NaslovnicaVijestiUEFA pronašla rješenje za VAR: Nema više milimetarskih ofsajda!

UEFA pronašla rješenje za VAR: Nema više milimetarskih ofsajda!

Europska nogometna federacija (UEFA) pronašla je rješenje za VAR, odnosno za “milimetarske” ofsajde, otkrio je Aleksander Čeferin na kongresu UEFA u Amsterdamu.

Predstavnike „sedme sile” najviše je zanimalo mišljenje prvog čoveka evropskog fudbala o uvođenju VAR sistema.  „Sistem VAR ostaje tema rasprave u fudbalskom svetu. U nekim slučajevima pregledavanje videa pomaže sudijama, ali nejasnoće ostaju”, priznao je Čeferin.  On je ocenio da preovladavaju subjektivni osećaji, pa bi se iz tog razloga VAR morao primenjivati samo na činjenice.  „Problemi su igranje rukom, gde se stručna mišljenja često dele. Sudije u VAR sobi nisu psihijatri i ne mogu da procene da li je igrač namerno igrao rukom”, rekao je slovenački advokat i potom sve potkrepio primerom sa sastanka šefa sudija UEFA i najvećih trenerskih imena:  „Jirgen Klop, Zinedin Zidan i Pep Gvardiola su bili među prisutnima”, otkrio je Čeferin. „Na pitanje Roberta Rosetija, šefa sudijskog odbora UEFA da li je bila ruka u jednoj konkretnoj situaciji, polovina ih je odgovorila sa „da”, a polovina sa „ne”. Stoga smatra da bi o igranju rukom trebao da odluči samo sudija, i to bez pregleda snimka. Snimak bi trebao da se koristiti samo u svrhu utvrđivanja činjenica na terenu”, dodao je Čeferin.  „Ovde govorimo o tome, da li je igranje rukom, ili prekršaj načinjeno unutar, ili van kaznenog prostora. Izuzetno i za grube prekršaje za crveni karton koje sudija ne vidi, ili da ustanovi identitet igrača koji je načinio prekršaj”, rekao je Čeferin.  Zanimljiva tema bili su i ofsajdi, pa je Čeferin najavio još jednu istorijsku novinu, koja će se uvesti već naredne sezone u Ligi šampiona i Ligi Evrope.  „Uvešćemo nešto deblje linije, kako bi se izbegli ofsajdi od jednog santimetra, jer to nije suština uvođenja VAR sistema”, upozorio je prvi čovek UEFA. „Jedna takva situacija i ofsajd od santimetra, mogu da upropaste celu sezonu nekog kluba”.

Predstavnike novinara najviše je zanimalo mišljenje prvog čovjeka europskog nogometa o uvođenju VAR sistema.

„Sistem VAR ostaje tema rasprave u nogometnom svijetu. U nekim slučajevima pregledavanje videa pomaže sudijama, ali nejasnoće ostaju”, priznao je Čeferin.

On je ocijenio da preovladavaju subjektivni osjećaji, pa bi se iz tog razloga VAR morao primjenjivati samo na činjenice.

“Problemi su igranje rukom, gdje se stručna mišljenja često dijele. Sudije u VAR sobi nisu psihijatri i ne mogu da procijene da li je igrač namjerno igrao rukom”, rekao je Slovenac i potom sve potkrijepio primjerom sa sastanka šefa sudaca UEFA i najvećih trenerskih imena:

“Jurgen Klopp, Zinedine Zidane i Pep Guardiola su bili među prisutnima”, otkrio je Čeferin. Na pitanje Roberta Rosettija, šefa sudijskog odbora UEFA da li je bila ruka u jednoj konkretnoj situaciji, polovina ih je odgovorila sa “da”, a polovina sa “ne”. Stoga smatra da bi o igranju rukom trebao da odluči samo sudac, i to bez pregleda snimka. Snimak bi trebao da se koristiti samo u svrhu utvrđivanja činjenica na terenu”, dodao je Čeferin.

“Ovdje govorimo o tome, da li je igranje rukom, ili prekršaj načinjeno unutar, ili van kaznenog prostora. Izuzetno i za grube prekršaje za crveni karton koje sudija ne vidi, ili da ustanovi identitet igrača koji je načinio prekršaj”, rekao je Čeferin.

Zanimljiva tema bili su i ofsajdi, pa je Čeferin najavio još jednu istorijsku novinu, koja će se uvesti već naredne sezone u Ligi prvaka i Ligi Europe.

“Uvešćemo nešto deblje linije, kako bi se izbegli ofsajdi od jednog centimetra, jer to nije suština uvođenja VAR sistema”, upozorio je prvi čovek UEFA. “Jedna takva situacija i ofsajd od centimetra, mogu da upropaste cijelu sezonu nekog kluba”.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!