NaslovnicaVijestiTKO JE BOLJI: Nemanja Vidić ili Virgil van Dijk? Evo što kaže...

TKO JE BOLJI: Nemanja Vidić ili Virgil van Dijk? Evo što kaže statistika!

Nevjerovatna sezona koju ima zvijezda Liverpoola Virgil van Dijk natjerala je mnoge da ga počnu porediti sa nekim od najboljih defanzivaca u povijesti Premier lige. Međutim, statistika jednog od njih, Nemanje Vidića, pokazuje kako mu Nizozemac još uvijek nije ‘dorastao’.

Vidić bolji od Van Dijka

Van Dijk je u nedjelju navečer postao prvi defanzivac koji je osvojio nagradu za PFA igrača sezone u Premier ligi, još od Johna Terryja, koji je istu nagradu osvojio davne 2005. godine.

Opće je poznato da igrači na takvim pozicijama vrlo rijetko osvajaju bilo kakve individualne nagrade, i njihov učinak često prođe nezapaženo, te se ne može dokazati statistički tako lako kao što su golovi i asistencije. Nema sumnje kako je upravo Van Dijk bio prekretnica kada je u pitanju defanzivna linija Kloppovog tima. Mnogi su ga počeli porediti sa igračima kao što su bili Rio Ferdinand, John Terry i Nemanja Vidić, koji važe za najbolje u povijesti Premier lige.

Društvenim medijima kruži usporedba statistike Van Dijka iz ove sezone i Nemanje Vidića iz sezone 2008/09, a bivši srpski reprezentativac je bio daleko uspješniji. Te sezone United je osvojio Premier ligu, ostavivši upravo Liverpool na drugom mjestu sa četiri boda zaostatka. ‘Crveni vragovi’ su kroz cijelu sezonu primili samo 24 gola, a na isto toliko utakmica nisu primili gol, oborivši tako rekord po broju utakmica bez primljenog gola.

S druge strane, tim Jurgena Kloppa ove sezone je primio tek 20 golova, te je isto toliko puta sačuvao svoju mrežu netaknutom. Kada se uporede utakmice na kojima su igrali Van Dijk i Vidić, Manchester je s Nemanjom na terenu te sezone primio 16 golova i 23 puta sačuvao mrežu netaknutom, dok je Liverpool sa Nizozemcem primio 20 golova i 17 puta sačuvao mrežu netaknutom.

Vidić je u vodstvu i kada je u pitanju individualni učinak, s obzirom da je čak 360 puta očistio loptu, dok je Van Dijk s druge strane imao 183 očišćenih lopti. Vidić je bio bolji i u zračnim duelima, sa 233 lopti očišćenih glavom, a Van Dijk je trenutno na cifri od 102 kada je ovaj segment igre u pitanju. Što se tiče grešaka koje su direktno vodile do primljenog gola, obojica su izjednačeni sa po jednom takvom greškom, ali je Van Dijk skrivio jedan penal, dok Vidić nije.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!