NaslovnicaVijestiNajboljih 11 nogometaša koji nikad nisu osvojili Ligu prvaka!

Najboljih 11 nogometaša koji nikad nisu osvojili Ligu prvaka!

Liga prvaka je najprestižnije europsko klupsko nogometno takmičenje i veliki broj najboljih igrača na svijetu se može pohvaliti sa osvojenom barem jednom titulom u svojoj karijeri. No, postoje i oni vrhunski nogometaši koji nikada nisu uspjeli da osvoje ovaj trofej, a neki od njih su bili veoma blizu.

zlatan ibrahimovic ronaldo

Golman: Gianluigi Buffon
Legendarni Buffon je osvojio Svjetsko prvenstvo za Italijom, osam puta Seriju A sa Juventusom, te UEFA Kup (današnja Europska liga), te Kup Italije sa Parmom, ali nije uspio osvojiti Ligu prvaka. Nije mu još mnogo vremena ostalo, s obzirom da je već potvrdio da će se povući nakon sljedećeg Svjetskog prvenstva, ali zasigurno je Buffon i dalje jedan od najboljih golmana na svijetu u ovom trenutku, iako mu je 37 godina.

Juventus je za njega platio čak 32 miliona funti Parmi davne 2001. godine, što je i danas rekordna cifra plaćena za golmana. Ukoliko “stara dama” i ne osvoji Ligu prvaka do kraja Buffonove karijere, taj novac je vrlo dobro uložen.

Desni bek: Lilian Thuram
Lilian Thuram je bio jedan od najboljih defanzivaca na svijetu tokom zenita svoje karijere, te je bio vođa obrane bez obzira da li igrao kao desni bek ili centralni defanzivac. Njegovo shvatanje igre mu je omogućavalo da igra na više pozicija sa lakoćom, i vrlo malo protivničkih ofanzivaca je uspjevalo proći pored Francuza.

On je bio dio francuske reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1998. godine, te Europsko prvenstvo dvije godine kasnije. Međutim, iako je igrao za klubove kao što su Monaco, Parma, Juventus i Barcelona, Lilian Thuram nije uspio osvojiti Ligu prvaka.

Centralni defanzivac: Fabio Cannavaro
Fabio Cannavaro je igrač koji je dokazao da nije sve u visini i veličini. Obično su centralni defanzivci divovi velike fizičke snage, no Cannavaro je bio visok samo 1,76 cm. Svoju visinu je nadoknađivao svojim besprijekornim pozicioniranjem, velikom sposobnošću da predvidi opasnost u pravo vrijeme i neiscrpivom željom za pobjedom.

Legendarni defanzivac je bio kapiten talijanske reprezentacije koje je 2006. godine osvojila Svjetsko prvenstvo. Na klupskoj razini je igrao za Parmu, Inter, Juventus i Real Madrid. Nije uspio osvojiti Ligu prvaka, te je na opšte iznenađenje osvojio samo dvije ligaške titule u svim ovim klubovima, obje u Real Madridu.

Centralni defanzivac: Laurent Blanc
Lauren Blanc još uvijek ima priliku osvojiti Ligu prvaka, ali kao trener vodeći Paris Saint-Germain. Francuz nije uspio osvojiti trofej u svojoj igračkoj karijeri, iako je igrao za klubove kao što su Barcelona, Inter i Manchester United. Naravno, osvajanje Svjetskog i Europskog prvenstva došlo mu je kao naknada i utjeha za neosvojenu Ligu prvaka.

Bio je poznat po svojim liderskim i organizacijskim kvalitetama. 49-godišnjak je poznati po tome što je postigao prvi Zlatni gol ikada na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Lijevi bek: Gianluca Zambrotta
Popunjavanjem defanzivne linije isključivo od osvajača Svjetskog prvenstva, na poziciji lijevog beka se nalazi Gianluca Zambrotta. Bivši talijanski reprezentativac je bio član Juventusovog tima koji je izgubio u finalu Lige prvaka 2003. godine, a u Barcelonu je stigao u ljeto 2006. godine, nakon što je tim iz Katalonije par mjeseci ranije osvojio Ligu prvaka pobijedivši Arsenal.

Jednako dobro je igrao i na lijevoj i na desnoj strani. Zambrotta je poznat po svojoj napadačkoj igri, te sigurnosti u obrani.

Zadnji vezni: Lothar Matthaus
Lotthar Matthaus je osvojio Svjetsko i Europsko prvenstvo sa reprezentacijom Njemačke. Također je i igrač sa najviše nastupa za reprezentaciju, skupio je tačno 150 nastupa.

Veznjak je igrao više pozicija u veznom redu, imao je odličan pas, jak je bio u klizećim startovima i posjedovao je razoran šut, ali sve to mu nije pomoglo da osvoji Ligu prvaka, iako je dva puta sa Bayernom gubio u finalu ovog takmičenja.

Centralni vezni: Patrick Vieira
Jedna od najvećih stvari za kojom vjerovatno žali trener Arsenala Arsene Wenger je ta što još uvijek nije uspio osvojiti Ligu prvaka vodeći londonski klub, a mnogi će se složiti da je trebao to učiniti u sezoni 2003/04. Kapiten tima te sezone je bio Patrick Vieira, a Premier ligu su osvojili ostavši neporaženi tokom cijele sezone. Međutim, “nepobjedivi” su ipak pobijeđeni u četvrtfinalu Lige prvaka od strane Chelseaja, kada su ispali zbog broja golova u gostima.

Vieira je bio pravi ratnik i vođa na terenu. Njegovo inspirativno liderstvo na terenu ga je učinilo jednim od najcjenjenijih veznih igrača u Europi. Međutim, Vieira nije uspio osvojiti Ligu prvaka, iako je poslije Arsenala još igrao i za Juventus i Inter prije nego što je okačio kopačke o klin.

Centralni vezni: Michael Ballack
Michael Ballack je bio jedan od vodećih centralnih veznih igrača na svijet u usvoje vrijeme, ali u svojoj karijeri nije imao mnogo sreće kada su u pitanju Lige prvaka.

Bio je član Leverkusenovog tima koji je stigao do finala Lige prvaka 2002. godine, ali su tada poraženi od Galacticosa, a legendarni Zinedine Zidane je postigao jedan od najljepših golova ikada u Ligi prvaka, te tako osigurao trofej svom timu. Bivši njemački kapiten je nakon toga bio dio Chelseajevog tiama koji je igrao protiv Manchester Uniteda u finalu Lige prvaka 2008. godine. Utakmicu su odlučili penali, a iako je Ballack tipično pogodio svoj penal, United je ipak slavio tog dana u Moskvi.

Pored ovoga, Ballack također ni sa reprezentacijom nije uspio osvojiti Svjetsko prvenstvo 2002. godine kada je stigao do finala, kao ni na Europskom prvenstvu 2008. godine kada je bolja bila Španjolska.

Ofanzivni vezni: Pavel Nedved
Pavel Nedved je u Juventus stigao 2001. godine kao zamjena za Zinedinea Zidanea nakon što je ovaj prešao u Real Madrid. Iako bi se mnogi igrači na njegovom mjestu borili s pritiskom i očekivanjima svih navijača, Nedved je to podnio na svoj način i odigrao vrhunski svaki put u dresu “stare dame”.

Pomogao im je da dođu do dvije titule prvaka Serije A, a bio je i dio tima koji je poražen u finalu Lige prvaka od strane AC Milana na penale. Taj poraz nije utjecao na Nedvedovo samopouzdanje, on je neko vrijeme nakon tog izgubljenog finala osvojio Zlatnu loptu slavivši ispred Thierryja Henryja.

Napadač: Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović je bio uspješan gdje god je igrao. Osvajao je ligaške titule u posljednjih deset od jedanaest sezona. Taj niz obuhvaća titule za šest timova u četiri države, ali popularni Ibra nije uspio osvojiti Ligu prvaka, iako je igrao za neke od najvećih svjetskih klubova.

Zbog tog neuspjeha često mu se zamjera i ne smatra ga se jednim od najboljih napadača svih vremena. Međutim, on ima još vremena da osvoji trofej koji mu preostaje. Najbliži mu je bio 2009. godine. Napustio je Inter i prešao u Barcelonu, i ta dva kluba su se sreli u polufinalu tog takmičenja, ali je Inter prošao u finale i osvojio Ligu prvaka te sezone.

Napadač: Ronaldo
Jedan od najboljih napadača u povijesti ove igre, legendardni brazilac Ronaldo, također nije uspio osvojiti Ligu prvaka u svojoj karijeri. U svojim najboljim godinama je bio jednostavno nezaustavljiv, kombinirao je razornu brzinu, vrhunsku tehniku i nevjerovatno preciznu završnicu i to ga je činilo strojem za postizanje golova.

Teška ozljeda koljena, zajedno sa prekomjernom težinom, počeli su mu stvarati probleme, ali njegov instinkt za golom je i dalje ostao oštar. Legendarni El Fenomeno je postigao 352 gola u 518 utakmica na klupskoj razini, i igrao za klubove kao što su Barcelona, Inter, Real Madrid i AC Milan. Također je i drugi najbolji strijelac brazilske reprezentacije sa 62 postignuta gola, a bio je i najbolji strijelac na Svjetskim prvenstvima sve dok Miroslav Klose nije oborio njegov rekord na posljednjem Svjetskom prvenstvu.

[su_williamhill_bet10get20_veliki]

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!