NaslovnicaVijestiŠto će se desiti ako nogometna sezona bude otkazana?

Što će se desiti ako nogometna sezona bude otkazana?

U petak su Premier liga i UEFA postali posljednji organizatori koji su otkazali svoja natjecanja kao odgovor na pandemiju COVID-19.

nogometna sezona

Sve utakmice u Engleskoj bit će obustavljene barem do trećeg travnja, dok su sve utakmice sljedećeg tjedna u Ligi prvaka i Europskoj ligi također otkazane.

“U ovoj situaciji bez presedana surađujemo sa našim klubovima, vladom, FA i EFL-om i možemo uvjeriti svakoga da su zdravlje i dobrobit igrača, osoblja i navijača naš prioritet”, rekao je izvršni direktor Premier lige Richard Masters.

Taj korak prati druge odluke koje nogometne vlasnti donose u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, dok će UEFA održati sastanak na kojem će se raspravljati o mogućem odgađanju Europskog prvenstva do sljedeće godine.

Sve vlasti su izrazile želju za ispunjenjem preostalih utakmica i natjecanja, no koliko će utjecaja ovo imati na svijet sporta?

Talijanski nogometni savez (FIGC) priznao je da se sezona Serije A možda neće završiti, te je u izjavi rekao da će razgovarati o nekoliko alternativa ako se utakmice ne budu mogle igrati.

Ove opcije uključuju:

Doigravanja za titulu
Da nema prvaka za 2019/20
Proglašenje trenutnog poretka

Ali bilo gdje da pogledate, postoje argumenti za i protiv.

Liverpool vodi u Premier ligi sa velikih 25 bodova i treba im samo još tri pobjede kako bi osvojili svoj prvi naslov u 30 godina. Ali ova neočekivana zdravstvena kriza dovela je do sumnja u završetak sezone.

Izjava na klupskom web sajtu glasi: “Nogometni klub Liverpool nastavlja provoditi vladine savjete o izbijanju koronavirusa i pozdravlja današnju izjavu Premier lige da se odgode sve utakmice, uključujući i Premier ligu, FA kup i utakmice akademija, te i raspored utakmica u ženskoj super ligi u najboljim interesima igrača, osoblja i navijača.”

Bilo kakve daljnje mjere trenutno su predmet nagađanja.

Kad su Euronews pitali englesku Premier ligu razmatra li mogućnosti koje predlaže Talijanski nogometni savez, uputili su nas do izjave koju su dali prije.

“Unatoč izazovima”, piše u tekstu, “Premijer liga ima cilj preusmjeriti raspored odgođenih utakmica, uključujući i one na kojima igraju Akademije, kada je to sigurno moguće učiniti.

“U ovom okruženju koje se brzo kreće, dodatna ažuriranja bit će osigurana prema potrebi.”

Bivši igrač Liverpoola Jamie Carragher poručio je kako sljedeća sezona engleskog nogometa “ne može započeti” dok se ne završi trenutna sezona.

Web stranica Liverpoolova FC “Ovo je Anfield” također je navela da bi “najlogičniji korak bio potaknuti buduća natjecanja kako bi se prilagodio zaključku trenutne sezone”.

Velika borba za opstanak u ligi je također vrlo tijesna, sa Bournemouthom koji se trenutno nalazi u zoni ispadanja zbog lošije gol razlike.

S druge strane, Celticov kapetan Scott Brown, čija momčad trenutno uživa u vodstvu od 13 bodova u škotskom Premiershipu, rekao je da bi škotsku nogometnu sezonu trebalo završiti onakvu kakva jeste, ako ova pandemija potraje.

U ostalim europskim ligama samo dva boda razdvajaju Barcelonu i Real Madrid na vrhu španjolske La Lige, dok je razlika između Juventusa i Lazija u Seriji A još manja.

U međuvremenu, u Švicarskoj bi se za naslov prvaka i mjesto ispadanja odlučilo na gol razlici, ako bi se sezona zaključila u ovim trenucima.

Svaka odluka da se sezona završi sa ili bez uobičajenih posljedica, osvajanja naslova, prolasku u veću ligu i ispadanja vjerojatno će se susresti s velikim kontroverzama.

Mogu li onda doigravanja biti rješenje?

O pobjedniku u  Italiji ranije je odlučeno u doigravanjima 1964. godine kada je Bologna pobijedila Intera nakon što su dvije ekipe imale isto bodova na kraju sezone.

Prednost ligama bi bila u tome što bi to ograničilo bilo kakav prekid na budućim rasporedima i sezonama, ali, opet, to ide u suprotnost svim nadama koje vlasti imaju da dovrše utakmice onako kako je planirano.

Ali stvarnost je da ne postoji očit model koji bi se mogao slijediti.

Nogometno natjecanje dijeljem Europe je ozbiljno pogođeno tijekom i neposredno nakon drugog svjetskog rata.

Sezona engleske nogometne lige 1939/40 odgođena je samo nakon tri utakmice, sa Blackpoolom koji je imao jedan bod više na vrhu prve divizije u to vrijeme.

Kako se zemlja usredotočila na ratne napore, natjecanja u regionalnim ligama su postavljena kao alternativa i nije dodjeljivana titula.

U Europi je bilo novijih primjera gdje se nisu nagrađivala osvajanja titula.

Juventusu je oduzeta kruna Serije A 2004/05 sezone zbog njihove umiješanosti sa Calciopolijem (gdje su otkriveni korumpirani odnosi između određenih timova i određenih sudaca), a Olympique Marseille je izgubio titulu Francuske 1992/93 zbog skandala o primanju mita.

Ali u oba ova primjera zaključne su sezone i utakmice nisu bile odgođene.

Klubovi iz nižih liga propadaju?

Veliki broj kluba u velikim ligama može preživjeti i bez nogometa do početka mjeseca travnja, međutim, problem je u nižim ligama, gdje mali klubovi neće uspjeti da prežive ova odgađanja. Svi prihodi koje su klubovi imali su drastično počeli padati, dok računi rastu, što će napraviti veliki problem.

Također su igrači kojima istječu ugovori u lipnju u velikim problemima, jer je pitanje kako će se prijelazni rok odigrati. To je zaista veliki problem za sve u nogometu.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!