NaslovnicaVijestiSudac koji je priznao gol "Božjom rukom" otkrio šta se desilo u...

Sudac koji je priznao gol “Božjom rukom” otkrio šta se desilo u famoznom duelu između Argentine i Engleske

Legendarni Diego Armando Maradona preminuo je prije pet dana u 60. godini života. Karijeru po mnogima najboljeg nogometaša u povijesti zasigurno je obilježila četvrtfinalna utakmica protiv Engleske na SP 1986. u Meksiku, na kojem su Argentinci stigli do naslova svjetskog prvaka.

U duelu u kojem su Argentinci slavili rezultatom 2:1, Maradona je postigao dva gola, oba legendarna na svoj način. Prvi gol je možda i najkontraverzniji u nogometnoj povijesti, pošto je postignut rukom, ili kako ga je sam Maradona kasnije nazvao – “Božja ruka”.

Omaleni Argentinac našao se u vazdušnom duelu sa engleskim vratarom Peterom Shiltonom, te je ispružio ruku i postigao gol. Međutim, glavni sudac Ali Bin Nasser iz Tunisa priznao je neregularan pogodak, uprkos protestima Shiltona i engleskih nogometaša, dok je Maradona odmah krenuo da se raduje.

Sudac Ali Bin Nasser kasnije je priznao da nije imao drugog izbora nego da prizna pogodak, te da ga je Maradona posjetio 2015. godine u Tunisu, poklonivši mu potpisani dres. Govoreći o kontraverznom golu rukom, rekao je kako se vrlo dobro sjeća te situacije.

“Engleski defanzivac je bio u posjedu lopte, poslao ju je nazad i Maradona se našao u skoku sa Peterom Shiltonom, obojica licem okrenuti nasuprot meni, a prema mom pomoćniku, Bugarinu Bogdanu Dochevu.”

“Na početku sam se dvoumio, bacivši pogled prema Dochevu, koji se vraćao prema centru, potvrdivši gol. Nije signalizirao igranje rukom. Instrukcije koje nam je FIFA dala su bile jasne – ukoliko je kolega imao bolji pregled od mene, trebalo bi da poštujem njegovu odluku.”

Bin Nasser je pohvalio sportski duh engleskih nogometaša. Prisjetio se da mu je prišao Gary Lineker, rekavši: “Sudac molim vas, ruka!”, a on mu je odgovorio: “Nastavi igrati!”

“Za mene, to je bio 100% gol prema smjernicama koje nam je dala FIFA”, kategoričan je Bin Nasser.

Međutim, Dochev je kasnije tvrdio kako pomoćnim sucima u to vrijeme nije bilo dozvoljeno da raspravljaju o odlukama sa glavnim sucima, te da je njihova riječ bila posljednja. Smatra da je za sve krivo neiskustvo Bin Nassera na najvišoj razini, odnosno na svjetskim prvenstvima.

Kada je Maradona 2015. došao da ga podsjeti u Tunis, rekao mu je da “Argentina nije osvojila Svjetsko prvenstvo te godine, već je to učinio Maradona.”

Argentinac mu je odgovorio: “Da nije bilo tebe, nikada ne bih postigao gol stoljeća”, a poklonio mu je dres reprezentacije Argentine sa njegovim imenom, uz posvetu ‘za Alija, mog vječnog prijatelja’.

Drugi gol koji je Maradona postigao na toj utakmici bio je pravo remek-djelo. Dobio je loptu na svojoj polovini, predriblao četvoricu igrača, a potom i golmana Shiltona, uz igrača na leđima koji ga nije uspio izblokirati. 2002. godine, u glasanju koje je organizovala FIFA na svojoj web-stranici, izabran je za gol stoljeća.

 

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!