NaslovnicaVijestiLJUBITELJI FM-A IZGLASALI: Freddy Adu je najbolji 'wonderkid' u povijesti ove igre!

LJUBITELJI FM-A IZGLASALI: Freddy Adu je najbolji ‘wonderkid’ u povijesti ove igre!

Ukoliko ste ikada igrali starije verzije nogometne simulacije Football Manager, onda vam je zasigurno sigurna kupovina u većini slučajeva bio legendarni Fredua Koranteng Adu, poznatiji kao Freddy Adu.

Freddy Adu najbolji wonderkid

Amerikanac ganskog porijekla je prvi put privukao pažnju javnosti davne 2003. godine, kada je nastupao za Olimpijski razvojni tim SAD-a na jednom U14 takmičenju, gdje su također igrali i timovi europskih velikana kao što su Lazio i Juventus. Njegov tim je osvojio to takmičenje, a on je bio najbolji strijelac istog, te je proglašen najboljim igračem.

Od tada je sve krenulo ‘munjevitom’ brzinom, do te mjere, da su pojedini mediji u Sjedinjenim Američkim Državama već počeli prizivati novog Pelea. Sa tih 14 godina postao je najmlađi Amerikanac koji je ikada potpisao profesionalni ugovor u bilo kojem sportu, kada je bio prvi pick D.C. Uniteda na MLS Superdraftu 2004. godine.

Tu se zadržao dvije godine, tokom kojih je na ukupno 94 nastupa postigao 11 golova i podijelio osam asistencija. Tokom tog perioda je također bio i na probi u Manchester Unitedu, ali nije uspio dobiti dozvolu za rad, tako da se vratio u SAD. Bio je izabran u MLS All-Star timu dva puta, a 2005. godine je nominiran i za FIFPRO mladog igrača godine.

Klub je napustio 11. decembra 2006. godine, kada ga je D.C. United odlučio zamijeniti za golmana Real Salt Lakea Jay Nollyja. Tu se zadržao tek nekoliko mjeseci, tokom kojih je skupio 15 nastupa. 2007. godine je kao kapiten predstavljao U20 reprezentaciju SAD-a na Svjetskom prvenstvu, gdje je impresionirao. Nakon završetka prvenstva, portugalski velikan Benfica ga je otkupila za dva miliona eura, a Od tada je njegova karijera krenula silaznom putanjom..

Iz Benfice je išao na posudbe u čak četiri kluba, uključujući i Monaco, ali se nije snašao u Europi, te se u Sjedinjene Američke Države vratio 2011. godine, kada je potpisao za Philadelphiju Union. Poslije toga je nastupao za još šest klubova, od kojih je posljednji u nizu Las Vegas Lights, gdje je otpušten nakon završetka prošle sezone, te je trenutno bez kluba. Trenutno, sa 29 godina, ostaje najbolji primjer kako rana slava može uništiti karijeru i najtalentiranijih igrača u povijesti nogometa, čime su ga nekada i najpoznatiji skauti smatrali.

U anketi koju je sproveo portal Sportbible, a u kojoj je učestvovalo skoro 20,000 ljubitelja Football Manager igre, Adu je proglašen za najboljeg ‘wonderkida’ u povijesti igre. Završio je na prvom mjestu sa čak 67 posto glasova, a iza njega slijede Cherno Samba (15 posto), dok treće mjesto sa po devet posto osvojenih glasova dijele Tonton Zola Moukoko i Kennedy Bakircioglu.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!