NaslovnicaVijestiSUPER KOMPJUTER IZRAČUNAO TKO JE BOLJI: Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo!

SUPER KOMPJUTER IZRAČUNAO TKO JE BOLJI: Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo!

Hoće li itko ikada moći zapravo okončati raspravu Lionela Messija protiv Cristiana Ronalda? Pa ne trebamo brinuti jer je sada računalo sve učinilo za nas.

SUPER KOMPJUTER IZRAČUNAO

Obojica imaju svoje navijače i svaki je stigao do pet Zlatnih lopti, dok Messi nije osvojio ranije ovog mjeseca i svoju šestu.

Dok se mi smrtnici borimo da ih razdvojimo, superračunalo je učinilo posao za nas.

Izvještava Sporza kako su profesori sa sveučilišta KU Leuven i stručnjaci za podatke na SciSportsu smislili formulu za odlučivanje tko je najbolji igrač. Profesor Jesse Davis objasnio je kako njihov sustav funkcionira, govoreći: “Vrijednost nogometaša često se određuje golovima i asistencijama. Međutim, gol je rijedak događaj, jer se procjenjuje da se u utakmici prosječno dogodi 1.600 akcija.”

“Naš model pregledava svaku akciju – šuteve, propuste, driblinge, borbe – i izračunava njezinu vrijednost.”

Koristeći podatke dvojice igrača s početka sezone 2013/14 dok Ronaldo nije napustio La Ligu kako bi se pridružio Juventusu na kraju sezone 2017/18, računalo je odlučilo da je čovjek iz Barce bolji igrač.

Messi je završio kao pobjednik vrijednih akcija procjenom vjerojatnosti ili VAEP-om, rezultatom 1,21 po utakmici, a Ronaldo je postigao svega 0,61 po utakmici.

Tom Decroos, doktor znanosti koji je sudjelovao u istraživanju, objasnio je: “U prvim sezonama rezultati Messija i Ronalda vrlo su bliski jedni drugima.

“Messi je od sezone 2015/16 odstupio od svog vječnog rivala.

“Vidimo kompromis s većinom nogometaša: ili čine puno akcija s manje visokom vrijednošću – to je na primjer s Paulom Pogbom.

“Ili imate igrače koji imaju manje šansi da će pogoditi loptu, ali koji imaju veliki utjecaj. To je tipično za napadače poput Harryja Kanea, Mohameda Salaha i Ronalda.

“Messi je na ovom području izuzetan: Argentinac ima vrlo velik broj akcija i oni također imaju visoku vrijednost.”

Zanimljivo je da je Ronaldov rezultat za Real, u istom razdoblju uspoređivao s Messijem, a rezultat Edena Hazarda za Chelsea u tom vremenu vrlo sličan.

Belgijanac, koji je od tada potpisao za Los Blancos, zapravo je imao višu ocjenu 0,64, a Lotte Bransen iz SciSports objasnila je zašto priroda načina na koji su dobili bodove znači da je Hazard dobra zamjena, ali ne i točna “, Ronaldo je klasik strijelac. Njegovu vrijednost uglavnom određuju njegovi dobri šutevi. Opasnost je više uključena u igru. Njegova se vrijednost više širi prolaskom, driblingom i šutiranjem. ”

Dakle, tu ga imate, Lionel Messi najbolji je igrač na svijetu. Ne možete se svađati s računalom jer ćete izgledati prilično blesavo ako pokušate.

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!