NaslovnicaVijesti(VIDEO) VREMEPLOV: Najbolniji trenutak u hrvatskoj nogometnoj povijesti

(VIDEO) VREMEPLOV: Najbolniji trenutak u hrvatskoj nogometnoj povijesti

Hrvatska je završila svoj nastup na ovogodišnjem Euru porazom od Španjolske u osmini finala, i to nakon produžetaka, kao što je to bio slučaj i na Euru 2016, kada je bolji bio Portugal.

Za razliku od poraza protiv, ispostaviće se kasnijeg europskog prvaka Portugala, kada je Quaresma tri minuta prije isteka produžetaka postigao pobjednosni i jedini gol na utakmici, duel sa Crvenom furijom donio je dosta više uzbuđenja.

Španjolci su imali terensku inicijativu, te su uprkos šokantnom autogolu stigli do potpunog preokreta i do naizgled nedostižnog vođstva (3:1), međutim, Vatreni su ponajprije zahvaljujući sjajnoj roli Mislava Oršića u samoj završnici postigli dva gola.

Ipak, Španjolci su u produžecima krunisali nadmoć u ovom duelu, te su golovima Morate i Oyarzabala ipak stigli do trijumfa i prolaska u četvrtfinale. No ipak, utisak je da se ne može mnogo toga zamjeriti Vatrenima, koji su dali sve od sebe, te su naletjeli na objektivno kvalitetnijeg protivnika u ovom trenutku.

Poraz i ispadanje od Španjolske zasigurno nije toliko bolno kao ono od Turske na Euru 2008 u Austriji i Švicarskoj, kada je Hrvatska na čelu sa izbornikom Slavenom Bilićem igrala sjajan nogomet.

Povijesnom pobjedom na Wembleyu (2:3) Hrvatska je zapečatila sudbinu Engleske, koja se nije uspjela kvalificirati na Euro, dok su Vatreni završili na prvom mjestu, sa pet bodova više od drugoplasirane Rusije, te šest više od trećeplasirane Engleske.

Generacija predvođena Robertom i Nikom Kovačem, sa nadolazećim asovima poput Modrića i Ćorluke, prošla je grupnu fazu sa maksimalnim učinkom, pobjedama protiv domaćina Austrije, Njemačke i Poljske.

Protivnik u četvrtfinalu bila je Turska, gdje se objektivno očekivao prolaz. Tih dana po medijima se pisalo da izabranici izbornika Terima imaju velikih kadrovskih problema, ali Turci su se pokazali kao tvrd orah, te golova nije bilo sve do same završnice drugog produžetka.

U 119. minutu Modrić je uposlio Klasnića, koji šalje loptu u mrežu, uz erupciju oduševljenja i slavlje na hrvatskoj klupi. Mnogi su već tada pomislili na polufinale i ponovni okršaj sa Njemačkom, “mušterijom” Vatrenih u grupnoj fazi, ali…

U 122. minutu, odnosno drugom minutu nadoknade produžetka, trenutak iz prave noćne more – Semih Senturk je došao do lopte u šesnaestercu Hrvatske, te zakucao loptu pod prečku Pletikose. Opšte slavlje pretvorilo se u pravi košmar, te su na redu bili penali, u kojima su Vatreni bili vidno šokirani i demoralisani.

Modrić, Rakitić i Petrić su bili neprecizni, dok su s druge strane Arda Turan, Senturk i Hamit Altintop bili precizni. Hrvatska je eliminisana nakon prave drame, a Turska je otišla u polufinale, u kojem ih je zaustavila Njemačka.

Utisak je da je Hrvatska igrala najbolji turnir od SP 1998, te je po mišljenju mnogih mogla i do samog finala, gdje bih ih čekala Španjolska, koja je i osvojila Euro 2008. To je i do danas najbolji rezultat Hrvatske na Euru, te će zauvijek ostati neodgovoreno pitanje “šta bi bilo kad bi bilo”, te bolna uspomena na taj nesretni okršaj sa Turskom.

Najnovije vijesti

Sprema se drugi najveći transfer u povijesti nogometa: PSG i Barcelona...

0
Le Parisien izvještava da će PSG u ljetnom prijelaznom roku pokušati dovesti Laminea Yamala, najveći talent Barcelone koji ima otkupnu klauzulu od milijardu eura. Razumije...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!