NaslovnicaVijestiPES 2020 vs FIFA 2020 - koju nogometnu simulaciju izabrati ove godine?

PES 2020 vs FIFA 2020 – koju nogometnu simulaciju izabrati ove godine?

Već dugo godina unazad dvije najpopularnije nogometne simulacije su FIFA iz produkcije EA Sports i Pro Evolution Soccer, popularnije kao PES iz kuće japanskog KONAMI-ja. Pitanje PES ili FIFA vrlo često je među muškom populacijom, no na njega nitko ne može dati odgovor bez doze subjektivnosti. U ovom tekstu pokušat ćemo vam približiti ovogodišnja izdanja iz obje produkcije i pomoći u odabiru jedne od njih.

PES je gamerima dostupan već od 10. rujna/septembra na Playstation Storeu, Steamu, kao i za korisnike Xbox konzola. FIFA 20 je lansirala demo prije par dana, a kompletna igrica igračima bit će dostupna 24. rujna/septembra na gore pomenutim platformama.

Mi smo već imali priliku isprobati novi naslov eSports Pro Evolution Soccer 2020 kako se PES ove godine službeno zove i zaigrati demo verziju FIFA 20.

Gameplay

Kada je riječ o gameplayu obje igrice su napravila blaga poboljšanja. FIFA je i dalje ostala privržena arkadnom stilu gdje tirkovi, finte i brzina igrača igraju presudnu ulogu, ponajviše zbog toga što će se novi igrači mnogo lakše priviknuti na Fifu nego na PES. PES 2020 je što se tiče gameplaya, realnija simulacija nego glavni konkurent. Novitet u ovogodišnjem izdanju je drugačiji ugao kamere, tako da imate još realističniji ugođaj, a igrica je nikada sličnija TV prenosu.

Japanci su u novom PES-u umjetnu inteligenciju igrača još više popravili, pogotovo kada je riječ o obrani. Tu su i nove animacije za klizeće startove, izbacivanje loptom glavom, a ubačena je i opcija namjernog faula. Mnogo češće će obrana raditi ‘udvajanje’ igrača, a saigrači su u novom PES-u više svjesni skillova drugog igrača. Primjera radi, nogometaš koji ima dribling dobijat će mnogo više prostora od svojih saigrača jer se od njega očekuje upravo – dribling.

Najveća novina u gameplayu Fife je drugačije fizika lopte, nešto što je bilo izuzetno potrebno novom naslovu. Mnogo teži je prvi kontakt sa loptom, a spektakularne golove van 16 metara kao u FIFA 19 vrlo rijetko će se viđati u novoj igrici s obzirom da je otežano postizanje golova sa abnormalnih daljina, a olakšano rješavanje 1vs1 situacija.

Ako je suditi po demo verziji, FIFA 20 bi trebala biti mnogo realističnija nego prethodno izdanje koje je bilo prepuno skriptiranih situacija, gameplay je nerijetko bio nekostantan i izuzetno frustrirajući, igrica je ‘gurala’ slabijeg igrača u određenim dijelovima utakmice. Bilo je toga pregršt, ako ste igrali FIFA 19 znate već o čemu pričamo.

Grafika

Što se tiče grafičkog prikaza u obje igrice, treba priznati da igrači u oba naslova izgledaju zaista impresivno. U zadnjih par godina, grafički prikaz je doživio veliki upgrade na obje strane. Igrači su kao na TV prenosu i u jednoj i drugoj igrici, a pogotovo tim se može pohvaliti KONAMI koji je sklopio ekskluzivne ugovore sa timovima poput Juventusa, Barçe, Uniteda i Arsenala. Tijela njihovih igrača su skenirana 3D uređajima, tako da svi detalji na igračima koji igraju u pomenutim klubovima su senzacionalno prikazani, tetovaže su kao stvarne, a njihovi pokreti kao oni na TV prenosima.

PES 2020 je također odradio veliko poboljšanje kada je riječ o prikazu travnate podloge, a iz EA Sportsa i nisu bili tako otvoreni, te je veoma teško naći listu poboljšanja kao što je napravio KONAMI. Međutim, već u demo verziji vidljiva su određena grafička poboljšanja i kod Fife, ali s obzirom da je i FIFA 19 grafički impresivno izgledala, nije bilo mjesta za previše pomaka u novom naslovu.

Licence

Vjerojatno i najveći problem PES-a već dugi niz godina, prošle godine su izgubili i licencu za Ligu prvaka. Međutim, ove godine Japanci su uradili solidan posao sa licencama. Ekskluzivne lige u novom PES-u su brazilska Serie A i Serie B, ruska Premier liga i Thai League 1 (Tajland). Spisak licenciranih liga kod FIFA 20 zaista je dug.

– Hyundai A-League (Australija)
– Osterreichische Bundesliga (Austrija)
– Campeonato Nacional Scotiabank (Čile)
– Chinese Super League (Kina)
– Liga Dimayor (Kolumbija)
– EFL Championship (Engleska)
– League One (Engleska)
– League Two (Engleska)
– Bundesliga (Njemačka)
– 2 Bundesliga (Njemačka)
– 3 Bundesliga (Njemačka)
– Eredivisie (Nizozemska)
– Calcio B (Italija)
– Meiji Yasuda J1 (Japan)
– K League 1 (Južna Koreja)
– Liga Bancomer MX (Meksiko)
– Eliteserien (Noirveška)
– Ekstraklasa (Poljska)
– Liga NOS (Portugal)
– SSE Airtricity League (Irska)
– Liga I (Rumunjska)
– Abdul Latif Jameel League (Saudijska Arabija)
– Scottish Premiership (Škotska)
– La Liga Santander (Španjolska)
– La Liga 1 2 3 (Španjolska)
– Allsvenskan (Švedska)
– Raiffeisen Super League (Švicarska)
– Super League (Turska)
– MLS (SAD)

Međutim, ono čime se PES najviše hvali jesu njegovi novi partner klubovi ove godine. Manchester United, Juventus, Barça, Bayern Munchen, Arsenal, AC Milan, AS Monaco, Celtic, Rangers, Schalke, Flamengo i još par njih. Juventus je potpiso ekskluzivan ugovor sa Konamijem, a talijanski prvak u Fifi će se zvati Piemonte Calcio, dresovi i grb će biti fake, no FIFA će imati pravo koristiti prava imena nogometaša Juventusa.

FIFA 20 Volta

Novina u Fifi koja je oduševila mnoge. Devloperi EA Sportsa odlučili su nas počastiti nešto drugačijim nogometom, onakvim kao što ga znaju djeca sa ulice. Ulični fudbal prepun driblinga i finti. Također, bit će dopušteno korištenje zidova kao martinele. Jedan zid je mekši, dok je drugi tvrđi, tako da će odbijanje lopte od drugi biti mnogo veće. Također će biti opcija da se izabere da li je dopušteno koristiti zidove ili ne.

Preko 20 proslava čeka nas u Volta modu, od sarkastičnog aplauza do uličnog plesa. Sve kako bi iznervirali što više vašeg protivnika. U videu ispod pogledajte kako će to otprilike izgledati.

 

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!