NaslovnicaVijestiNevjerovatan razlog zbog kojeg je Johan Neeskens protjeran iz Barcelone

Nevjerovatan razlog zbog kojeg je Johan Neeskens protjeran iz Barcelone

Holandski fudbaler, Johan Neeskens branio je boje Barcelone od 1974. do 1979. godine, kada je bukvalno ‘protjeran’ iz katalonskog kluba i to zbog krajnje bizarnog razloga koji je iznenadio sve one koji su pročitali knjigu istoričara Manuela Thomasda i sportskog novinara Frederica Porta.

Johan Neeskens

Tu nevjerovatnu situaciju iz knjige “Neobjavljeno o FC Barceloni” prenio je renomirani britanski list, Daily Mirror. Dio posvećen tadašnjem vrsnom veznjaku i holandskom reprezentativcu Hohanu Neeskensu zabezeknuo je mnoge ljude.

Naime, Johan Neeskens bio je prisiljen da ode iz Barcelone jer je jednom prilikom odbio da doda toalet papir bivšem predsjedniku najpoznatijeg katalonskog kluba, Joseu Lizu Nunezu koji je bio predsjednik kluba čak 22 godine, od 1978 do 2000. godine, a potom ga je naslijedio Joan Gaspart.

Barcelona je tada Neeskensa prodala New York Cosmosu ‘na prvu’ ponudu iako je Neeskens prethodne sezone pružio izvanredne partije i bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje Kupa kralja i Kupa pobjednika kupova. Takvo olako puštanje holandskog igrača razočaralo je mnoge navijače Barcelone koji nisu mogli da vjeruju da on odlazi, i to tek tako, a na svu sreću nisu znali razlog…

[su_bet365_novo__koeficijenti]

Tadašnji predsjednik, Jose Luis Nunez nikada se nije oglasio povodom ovog događaja, a Neeskens je nakon ove ‘afere’ nastupao za još mnoge klubove među kojima su, pored Cosmosa, Groningen, Minnesota Strikers, Fort Lauderdale Sun, a onda je uplovio u vode amaterskog fudbala u klubovima kao što su Lowenbrau, Baar i Zug.

Neeskens može da se pohvali i reprezentativnom karijerom u tada veoma moćnoj reprezentaciji Holandije. Nastupao je od 1970. do 1981 i pritom u 49 utakmica postigao 17 golova. Zaista sjajan igrač kojeg su Katalonci pustili zbog ovakve, blago rečeno, gluposti.

Ipak, Neeskensu tu nije bio kraj boravka na Nou Campu, on se kasnije vratio, 2006. godine, ali kao pomoćni trener svom sunardonjaku Franku Raajkardu i još dvije godine proveo u najvećem katalonskom gradu.

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!