NaslovnicaVijestiPierluigi Collina o VAR-u: Sudac treba da odlučuje kao da VAR nije...

Pierluigi Collina o VAR-u: Sudac treba da odlučuje kao da VAR nije tu

Pierlugi Collina, bivši legendarni italijanski sudac, govorio je o VAR tehnologiji, te o načinu na koji bi suci trebalo da koriste VAR, koji je izazvao mnogo kontroverzi u nekim ligama, naročito u engleskoj Premier ligi.

Bivši vrhunski nogometni sudac Italijan Pierluigi Collina izjavio je da arbitri moraju donositi odluke kao da VAR ne postoji, jer je on u upotrebi samo u slučaju korekcije.

Collina je danas predsjednik Sudačke komisije Svjetske nogometne federacije (FIFA), a za italijanske medije je pričao o primjeni novih tehnologija u nogometu.

“Glavni sudac mora odlučivati kao da tehnologija ne postoji. Cilj nam je da nam VAR ne treba, jer su odluke tačne i na tome radimo sa sudac. Suci znaju da postoji ‘osigurač’ koji bi mu mogao pomoći da ispravi grešku.”

“Glavni sudac mora znati sve o igri, analizirajući videosnimke kako bi se upoznao sa taktikom i karakteristikama igrača. U moje vrijeme to je rađeno povremeno, a danas je to sastavni dio pripreme sudaca za utakmice”, kazao je Collina.

Collina je u četvrtak napunio 60 godina, a u svijetu nogometa je upamćen kao jedan od najboljih arbitara svih vremena. Tokom sudačke karijere čak sedam puta je bio proglašen za najboljeg suca Serie A, a 2011. godine je primljen u Kuću slavnih italijanskog nogometa. Između ostalog sudio je finale Olimpijskih igara 1996. godine, epsko finale Lige prvaka između Manchester Uniteda i Bayerna 1999. i finale Svjetskog prvenstva 2002. u kojem su se sastali Brazil i Njemačka.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!