NaslovnicaVijestiOBJAVLJENA LISTA: Evo koji klubovi su najviše novca potrošili na pojačanja u...

OBJAVLJENA LISTA: Evo koji klubovi su najviše novca potrošili na pojačanja u posljednjem desetljeću!

Prema podacima portala Transfermarkt, koji prati sve transfere u nogometu, Manchester City je klub sa najviše potrošenog novca na nova pojačanja u posljednjih deset godina, sa cifrom preko milijardu funti.

Manchester City potrošio najviše novca

Neposredno prije početka desetljeća, Real Madrid je u jednom prelaznom roku čak dva puta oborio rekord kada su u pitanju transferi, dovođenjem Ricarda Kake za 56 miliona funti, a zatim i Cristiana Ronalda za 80 miliona funti.

Međutim, deset godina nakon toga, te cifre su postale skoro uobičajene, s obzirom da trenutni rekord iznosi nevjerovatnih 198 miliona funti, kojeg je postavio Neymar odlaskom u Paris Saint-Germain 2017. godine. Zbog toga i ne iznenađuje što su brojni europski velikani potrošili ogromne količine novca, a listu predvodi Manchester City.

Iako su ‘Građani’ vodeći u tome, nisu ni blizu postavljanja novog rekorda, s obzirom na činjenicu da je njihov najskuplji transfer dolazak Rodrija za 62 miliona funti prošlog ljeta. Trenutni prvak engleske je, s druge strane, čak šest puta obarao sopstveni rekord. Prvo je 2008. Aguero oborio rekord Robinha, da bi zatim uslijedili redom Raheem Sterling, Aymeric Laporte, Riyad Mahrez, te Rodri.

To značajno trošenje novca na nova pojačanja omogućilo im je da osvoje četiri titule prvaka Premier lige, dvije titule FA Kupa, te četiri titule Liga kupa, uključujući trostruku krunu prošle sezone. Ipak, to im nije pomoglo mnogo u Ligi prvaka, jer su samo jednom uspjeli stići do polufinala ovog takmičenja.

Tu je dominirao Real Madrid, koji je postajao prvak Europe četiri puta, te se nalazi tek na sedmom mjestu ove liste. Zanimljivo je kako su samo tri kluba od 25 navedenih uspjeli profitirati od transfera u deset godina, a riječ je o Monacu, Borussiji Dortmund i Sevilli. Ono što je impresivno je činjenica da su, uprkos tome, i dalje bili poprilično uspješni. Monaco je prekinuo dominaciju PSG-a u Francuskoj na jednu sezonu, te stigao do polufinala Lige prvaka, Dortmund je isto uradio u Njemačkoj osvojivši dvije titule pored Bayern Munchena, od kojeg su izgubili u finalu Lige prvaka, dok je Sevilla osvojila Europsku ligu tri puta.

Cijelu listu od 25 klubova možete pogledati na fotografiji ispod:

Najnovije vijesti

Ove momčadi Arsenalu mogu donijeti naslov, City je prvak u slučaju...

0
Arsenal i Manchester City vode žestoku borbu za titulu prvaka Engleske. Nakon jučerašnjih pobjeda ovih timova, situacija ostaje nepromijenjena - aktualni prvaci imaju sve...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!