NaslovnicaVijestiOBJAVLJENA LISTA: Ovo je 10 najboljih trenera u proteklom desetljeću u Premier...

OBJAVLJENA LISTA: Ovo je 10 najboljih trenera u proteklom desetljeću u Premier ligi!

Po mišljenju mnogih, u posljednjih nekoliko godina Pep Guardiola se smatra najboljim trenerom na svijetu. Nakon što je ostvario velike uspjehe sa Barcelonom i Bayern Munchenom, on je stigao u svoj trenutni klub Manchester City 2016. godine, gdje je nastavio tamo gdje je stao.

Guardiola najbolji trener desetljeća

‘Građani’ su pod njegovim vodstvom u protekle tri godine osvojili sedam trofeja, uključujući i dvije uzastopne Premier lige. Međutim, da li je on najbolji trener Premier lige u proteklom desetljeću? Portal FourFourTwo odlučio je analizirati proteklih deset godina u najzanimljivijoj ligi svijeta, te sastaviti listu od deset najboljih trenera.

10. Claudio Ranieri (Leicester City, Fulham)
Čovjek koji je vjerovatno napravio i najveće čudo u Premier ligi u proteklom desetljeću zasigurno se zaslužuje naći na ovoj listi. Nitko nije mogao ni zamisliti da će Leicester osvojiti titulu pred početak sezone 2015/16, zapravo, mnogi su im predviđali ispadanje iz lige.

Međutim, iznenadili su cijeli nogometni svijet i osvojili prvenstvo sa deset bodova prednosti. Nažalost, Ranieri je već sljedeće sezone dobio otkaz nakon razočaravajućeg starta sezone, a nakon toga je imao i neuspješan period na klupi Fulhama.

9. Roy Hodgson (Fulham, Liverpool, West Bromwich Albion, Crystal Palace)
Hodgson je započeo ovo desetljeće predvodivši Fulham do finala Europske lige. Uslijedila je nagrada, odnosno prelazak u Liverpool, ali nakon samo 13 pobjeda u 31 utakmici dobio je otkaz, samo šest mjeseci kasnije. Ipak, ponovo se vratio i imao vrlo uspješnu sezonu i pol u West Bromwich Albionu, a trenutno također radi dobar posao u Crystal Palaceu.

Hodgson možda nije osvojio niti jednu titulu u ovom desetljeću, ali se dokazao kao trener koji može napraviti čuda sa klubovima koji se bore za ostanak u ligi.

8. Jose Mourinho (Chelsea, Manchester United, Tottenham Hotspur)
Mourinho se u Premier ligu, odnosno u Chelsea vratio 2013. godine, te ih ponovo odveo do titule prvaka lige 2015. godine. Ipak, sljedeće sezone je uslijedio otkaz, nakon čega je preuzeo Manchester United.

Iako je i na Old Traffordu dobio otkaz, ‘Crvenim vragovima’ je uspio donijeti tri titule u sezoni 2016/17. Nedavno je preuzeo Tottenham Hotspur, te za sada ostvaruje dobre rezultate.

7. Brendan Rodgers (Swansea City, Liverpool, Leicester City)
Rodgers je predvodio Swansea City u promociji u Premier ligu 2011. godine, te im pomogao da se etabliraju kao prvoligaš. Zatim je otišao u Liverpool, gdje je bio jako blizu osvajanju titule prvaka 2014. godine. Nakon toga je otišao u Celtic, a trenutno je na klupi Leicester Cityja, sa kojim radi čuda od početka nove sezone.

6. Rafael Benitez (Liverpool, Chelsea, Newcastle United)
Benitezova posljednja sezona u Liverpoolu, na prelazu u novo desetljeće, je bila poprilično razočaravajuća. ‘Redsi’ su završili na sedmom mjestu 2010. godine, a španjolski stručnjak je dobio otkaz.

Ipak, vratio se 2013. godine, kada je preuzeo funkciju privremenog trenera u Chelseaju. Iako je bio nepopularan među navijačima kluba, uspio je ‘Plavce’ odvesti do trećeg mjesta u ligi, te titule u Europskoj ligi u samo šest mjeseci provedenih u klubu. Zatim je ostvario promociju u Premier ligu na klupi Newcastle Uniteda, te u sezoni koja je uslijedila završio u gornjem dijelu tabele.

5. Antonio Conte (Chelsea)
Conte je u Chelseaju, odnosno Premier ligi, proveo samo dvije godine, ali ostvario veliki uspjeh. Nakon lošeg starta u sezonu 2016/17, talijanski stručnjak je odlučio napraviti veliku promjenu, te počeo koristiti formaciju 3-5-2, koja do tada nije bila zastupljena u Premier ligi.

To mu je na kraju pomoglo da osvoji titulu sa čak 93 osvojena boda. Ipak, Conte nije imao isti uspjeh sljedeće sezone, te je dobio otkaz, iako je i u toj sezoni uspio osvojiti FA Kup.

4. Sir Alex Ferguson (Manchester United)
Ferguson je nedugo nakon početka ovog desetljeća otišao u mirovinu, odnosno 2013. godine. Međutim, u te tri godine uspio je sa ‘Crvenim vragovima’ osvojiti šest trofeja, uključujući dvije Premier lige.

Jednostavno rečeno, a mnogima je to već jasno, Ferguson je najbolji trener u povijesti nogometa. Ipak, nije toliko dugo vodio klub u proteklih deset godina da bi se smatrao najboljim trenerom desetljeća.

3. Mauricio Pochettino (Southampton, Tottenham Hotspur)
U godinu i pol dana koliko je proveo u Southamptonu nakon što je stigao u Premier ligu, Pochettino je pokazao kako je jedan od najboljih taktičara u ligi. Nakon što je pomogao ‘Svecima’ da ostanu u ligi u svojoj prvoj sezoni u klubu, sljedeće sezone ih je predvodio do osmog mjesta.

Uslijedio je njegov transfer u Tottenham Hotspur i, unatoč tome što nikad nije uspio osvojiti titulu sa Spursima, u potpunosti je transformirao tim. Napustio ih je prošlog mjeseca nakon čak pet godina, i nema sumnje kako bi mogao otići u redove nekog od najvećih europskih velikana u skorijoj budućnosti.

2. Jurgen Klopp (Liverpool)
Suvišno je i pričati o tome koliki je preokret Jurgen Klopp napravio u Liverpoolu otkako je stigao u klub 2015. godine. ‘Redsi’ su pod njegovim vodstvom iz sezone u sezonu pravili napredak.

Nakon što su stigli do finala Lige prvaka 2018. godine, godinu dana kasnije su osvojili titulu. Pored toga, ove sezone su na dobrom putu i da osvoje prvu titulu prvaka Premier lige u posljednjih 30 godina. Ukoliko uspiju u tome, Klopp bi se mogao smatrati možda i najboljim trenerom Liverpoola u povijesti.

1. Pep Guardiola (Manchester City)
Mnogo toga se očekivalo od Pepa Guardiole kada je preuzeo Manchester City 2016. godine, a može se reći da je ispunio svoj zadatak. Nakon što su ‘Građani’ u njegovoj prvoj sezoni jedva izborili top četiri, te nisu osvojili niti jednu titulu, uslijedila je prava rapsodija.

Manchester City je u sezoni 2017/18 postao prvi tim u povijesti Premier lige koji je osvojio 100 ili više bodova u istoj. Sljedeće sezone su također osvojili titulu, pobijedivši u toj borbi upravo Liverpool. Međutim, Guardiolom timu ne ide baš najbolje ove sezone. S obzirom da su vjerovatno već ispali iz utrke za titulu u ligi, ‘Građani’ će se vjerovatno fokusirati na Ligu prvaka, koju ni Guardiola nije osvojio od 2011. godine i titule sa Barcelonom.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!