pomogao da ga osvoje dva puta, također i kup Italije i kup UEFA, a postigao je 85. golova u 206 nastupa.

Napoli, koji je vodio Leicesterov menadžer Claudio Ranieri između 1991. i 1993. godine, nije uspio ponoviti te uspjehe. Možda to objašnjava razlog Maradoninog napuštanja 1992. godine slijedeći probleme s drogom i ponašanjem. On ostaje nogometna legenda, ali i ikona Napolija.

Grčka, osvajanje Eura 2004

Portugal je stigao na Euro 2004 kao favorit za osvajanje turnira iz razumljivih razloga. Oni su bili domaćini i imali su velike zvijezde, uključujući Figo-a, Deco-a, Ricardo Carvalha i obećavajućeg Cristiana Ronalda. Francuska, pobjednik natjecanja četiri sezone prije sa Zinedine Zidane-om još uvijek u njegovoj najboljoj formi, obećavalo je veliku borbu za Portugal sa Arsenalovim nepobjedivim koji su te godine osvojili Premier ligu sa Thierry Henryjem, Robert Piresom i Patrick Vieirom među njima.

Nitko nije imao Grčku na umu. Otto Rehhagelov ekipa je igrala dosadan fudbal i nisu imali velike zvijezde, sa golmanom Antonios Nikipolidisom, Trainos Dellasom, Thedoros Zagorakisom i Angelos Charisteasom. Nisu čak imali ni neku veliku nogometnu tradiciju i nije bilo vrhunske lige.

To nije bilo važno. Oni su završili drugi u grupi iza Portugala prije odlaska po titulu, korak po korak, nakon pobjede nad Francuzima, Češkom i Portugalom u finalu i sa tri pobjede od po 1-0. Maksimalna učinkovitost. Grčka je od tada nestala sa nogometne mape.

[su_sportingbet_euro2016]

Montpellier, osvajači Francuske Lige 1 – 2011/12

Montpellier je bio peti u 2010/11 sezoni, iza Marseille, Lyona, Auxerrea i Lille-a u iznenađujućoj sezoni nakon što su se vratili na vrh u 2009. godini.

Ipak, bio je tu i PSG, od kojih se nije očekivalo da će se pridružiti ovoj utrci za naslov u 2011/12, nakon što je Katar Sports Investment kupio Parižane sa namjerom da ide stopama Chelseaja i Manchester Cityja u Engleskoj. Pariz je namamio prestižnog Carlo Ancelottija koji je tada vodio ekipu i potrošio oko 80 milijuna funti kako bi potpisao Javier Pastorea, Thiago Mottu, Kevin Gameiro-a, Blaise Matuidija i Maxwella kako bi osvojili naslov.

Međutim, nogomet se još jednom pokazao jačin nego sav novac svijeta. Sve se može kupiti samo titula ne. Montpellier, s godišnjim proračunom od 29 milijuna funti, manje od novca koje je PSG samo potrošio na Pastore-a, postali su prvaci Francuske Lige 1 po prvi put u svojoj povijesti.

Atletico Madrid, pod vodstvom Simeone-a – stigao do finala Lige prvaka i osvojio La Ligu 2012/13

Atletico Madrid je danas jedna od najboljih momčadi u Europi, ako ne i najbolji. Međutim, priča je bila vrlo različita prije samo pet godina. Los Colchonerosi su povijesno treća momčad u Španjolskoj i zlatna vremena su imali 1940-ih i 50-ih godina. Oni su čak došli i do finala trenutne Lige prvaka u 1974. godine i osvojili La Ligu i kup Kralja 1994/95. Oni su također degradirani u drugu ligu 2000. godine pod vodstvom Ranierija – Leicesterov menadžer je dao ostavku samo nekoliko tjedana prije ispadanja.

Klub je uspio da se vrati u prvu ligu samo nakon dvije sezone, ali ništa nije ostalo isto. Oni su zaradili ugled nesretnog tima, a tijekom svih ovih godina bili su predmet ismijavanja navijača Real Madrida. Čak i UEFA kup 2010. godine nije bio dovoljan da promijeni tu percepciju prokletog tima.

No, dolazak Simeonea u prosincu 2011. godine sa klubom samo četiri boda iznad zone ispadanja postavio prekretnicu u toj povijesti. Doveo ih je do naslova Europa lige samo nekoliko mjeseci nakon dolaska, pobijedio Real Madrida u kupu Kralja u svojoj drugoj sezoni u klubu i gotov dotaknuo nebo u 2012/13 sezoni kada je stigao do finala Lige prvaka i osvojio La Ligu pored Real Madrida i Barcelone u posljednjih 18 godina. Nisu imali Lionel Messija ili Ronalda, imali su Diego Simeonea.

Naš forum, mjesto gdje se analiziraju utakmice, predlažu tipovi, i razmjenjuju mišljenja o utakmicama. Bez plaćanja i bilo kakve naknade, potpuno besplatno. Registrujte se, nemate što izgubiti.

REGISTRUJ SE NA FORUM!

Nagradna Igra – Pogodi TIPOVE i OSVOJI 10 €

Bet365 kladionica vam nudi i velike bonuse koje možete dobiti ukoliko se registrujete na banneru ispod. Bet365 online kladionica je jedna od najpoznatijih na svijetu koja broji oko sedam miliona korisnika iz 200 različitih zemalja širom svijeta. Očekujte vrlo široku ponudu na sve vrste sportova i veliki izbor klađenja uživo. 

[su_bet365_200_bonus_veliki]

[touchcarousel id='2']

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!