NaslovnicaVijestiSir Alex Ferguson otkrio koja taktičku promjena mu je donijela preokret u...

Sir Alex Ferguson otkrio koja taktičku promjena mu je donijela preokret u finalu Lige prvaka 1999. godine

Večeras se igra finale Lige prvaka između talijanskog prvaka Juventusa i španjolskog prvaka Real Madrida u Cardiffu.

Alex Ferguson otkrio koja taktičku promjena mu je donijela preokret

S obzirom na ulog i da su ovakve utakmice najvažnije u sezonama za oba kluba, finala Lige prvaka nisu uvijek toliko zanimljiva. Međutim, uvijek postoje iznimke.

Dva najdramatičnije utakmice u ovom takmičenju su se upravo igrale u finalima, i u obje su učestvovali engleski klubovi.

2005. godine Liverpool je gubio 3-0 na poluvremenu protiv Milana, da bi izjednačio rezultat u nastavku i dobio na penale. To je bilo sjajno finale, ali ne tako dramatično kao ono šest godina ranije.

U finalu Lige prvaka 1999. godine Manchester United je ušao u sudijsku nadoknadu gubivši od Bayern Munchena još od šeste minute utakmice.

Međutim, zahvaljujući golovima Teddyja Sheringhama iz 91. i Ole Gunnara Solskjaera iz 93. minute “Crveni vragovi” su napravili jedan od najvećih preokreta u ovom takmičenju.

Međutim, nije samo sreća utjecala na taj preokret u posljednjim minutama.

[su_finale_lige_prvaka_300x250]

Sir Alex Ferguson je imao veoma težak zadatak, s obzirom da u tom finalu nisu mogli igrati Paul Scholes i Roy Keane, koji su u to vrijeme bili među najvažnijim igračima u timu. Uprkos tome, škotski trener se nije predavao, te je sa pomalo limitiranim timom osvojio najvažnije takmičenje u klupskom nogometu.

On je otkrio koju taktičku promjenu je napravio koja mu je donijela preokret.

“U finalu 1999. godine rpotiv Bayerna, znali smo vrlo dobro šta će Bayern uraditi. Uvijek su pri vodstvu iz igre izvodili Alexandera Zicklera i Baslera”, rekao je Ferguson za službenu stranicu UEFA-e.

“Nakon tih promjena imali su kontrolu u veznom redu, ali to mi je dalo mogućnost da igram sa tri napadača. Imali smo malo sreće kod izjednačujućeg gola, ali od tog trenutka sam znao da ćemo pobijediti, jer je Bayern bio na koljenima. Taj kasni izjednačujući gol na njih je utjecao jako loše.”

“U vremenu dok sam bio u Manchesteru postigli smo toliko kasnih golova da to više nije bilo slučajno. Ukoliko gubite 1-0 ili 2-0, nema logike ne promijeniti ništa i reći na kraju igrali smo dobro. Morate riskirati sve, jer je vrijedno toga.”

[su_finale_lige_prvaka_468x60]

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Zlatan Ibrahimović preporučio svog bivšeg suigrača za trenera Milana

0
ZLATAN IBRAHIMOVIĆ (42) je preuzeo ulogu savjetnika za sportska pitanja u Milanu ove sezone. Legendarni švedski centarfor aktivno sudjeluje u oblikovanju sportske politike kluba...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!