NaslovnicaVijestiOBJAVLJEN TIM DESETLJEĆA: Ovo je statistički najboljih 11 Arsenala u proteklih deset...

OBJAVLJEN TIM DESETLJEĆA: Ovo je statistički najboljih 11 Arsenala u proteklih deset godina!

Iza jednog od najvećih engleskih klubova, Arsenala, je poprilično razočaravajućih deset godina. ‘Topnici’ su osvojili FA Kup tri puta, ali nisu bili ni blizu osvajanju Premier lige.

Arsenalov tim desetljeća

22-godišnja vladavina Arsenea Wengera završena je prošle godine, a u novoj eri klub će sa klupe predvoditi bivši veznjak Mikel Arteta, koji je prije par dana stigao kao zamjena za Unaija Emeryja.

Ipak, iako nisu bili blizu osvajanju titule, ‘Topnici’ su u dosta sezona igrali možda i najbolji nogomet u Premier ligi, a posebno u vrijeme kada su tu bili Mesut Ozil i Alexis Sanchez. Također je bila zanimljiva i sezona 2011/12, kada je Robin van Persie postigao čak 30 ligaških golova u 38 odigranih utakmica.

Popularni portal Whoscored, koji se bavi statistikom u nogometu, objavio je tim od najboljih 11 igrača londonskog kluba u proteklih deset godina, na osnovu podatka Opte. Glavno pravilo je da, kako bi se igrač kvalificirao za ovaj tim, mora imati odigranih minimum 70 utakmica za Arsenal u Premier ligi i Ligi prvaka od 2010. godine.

Golman: Petr Čech (115 nastupa) – 6,91 ocjena

Iako nije bio na svom vrhuncu kada je stigao na Emirates 2015. godine, Čech vjerovatno važi za najboljeg golmana Arsenala u proteklih deset godina, odnosno vjerovatno najboljeg još od Jensa Lehmanna. Prosječno je imao 3,1 obranu po utakmicu, te je u 43 navrata sačuvao mrežu netaknutom.

Desni bek: Bacary Sagna (172 nastupa) – 7,08 ocjena

Sagna je jedno vrijeme važio za jednog od najboljih defanzivaca Premier lige, a u prosjeku je imao 3,6 oduzetih lopti po utakmici od početka novog desetljeća, sve do odlaska iz kluba.

Centralni defanzivci: Shkodran Mustafi (92 nastupa) – 7,22 ocjena i Laurent Koscielny (296 nastupa) – 7,21 ocjena

Koliko je ovo bilo razočaravajuće desetljeće za ‘Topnike’, govori i činjenica da je Mustafi u timu istog, iako je non stop kritiziran od strane navijača. Ipak, unatoč što je često nepouzdan u defanzivnom dijelu, u timu je zbog toga što je imao više osvojenih zračnih duela po utakmici od bilo kojeg drugog defanzivca kluba (4).

S druge strane, Koscielny je bio daleko pouzdaniji, te je na trenutke bio među vodećim centralnim defanzivcima u Premier ligi. Što se tiče Arsenala, imao je najviše oduzetih lopti po utakmici (2,8).

Lijevi bek: Thomas Vermaelen (132 nastupa) – 7,08 ocjena

Iako je imao brojne probleme s povredama, Vermaelen je bio jedan od najboljih u defanzivi u timu Arsenala, a dovoljno pokazuje i činjenica da ga je Barcelona odlučila dovesti 2014. godine.

Veznjaci: Santi Cazorla (157 nastupa) – 7,51 ocjena i Alex Song (111 nastupa) – 7,38 ocjena

Slično kao što je to bio slučaj kod Vermaelena, i Santi Cazorla nije pokazao onoliko u dresu Arsenala koliko je mogao zbog povreda. Ipak, treći je po broju točnih dodavanja po utakmici u proteklom desetljeću (56,6), te četvrti po broju ključnih dodavanja po utakmici (2,1).

Kada je u pitanju Song, njegova uspješnost driblinga od 69,9% u dresu Arsenala je vrlo impresivna. Također je vodeći u klubu po broju oduzetih i očišćenih lopti (5,9).

Desno krilo: Samir Nasri (70 nastupa) – 7,32 ocjena

Nasri je u 70 nastupa u Premier ligi i u Ligi prvaka za Arsenal učestvovao u ukupno 25 golova.

Ofanzivni veznjak: Mesut Ozil (202 nastupa) – 7,26 ocjena

Ozil se možda i najzaslužnije nalazi u ovom timu, s obzirom da je imao više asistencija nego bilo koji drugi igrač Arsenala u ovom desetljeću (59), te ima bolji prosjek ključnih dodavanja po utakmici (3), od bilo koga drugog.

Lijevo krilo: Alexis Sanchez (144 nastupa) – 7,73 ocjena

Sanchez je u 144 nastupa u dva navedena takmičenja učestvovao u čak 103 gola, te je vodeći po broju driblinga (3,2) i pretrpljenih prekršaja po utakmici (2,2). Statistički je najbolji igrač kluba u proteklih deset godina.

Napadač: Robin van Persie (92 nastupa) – 7,71 ocjena

Van Persie je u prosjeku postizao gol svakih 114,3 minute u Premier ligi i Ligi prvaka za Arsenal, što je bolji učinak od bilo kojeg drugog igrača kluba. Kao Sanchez, i on je navukao bijes navijača kluba odlaskom u redove velikog rivala Manchester Uniteda.

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!