NaslovnicaVijestiStatistika "razotkrila" Sarrija: Zbog ovoga je htio uvesti Caballera!

Statistika “razotkrila” Sarrija: Zbog ovoga je htio uvesti Caballera!

Manchester City osvojio je trofej engleskog EFL Liga Kupa nakon izvođenja penala protiv Chelseaja (0:0, 4:3), ali nakon prvog finala u sezoni više se priča o incidentu između trenera Sarrija i golmana Kepe.

U samoj završnici drugog produžetka Maurizio Sarri namjeravao je da izvrši izmjenu i umjesto Kepe Arrizabalage uvede rezervnog čuvara mreže, Willyja Caballera, ali Kepa je decidirano odbio da napusti teren!

Neko vrijeme je trajalo “natezanje” između Kepe i bijesnog Sarrija, koji doslovno nije znao šta da radi od bijesa, te gotovo da je odjurio u svlačionicu. Italijanski stručnjak je poprilično burno odreagovao na čitavu situaciju, u potpunoj nevjerici, ali Kepa nije htio ni da čuje za izmjenu.

U pauzi između produžetka i penala, igrači Chelseaja su morali da paze da ne dođe do “bliskog susreta” između Kepe i Sarrija, pa su ih razdvojili, da bi u penal seriji Kepa kapitulirao četiri puta.

Poprilično loše je odreagovao kod “mlakog” šuta Sergija Aguera, pošto mu je lopta prošla ispod ruku, a kod šuta Bernarda Silve, koji je išao po sredini gola, bacio se u stranu. Iako ni njegovi suigrači nisu oduševili izvođenjen penala, sve u svemu, Kepa se nije proslavio, pošto je skinuo samo šut Leroya Sanea.

Nakon utakmice, i Maurizio Sarri i Kepa Arrizabalaga dali su poprilično nemušto objašnjenje u vezi s incidentom, rekavši kako se radi o nesporazumu, te da je Sarri mislio da je Kepa ozlijeđen, i da ne može braniti penale, a da on nije htio napolje jer nije imao nikakvih problema. Mladi čuvar mreže rekao je da poštuje trenera, i da mu nije bila namjera dovoditi u pitanje njegov autoritet.

Možda bi im čak i neko povjerovao, iako Sarrijeva reakcija za vrijeme utakmice govori sama za sebe, no statistika jasno ukazuje na namjeru italijanskog stručnjaka.

Naime, pošto je bilo jasno da slijedi izvođenje jedanaesteraca, Sarri je želio da zamijeni čuvara mreže, što inače nije baš rijetka pojava u svijetu nogometa – najpoznatiji je svakako primjer Tima Krula, golmana Nizozemske, koji je na SP 2014. u Brazilu protiv Kostarike ušao u igru prije penala, da bi odbranio dva šuta sa bijele tačke i tako odveo svoj tim u polufinale.

U svojoj dosadašnjoj karijeri, argentinski veteran Willy Caballero suočio se sa 28 jedanaesteraca, i odbranio je njih 11 (što je brojka u koju ulaze odbrane golmana i promašaji izvođača) – što je 39.3% uspješnosti. U svakom slučaju, dovoljno da nazovemo Argentinca ‘specijalistom’ za jedanaesterce.

S druge strane, Kepa Arrizabalaga je od ukupno 17 udaraca sa bijele tačke, odbranio samo 4 (od toga samo dva u najvišem rangu), što je ‘mršavih’ 23.5% uspješnosti. U dresu Chelseaja ‘kapitulirao’ je oba puta (Kane i Aguero).

Osim toga, Willy Caballero je proveo 3 godine upravo u Manchester Cityju, i za to vrijeme upoznao “u dušu” većinu igrača iz sadašnjeg igračkog kadra “Građana”, tako da bi vjerovatno imao mnogo veće šanse da “pročita” izvođače penala.

S obzirom na sve ovo, jako je teško, ili bolje rečeno nemoguće povjerovati u priču Sarrija i Kepe, što je očigledno jako loš pokušaj da se smire uzavrele strasti u ionako napetoj atmosferi na Stamford Bridgeu.

Najnovije vijesti

Arsenal donosi revolucionarnu promjenu: Uklanja tradicionalni grb sa dresa

0
Nogometni klub Arsenal najavio je iznenađujuću promjenu za nadolazeću sezonu, nakon što su odlučili ukloniti dugogodišnji tradicionalni grb s domaće garniture dresova. Umjesto ikoničnog...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!