NaslovnicaVijestiPELE I MIT O NAJVEĆEM IKADA - Evo zašto Pele nije najveći...

PELE I MIT O NAJVEĆEM IKADA – Evo zašto Pele nije najveći ikada!

Kada se priča o najboljim igračima svijeta redovito se spominju Alfredo Di Stefano, Pele, Maradona, Cristiano Ronaldo, Messi, Ronaldo, Ronaldinho, Cruyff i slični. No, nerijetko se ta priča svodi na to da je najveći ikada Pele, čovjek koji je sam za sebe to rekao…

I današnje perspektivne gledano, većina ljudi misli kako su Pele i Maradona igrali nogomet u isto vrijeme i kako su bili najveći rivali, ali to nije ni izbliza točno. Pele je svoju nogometnu karijeru završio 1977. godine, a Maradona je svoju profesionalnu karijeru 1976. godine tek počeo, a tek 1982. tek došao u Europu.

Ovo su činjenice za koje Edson Arantes do Nascimento, poznatiji po svome nadimku Pelé ne želi da znate:

1 – Priča o 1283 gola

Vjerovali ili ne, Pele je stvarno dao 1283 gola. To je točno, ali to nije cijela istina. Prava istina je da je čak 526 golova bilo u neslužbenim utakmicama, prijateljskim utakmicama i turnirima. Toj brojci od 1283 gola pridodani su i golovi koje je Pele postigao na vojnim natjecanjima dok je služio u obalnoj straži.

Pravi podaci kažu kako je Pele u službenim utakmicama postigao 757 golova u 812 utakmica što je i dalje itekako impresivan podatak, ali treba uzeti u obzirom da on nikada nije igrao u Europi već u Brazilu i SAD-u.

[su_bonus]

Ovo su Peleove najbolje utakmica u karijeri:

Santos – Botafogo Ribeirão Preto 11-0 (Pele – 8 golova)
Santos – Maringá 11-1 (Pele – 5 golova)
Santos – Nitro-Química 10-3 (Pele – 5 golova)
Santos – Nacional 10-0 (Pele – 5 golova)
Santos – Royal Neerschot 10-1 (Pele – 5 golova)
Santos – Guarani 10-2 (Pele -5 golova)
Santos – Juventus 10-1 (Pele -5 golova)

Osam golova portiv Botafoga, zapravo nije osam golova protiv pravog Botafoga, nego momčadi koja nosi isti dio imena kao pravi Botafogo. Također, Nacional nije onaj urugvajski Nacional nego drugorazredna momčad iz Brazila, a isto stoji i za Juventus, nije riječ o Juventusu iz Torina.

[su_live_koeficijenti]

2 – Statistika na SP

Najviše golova u povijesti SP:
Miroslav Klose – 15
Ronaldo – 15
Gerd Muller – 14
Just Fontaine – 13
Pele – 12

Svjetsko prvenstvo jedino je bitno i veliko natjecanje zbog kojeg bi se Pele mogao uspoređivati s najvećima u povijesti, a u njemu nije bio ni izbliza dominantan kao što on pokušava prikazati javnosti.

Najviše golova u finalu SP: Hurst – hattrick
Najviše golova na jednom SP: Just Fontaine – 13
Najviše golova na jednoj utakmici SP: Salenko – 5
Najviše utakmica na SP: Matthaus – 25
Najviše pobjeda na SP: Cafu – 16
Najviše Svjetskih prvenstava – Carbajal i Matthaus – 5

Pele je igrao četiri Svjetska prvenstva, a nikada nije bio najbolji strijelac prvesntva:

1958 – Fontaine: 13, Pele – 6
1962 – šest igrača imalo je 4, Pele – 1
1966 – Eusebio: 9, Pele – 1
1970 – Gerd Muller: 10, Pele – 4

Pele je 1962. i 1966. bio ozlijeđen za vrijeme SP-a, 1970. nije bio najbolji strijelac čak ni Brazila jer je Jairzinho dao 7 dok je Pele bio najbolji strijelac Brazila 1958. godine. Peleu se piše da je osvojio tri SP-a, ali na turniru 1962. godine većinu turnira proveo je na klupi, Pele je dao gol u prvoj utakmici, a ostatak turnira dominirao je Garrincha.


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!