Naslovnica Vijesti Šta će biti nakon raspada Superlige? Perez i Agnelli prvi na udaru!

Šta će biti nakon raspada Superlige? Perez i Agnelli prvi na udaru!

Ambiciozni projekat europske Superlige doživio je potpuni fijasko za samo 48 sati od njegovog začetka, pošto su njeni osnivaču u ekspresnom roku protiv sebe uspjeli okrenuti kompletnu nogometnu javnost – uključujući UEFU, FIFU, matične saveze, pa čak i vlastite navijače.

Iako su ljubitelji nogometa na neki način odahnuli, svi se pitaju o eventualnim posljedicama neuspjelog bijega najbogatijih klubova u vlastitu zatvorenu ligu, a svakako će na udaru biti najistaknutiji pojedinci u organizacionoj piramidi Superlige. To su predsjednik Superlige i čelnik Reala, Florentino Perez, te potpredsjednik Andrea Agnelli, vlasnik Juventusa.

“Iskreno i otvoreno – ne možemo napraviti ligu. Očito je da to nećemo moći. Tako da ne bih previše govorio o tome kuda ovaj projekat ide. Ostajem, međutim, uvjeren u ljepotu tog projekta, te vrijednosti koju bi donijela nogometnoj piramidi. Pokretanju najboljeg natjecanja na svijetu… Priznajem da ne možemo reći da taj projekat i dalje postoji”, kaže Andrea Agnelli.

Dok se Juventus obratio svojim navijačima šturim i suvoparnim saopštenjem, neki predsjednici i vlasnici uradili su to na mekši način.

“U posljednjih 48 sati jasno ste nam stavili do znanja da ovo neće ići. Čuli smo vas. Ja sam vas čuo. Želim se izviniti Jurgenu. Billyju Hoganu. Igračima i svima koji navijače žele učiniti ponosnim. Oni nisu krivi za ovo. Oni su možda i najviše oštećeni. To nije u redu i to je ono što najviše boli”, poručuje John W. Henry, vlasnik Liverpoola.

Šest engleskih klubova započeli su jučer nepovratno urušavanje Superlige, što je pozdravila i britanska vlada.

“Pozdravljam odluku šest engleskih klubova da se ne pridruže Superligi. Njihova saopštenja su dobar ishod za navijače, klubove i lokalne zajednice širom zemlje”.

Danas su se priključili Inter, Atletico Madrid, Milan i sam Juventus. U jutarnjim satima predsjednik Real Madrida Florentino Perez prijetio je tužbama, ali bez velikog učinka. UEFA je, s druge strane, toplo dočekala svoje nedavno odbjegle članove, no sigurno je da su određeni odnosi nepopravljivo pokvareni. Zbog toga u nekim klubovima već sada dolazi do kadrovskih izmjena. Ed Woodward, do jučer predsjednik Manchester Uniteda podnio je ostavku, dok obitelj Glazer razmišlja o prodaji tog kluba. Mnogi u Italiji žele ostavku Andree Agnellija, a u Španjolskoj Florentina Pereza, glavnog vinovnika neuspjelog projekta Superlige.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!