NaslovnicaVijestiNogometna revolucija u Francuskoj

Nogometna revolucija u Francuskoj

mbappe dembele

Sjećamo se svi Europskog nogometnog prvenstva 2004. u Portugalu. Imamo neke lijepe uspomene na to prvenstvo, no i one malo manje lijepe kao reci činjenice da je Grčka svojim anti-nogometom postala prvak Europe. No, ono što se događalo u sjeni tog prvenstva je činjenica da se događala nogometna revolucija u Portugalu. Ista stvar sada se događa u Francuskoj, a razlog je isti ili barem sličan. Ulaganje u nogometnu infrastrukturu dalo je rezultate i to gotovo pa momentalne.

Portugal je bio domaćin Eura 2004. godine i nekoliko godina ranije počeli su graditi nove stadione, nove nogometne kampove i ta blještava nova infrastruktura privukla je nove investitore u nogomet, a njihov nogomet postao je sve ozbiljniji konkurent da postane dio ‘lige petice’. Rezultati su bili gotovo pa momentalni, u klubove je ušao svježi kapital i klubovi su lakše dovodili, zadržavali i razvijali igrače. Primjerice, sezone 2001/02 kada je njihova nogometna infrastruktura još uvijek u razvoju oni nemaju nijednog predstavnika u knock-out fazama Lige prvaka i Kupa UEFA. Sljedeće sezone, kada se dio infrastrukture već dovršio oni u polufinalu Kupa UEFA imaju dva predstavnika, a Porto postaje prvak. Sezone 2003/04 Mourinhov Porto postaje prvak Europe – osvojili su Ligu prvaka, a dva mjeseca pola tog tima iz Porta igra za Portugal i postaju viceprvaci Europe na Euru.

ronaldo 2004

Dakle, u tom trenutku Portugal je bio gotovo pa prva sila europskog nogometa. Portugal je tada stvorio hrpu supertalentiranih igrača predvođenih Cristianom. Ista stvar dogodila se i s Portom. Nakon te generacije koja je otišla u najbolje klubove svijeta, dolaze nove generacije. Te nove generacije postale su djelomično sačinjene od domaćih talenata, a djelomično od talenata iz Južne Amerike jer im je Portugal većini postao usputna stanica prije najboljih klubova Europe upravo zbog toga što je Portugal prepoznat kao idealna država za razvoj mladih igrača, nogometni uvjeti su sjajni, plaće nisu loše, a liga je kompetitivna. Mnoga svjetski poznata imena koja dolaze iz Južne Amerike morali su proći preko Portugala, od Davida Luiza, Jamesa Rodrigueza, Angela Di Marije, Radamela Falcaa, Pepea, Danila, Casemira, Edersona, Alexa Sandra, Otamendija…

[su_bet365_app]

Je li slučajnost da se slične stvari događaju Francuskoj?

Je li slučajnost da je Francuska u 2016. godini bila domaćin Eura i da je u isto vrijeme iznjedrila najtalentiraniju generaciju još od 90-ih, kada su također bili domaćini prvenstvo, doduše tada Svjetskog. Slučaj u Francuskoj malo se samo razlikuje od onog u Portugalu po tome što su dva najjača kluba u vlasništvu superbogatih ljudi koji su uloži svoj novac da se PSG i Monaco razviju, ali sličan je po tome što su ostali klubovi dobili zadovoljavajuću infrastrukturu nakon koje su došla dodatna ulaganja pa sada cijela zemlja razvija talente. Nije slučajnost da su se samo odjednom pojavila talentirana generacija koja sada ima Mbappea, Comana, Dembelea, Umtitija, Tolissa, Rabiota, Kimpembea, Martiala, Lemara, Mendyja, Bakayoka, Kurzawu, Sidibea, Fekira i tako dalje. Na kraju krajeva, nije slučajno da se baš sada pojavio taj Monaco i grupa talentiranih klinaca koji su došli do polufinala Lige prvaka.

[su_glavne_utakmice__koeficijenti]

Osim razvoja talenta događa se taj već spomenuti nagli priljev novca od strane sponzora tako da je PSG sada najbogatiji klub svijeta i ovo je ljeto potrošio 400 milijuna eura na samo dva igrača. Doveli su Neymara Jr i Mbappea, dva igrača koji bi trebali uzimati Ballon d’Or kada CR i Messi posustanu. Uzmimo samo za primjer klubove iz Ligue 1, ne računajući Monaco i PSG, što su sve doveli ovo ljeto:

Marseille je doveo Mitroglua, Thauvina, Luiza Gustava, Germaina, N’Jiea, Ramija, Mandandu. Potrošili su preko 60 milijuna eura.

Lyon je zaradio 120 milijuna eura od prodaje igrača (Lacazette, Tolisso, Mammana), a kupili su Mariana Diaza, Depaya, Traorea, Marcela iz Besiktasa, Cheikha iz Celta Viga.

Nice je postala raj za ‘izgubljene’ i ‘odbačene’ zvijezde. Ondje se skupila ekipa Balotelli, Sneijder, Dante, Jallet.

[su_no1forfootball]

Nogomet u Francuskoj uvelike dobiva na popularizaciji upravo zbog PSG-a koji je ove sezone jedan od favorita za naslov Lige prvaka, ali i BeIn TV kuće koja je u vlasništvu PSG-ovog vlasnika pa ujedno radi na promociji te lige. Početak je sezone 2017/18. PSG u Ligi prvaka još nije primio gol i definitivno je jedan od glavnih favorita za naslov Lige prvaka, a s druge strane Francuska je jedan od glavnih favorita za naslov prvaka Svijeta. Nogomet u Francuskoj trenutno proživljava revoluciju i vraća se tamo gdje mu je uvijek bilo mjesto. psg 2017

[Zanimljivost] – Ukoliko bi i PSG i Francuska uzeli titule ove sezone možda bismo dobili najmlađeg osvajača Ballon d’Ora – mladog Mbappea.

[su_cashout]


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!