NaslovnicaVijestiNAVIJAČI ODLUČILI: Evo koga su proglasili najboljim desnim bekom svih vremena!

NAVIJAČI ODLUČILI: Evo koga su proglasili najboljim desnim bekom svih vremena!

Legendarni bivši brazilski reprezentativac Cafu proglašen je najboljim desnim bekom u povijesti nogometa u anketi u kojoj je učestvovalo više od 30,000 ljubitelja nogometa.

Cafu najbolji desni bek

Naime, popularni engleski portal SportBible je na svom službenom twitter profilu upitao svoje čitatelje da glasaju za jednu od četiri legende kada je u pitanju ova pozicija, a riječ je o Daniju Alvesu, Cafuu, Javieru Zanettiju i Philippu Lahmu.

Cafu je ubjedljivo slavio osvojivši preko 40 posto glasova, dok se na drugom mjestu našao Lahm sa 25 posto glasova. Na trećem mjestu sa 16 posto glasova našao se Alves, dok je bivši kapiten Intera Zanetti osvojio četvrto mjesto sa 13 posto glasova.

48-godišnjak, koji drži rekord kada su u pitanju nastupi za reprezentaciju Brazila, imao je nevjerovatnu karijeru, u kojoj je osvojio sve što je mogao, i na klupskom, i na reprezentativnom nivou. Kada je u pitanju klupska karijera, on je u dresu Rome i AC Milana osvajao Seriju A, Ligu prvaka, te talijanski Superkup.

S druge strane, u dresu ‘Selecaa’ je osvajao Svjetsko prvenstvo u dva navrata, 1994. i 2002. godine, Copa Americu, 1997. i 1999. godine, kao i Konfederacijski kup 1997. godine. Njegov kvalitet i način igre najbolje je opisao legendarni igrač Uniteda Denis Irwin, koji je izjavio kako je igrati protiv njega bila prava noćna mora.

On je jednom prilikom rekao: “Posljednja stvar koja vam je potrebna dok igrate je ofanzivan bek, koji kreira situacije dva na jedan protiv vas. Trčao bi cijelih 90 minuta i ne bi vam dao ni minut mira. Iako je Cafu bio fantastičan u napadu, također je bio i vrlo sposoban defanzivac. Godine mu nisu mogle ništa.”

“Igrao sam protiv Brazila nekoliko puta, i on i Roberto Carlos su bili nevjerovatni. Promijenili su način na koji smo posmatrali bekove. Ljudi su mislili kako bekovi trebaju samo igrati obranu, ali u današnjem nogometu je važno da budu i dobri sa loptom u nogama, a Cafu je promijenio to razmišljanje.”

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!