NaslovnicaVijestiRonaldo ili Messi? Superkompjuter izabrao najboljeg na svijetu!

Ronaldo ili Messi? Superkompjuter izabrao najboljeg na svijetu!

Hoće li itko ikada moći zapravo okončati raspravu Lionel Messi protiv Cristiana Ronalda? Pa, ne trebamo se brinuti, jer je u prosincu prošle godine superkompjuter odradio svu matematiku umjesto nas.

Obojica imaju svoje navijače i svaki je stigao do pet Zlatnih lopti, dok Messi prošle godine nije osvojio i svoju šestu.

Dok se mi puki smrtnici borimo da ih razdvojimo u svakom smislu, superkompjuter je obavio posao

Sporza izvještava da su profesori na sveučilištu KU Leuven i stručnjaci za podatke na SciSportsu smislili formulu koja će odlučiti tko je najbolji igrač. Profesor Jesse Davis objasnio je kako funkcionira njihov sustav, rekavši, “Vrijednost nogometaša često se određuje golovima i asistencijama. Gol je, međutim, rijedak dogaaj, jer se procjenjuje da se u utakmici u prosjeku dogodi 1.600 radnji.”

“Naš model proučava svaku akciju – šuteve, dodavanja, driblinge, duele – i izračunava njihovu vrijednost.”

Koristeći podatke dvojice igrača sa početka 2013/14 sezone, dok Ronaldo nije napustio La Ligu i pridružio se Juventusu na kraju 2017/18, kompjuter je odlučio da je zvijezda Barcelone bolji igrač.

Messi je završio sa vrijednošću od 1.21 po utakmici, a Ronaldo tek sa 0.61 po utakmici.

Tom Decroos, doktorand koji je bio uključen u istraživanje, objasnio je: “U prvim su sezonama rezultati Messija i Ronalda vrlo su bliski.

“Od sezone 2015/16, Messi je odstupio od svog vječnog rivala.”

“Vidimo balans sa većinom nogometnaša: Ili oni poduzimaju mnogo radnji sa manjom vrijednošću – što je slučaj sa Paulom Pogbom na primjer.”

“Ili imate igrače za koje je manja vjerojatnost da će udariti loptu, ali koji imaju veliki utjecaj. To je tipično za napadače poput Harryja Kanea, Mohameda Salaha i Ronalda.”

“Messi je izuzetan na ovom području: Argentinac ima vrlo velik broj akcija, a imaju i visoku vrijednost.”

Zanimljivo je da je Ronaldov rezultat za Real u istom razdoblju uspoređivan sa Messijem i rezultat Edena Hazarda za Chelsea u to vrijeme vrlo su slični.

Bet365 kladionica, najveća i najpopularnija online kladionica, ima fantastičnu promociju u kojoj daje 100% bonus dobrodošlice novim igračima. Toplo preporučujemo da odmah otvorite bet365 račun za klađenje i uzmete bonus dobrodošlice.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!